ANNONS

Sofie Sarenbrant utelämnad från årstopplistan – trots att Bookmark kompletterade uppgifter

Författaren Sofie Sarenbrent. Foto: Thron Ullberg.

Spänningsromanen Skamvrån av Sofie Sarenbrant finns inte med på topplistorna för 2019, trots att den enligt förlaget fick över 100 000 lyssningar förra året. Bookmark fick dessutom bekräftat att listan skulle inkludera den digitala konsumtionen innan rapporten gick i tryck.

”Idag publicerades felaktiga topplistor över årets mest sålda böcker 2019, och det drabbar mig som författare och även Alex Schulman. Mitt värsta bakslag som författare inträffade idag”, skrev Sofie Sarenbrant i ett inlägg på Instagram igår den 17 februari.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Hennes bok Skamvrån gavs ut av Bookmark i maj 2019 och är en av årets mest lyssnade ljudböcker, med över 100 000 lyssningar enligt förlaget. Trots detta är boken inte med på de topplistor som släpptes av Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen igår, rapporterar Expressen.

Det hela beror på att Bookmarks titlar inte fanns i systemet vid tidpunkten då statistiken samlades in. Rapporten bygger på data som är inhämtad under föregående år.

ANNONS

– Hade de varit registrerade i tid hos Bokinfo hade de förstås varit med. Det är förlagen själva som ansvarar för att deras titlar anmäls, ingen annan. Bookmarks titlar är anmälda nu och kommer vara med i statistiken framöver, säger Kristina Ahlinder, vd för Svenska förläggareföreningen, till Expressen.

Bookmark har enligt Expressen haft en dialog med Svenska förläggareföreningen, som dock meddelar att de inte kommer att korrigera listorna.

– Vi har skickat in boktitlar och även fått bekräftelse på att de skulle vara med. Jag är förvånad över beslutet att man inte vill revidera listan när siffrorna finns. Statistik ska ju återspegla verkligheten och det borde ligga i uppdragsgivarens intresse att den blir rätt, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark.

Han säger att han inte nöjer sig förrän listorna är korrigerade.

– Jag förstår inte hur de kan göra så här och känner mig helt maktlös, säger Sofie Sarenbrant till Expressen. Hon menar att det handlar om hela hennes trovärdighet som författare att bli korrekt representerad på topplistorna.

Claes Ericson säger till Boktugg att han fått bekräftat skriftligt att listan skulle rättas efter kompletteringarna redan den 3 februari och tycker därför det är obegripligt att så inte skett.

– Vi fick bekräftat av Bokinfo innan rapporten gick i tryck att all digital konsumtion för Skamvrån och Bränn alla mina brev skulle inkluderas. Sedan skedde inte det, säger Claes Ericson till Boktugg.

– Men det viktigaste för oss och alla nu är att den uppdaterade listan som bättre återspeglar verkligheten offentliggörs.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se