Denna artikel sponsras av författare/förlag

Catrine Heinestam debuterar med spänningsroman om trafficking

Catrine Heinestam. Foto: Leo Erdfelt

I Catrine Heinestams debutbok Kidnappad ger sig en handlingskraftig mamma ut på en farlig resa för att hitta sin dotter som kidnappats av ett pedofilnätverk.

Catrine Heinestams debutbok Kidnappad släpptes i december 2019, och hon säger skämtsamt att hon föredrar att kalla sig Debut Tant istället för debutant.

– Jag fick idén till min bok för många år sedan när jag och min sambo promenerade kring min dotters skola, Waldorfskolan i Umeå. De hade en köksträdgård och ett fint växthus, och vi började prata om att jag kanske skulle skriva en bok. Men vad skulle den handla om? Kanske ett mord på trädgårdsmästaren i växthuset, säger Catrine Heinestam.

Inspirationen fanns, men desto värre var det med tiden. Med arbete och en tidskrävande fritid som hästägare fanns inget utrymme för skrivande. 

– Men 2014 fick jag en ryggskada och fick lov att sälja min häst. Då tyckte jag att det var dags att prova och se om jag skulle kunna göra något av den här deckaren.

Semestern 2016 satte hon sig ner på allvar och skrev, inspirerad av förebilderna Michael Connelly, David Baldacci och Marian Keyes. Hon inledde sin författarkarriär utan att ha någon särskild erfarenhet av att skriva, annat än i jobbet som jurist.

– Jag lät boken i princip generera sig själv. Jag uppfann ett ramverk för handlingen och satte upp olika problem för karaktärerna att lösa. Jag la ner mycket jobb på att karaktärerna skulle bli fyrdimensionella personer.

Mordet på trädgårdsmästaren blir startskottet på en dramatisk händelseutveckling där en 13-årig flicka blir kidnappad och såld till ett pedofilnätverk. I kidnappningens kölvatten får läsaren följa både föräldrarnas vanmakt och den grymhet som flickan utsätts för.

– Vi är så otroligt skyddade i Sverige och vi har en tuff lagstiftning kring prostitution och människohandel. Du behöver bara komma ett steg utanför Sverige så ser det helt annorlunda ut, säger Catrine.

Kidnappad

Kidnappad

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-12-17
  • ISBN: 9789189097162

Boken utspelar sig dels i Umeå, där Catrine har bott i många år, dels i Bremen, dit hon inte har någon särskild anknytning.

Människors styrkor, svagheter och reaktioner är något som alltid har intresserat Catrine och hon experimenterar mycket med det i boken. Vad kan få en vanlig människa att ge sig i en farlig situation?

– Huvudkaraktären Bianca har ett hett temperament, hon är fysiskt stark och orädd. Pappan är den som är omhändertagande i familjen, han tappar fattningen och bryter ihop fullständigt när Philippa försvinner. 

Bianca får en sidekick i polisen Alice som engagerar sig i fallet, och tillsammans ger de sig iväg för att följa det enda spår som finns efter Philippa. Båda kvinnor kommer att återkomma i uppföljaren som Catrine just nu skriver på. Den andra boken kommer utspela sig delvis i skånska Svalöv, inte så långt från Eslöv som är författarens nuvarande hemvist.

Planen är att det ska bli en trilogi, och vissa trådar som påbörjades i Kidnappad kommer att plockas upp i uppföljarna. Den andra boken är påbörjad och har en färdig struktur, den tredje ligger inte långt efter.

Hur skulle du beskriva ditt sätt att skriva?
– Ganska rakt på, jag tycker inte om utvikningar eller sidospår. Varje mening och stycke ska ha betydelse för det som komma skall. Jag vill inte gestalta för gestaltandets skull, då tappar jag intresset.

Catrine driver eget företag och satsar för tillfället helt och fullt på sin författarkarriär. 

– Det är lite hisnande att bestämma sig för att byta spår. Mitt livsmotto är inspirerat av Birgitta Bohmans bok om den egensinniga kossan Rulta: ”Jag vill, jag kan, jag gör det.” Jag är ganska orädd av mig. Dessutom har jag jobbat i ett antal år som rådgivare på Nyföretagarcentrum, så det vore pinsamt om jag inte själv vågar satsa på min idé, säger Catrine.

Om författaren

Catrine Heinestam är jurist och driver eget företag. Hon flyttade tillsammans med sin familj från Umeå till Eslöv 2011. Efter att under många år ha tillbringat fritiden i stallet sadlade hon om och började skriva och debuterade 2019 med spänningsromanen Kidnappad. Ljudboken släpps i mars 2020.

Kidnappad

Kidnappad
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor462
Vikt550 gr
Utgiven2019-12-17
SABHc
ISBN 9789189097162
Bianca Petrén är den sista som träffar familjens gode vän innan han blir mördad. Några dagar senare försvinner Biancas trettonåriga dotter Philippa spårlöst. En vit skåpbil med tyska registreringsskyltar är det hetaste spåret. Bianca inser att polisens insatser är inte tillräckliga. Hon ger sig därför själv i kast med den farliga uppgiften att hitta sin dotter och får hjälp från oväntat håll. En spänningsroman om Bianca Petren och Alice Johansson.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se