ANNONS

Författaren Jonathan Safran Foer: ”Vad vi förlorar beror på oss”

"Uppmärksamheten kring den här boken och 'Äta djur' har varit stor i Europa, vid någon punkt blev den gamla världen den nya. USA har blivit väldigt konservativt och motståndare till all utveckling, som inte är rent ekonomisk", säger Jonathan Safran Foer. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Coronaviruset förändrar samhället – men klimatförändringarna lyckas inte rucka på vår vardag. I en ny bok undersöker Jonathan Safran Foer vår handlingsförlamning, och slår fast att vegansk kost kan vara planetens räddning.

Den amerikanska författaren Jonathan Safran Foer skulle ha befunnit sig i Sverige i mars. Men på grund av coronaviruset sitter han hemma i Brooklyn, New York, och gör en telefonintervju, samtidigt som han måste sysselsätta sina två söner.

Skolorna i New York har stängt. Hela länder stänger, och åtgärderna kostar miljontals dollar, konstaterar han.

– Nästan alla jag känner har förändrat sina liv på något vis. Så varför är det så lätt att tro på och agera på grund av det här, när vi har så svårt att göra ens den minsta förändring på grund av klimatförändringarna?

Svårt att tro

Jonathan Safran Foer har gjort sig känd för att skriva om existentiella ämnen med en personlig, humoristisk prägel. I den nya boken Det är vi som är klimatet : hur man räddar världen varvar han filosofi och metaforer med konkreta klimatfakta. Inte förrän efter ett sjuttiotal sidor lanserar han sitt konkreta förslag: vi måste kollektivt dra ned på vår konsumtion av animaliska produkter för att rädda planeten.

– Men boken handlar om mer än jordbruk och klimatförändringar, det handlar om varför det är så svårt att tro på det vi vet.

ANNONS

Safran Foer började skriva i en känsla av att hans handlingar på ett ohållbart sätt gick stick i stäv med hans åsikter. Ett litet frö till boken såddes också när hans föräldrar började vårda hans älskade mormor i hemmet.

– Jag bevittnade vad det är att ta hand om någon, och att stå i skuld i förhållande till allt som har givits dig. Så mycket av teknologin i dag skapas för att få oss att tänka mindre på vår roll i en kedja av orsak och verkan, säger han.

Förr kunde vi prata med jordbrukare och bokhandlare och förstå processerna bakom hur saker skapades, framhåller Safran Foer.

– Nu vill vi bara ha saker, som magiskt dyker upp hos oss, utan kunskap om processens kostnad. Min mormor synliggjorde det för mig.

Nyckelfaktor

Jonathan Safran Foer skriver om vad enskilda människor kan göra för klimatet: äta växtbaserad mat, undvika flygresor, leva bilfritt och skaffa färre barn.

– Alternativen är inte att rädda planeten eller att förlora den. Vi kommer att förlora väldigt mycket. Och hur mycket vi förlorar beror på vad vi väljer att göra just nu.

Redan i boken ”Äta djur” undersökte han djurindustrin. Han visste att jordbruket och djurhållningen var en stor anledning till klimatkrisen. Boskap är den främsta källan till metanutsläpp, och Jonathan Safran Foer understryker att metan har 34 gånger högre förmåga att hålla kvar värme än koldioxid.

– Jag visste också att jordbruksindustrin har mycket att göra med hur virus och influensor skapas. Det borde man kanske uppmärksamma mer.

ANNONS

Under arbetet med boken konstaterade han förvånat hur stor konsensus det råder bland klimatforskare om skadan av det animaliska jordbruket. Han redovisar den snåriga debatten om hur mycket växthusgaser som det orsakar.

– Väldigt lågt räknat är det 15 procent, och högst 51 procent. Det handlar om vad forskarna väljer att inkludera i beräkningarna. Men det vi vet, som varken är otydligt eller kontroversiellt, är att jordbruket inte bara är en av de största orsakerna till klimatförändringar, utan som klimatpanelen IPCC slog fast i sin senaste rapport: vi har inget hopp om att lösa den här frågan om vi inte förändrar hur vi äter.

Livsbrev

Att förändringen kostar vet Jonathan Safran Foer. Valet att sluta äta kött och mejeriprodukter var en stegvis process, där han såg sina matval som en kedja av orsak och verkan snarare än som en identitet.

Numera upplever han ögonblick av klarsyn över vad mänskligheten måste göra.

– Men de andra ögonblicken är fler, då jag bara lever mitt liv och försöker få barnen till skolan, hinna till affären och ringa mina föräldrar. Vardagen gör det svårt att minnas det stora, säger han.

När folk invänder att det är företagen som måste förändras, säger Safran Foer: vi måste alla förändras. Individen är inte isolerad, våra val påverkar andra. Nu väljer också allt fler växtbaserad mat, särskilt de unga.

Han slutar boken med ett ”livsbrev” till sina söner, som glöder av överlevnadslust.

– Våra barn kan motivera oss. Men att rädda planeten handlar om att minnas våra skyldigheter mot främlingar. Det finns miljoner undernärda barn på grund av klimatförändringarna. Man måste inte vara förälder för att bry sig. Om vi lyckas känna empati kommer vi att lösa det här.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Jonathan Safran Foer

Född: 1977 i Washington, USA.

Bor: Brooklyn, New York.

Familj: Två barn, 14 och 11 år, och tre hundar.

Karriär: Debuterade med ”Allt är upplyst” (2002) utifrån en resa till Ukraina där han forskade om sin farfars liv, och blev hyllad som en av USA:s mest intressanta berättare. Tre år senare kom ”Extremt högt och otroligt nära”, om en nioårings perspektiv på terrorattentaten den 11 september. Båda böckerna har filmatiserats.

Safran Foer har också skrivit Äta djur, ett litterärt reportage om att äta kött och boken Här är jag.

Han har tilldelats flera litterära priser, bland annat National Jewish Book Award och Guardian First Book Award.

Gör nu: ”Skriver på en roman. När jag skrev ’Här är jag’ tänkte jag att jag hädanefter bara ska skriva romaner, jag älskar det. Men sedan kom det här emellan”.

Aktuell bok

Det är vi som är klimatet : hur man räddar världen

Det är vi som är klimatet : hur man räddar världen

Vår planet blir varmare och varmare, långsamt men allt snabbare. Och det är mänskligheten som är skyldig till förändringarna. Det är vetenskapen enig om. En del vill inte acceptera det som en sanning. Läs mer »

Fakta: Safran Foer om…

… Greta Thunberg
– Hennes kamp är vår kamp. Hon är en av de viktigaste personerna för planeten just nu, och en helt briljant talesperson. Klimatförändringarna kan inte ha bara en talesperson, men hon har varit väldigt effektiv för att få människor att börja bry sig. När folk tänker på henne tänker de på världen hon har skapat. Om du frågade mig om henne för fyra år sedan, och berättade att hon var en ung person som genom att tala sanningsenligt, direkt och tydligt kunde motivera miljontals unga, skulle jag säga ”vi behöver den personen”. Men nu är det lätt att ta henne för givet, eller att börja kritisera henne, som vissa gör. Det i sig är ett vittnesmål om hur mycket hon har åstadkommit. Hon är en anmärkningsvärd person.

… coronaviruset:
– Den ”överblickseffekt” som astronauter känner när de ser planeten, det kanske coronaviruset kan ge oss. Jag har haft stunder nu när jag har känt ”mänskligheten är så sårbar”. Vi glömmer det, för vi är så upptagna med att vänta på nästa iphone. Vi glömmer hur lätt vi kan bli sjuka, och att så många av oss kan bli det. Och ingen ovanför oss kommer att rädda oss. Vi måste själva se till att ta hand om varandra. Om något gott alls kan komma ur den här situationen är det kanske den insikten.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se