Sofie Sarenbrant utelämnad från årstopplistan – trots att Bookmark kompletterade uppgifter

Författaren Sofie Sarenbrent. Foto: Thron Ullberg.

Spänningsromanen Skamvrån av Sofie Sarenbrant finns inte med på topplistorna för 2019, trots att den enligt förlaget fick över 100 000 lyssningar förra året. Bookmark fick dessutom bekräftat att listan skulle inkludera den digitala konsumtionen innan rapporten gick i tryck.

”Idag publicerades felaktiga topplistor över årets mest sålda böcker 2019, och det drabbar mig som författare och även Alex Schulman. Mitt värsta bakslag som författare inträffade idag”, skrev Sofie Sarenbrant i ett inlägg på Instagram igår den 17 februari.

Hennes bok Skamvrån gavs ut av Bookmark i maj 2019 och är en av årets mest lyssnade ljudböcker, med över 100 000 lyssningar enligt förlaget. Trots detta är boken inte med på de topplistor som släpptes av Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen igår, rapporterar Expressen.

Det hela beror på att Bookmarks titlar inte fanns i systemet vid tidpunkten då statistiken samlades in. Rapporten bygger på data som är inhämtad under föregående år.

– Hade de varit registrerade i tid hos Bokinfo hade de förstås varit med. Det är förlagen själva som ansvarar för att deras titlar anmäls, ingen annan. Bookmarks titlar är anmälda nu och kommer vara med i statistiken framöver, säger Kristina Ahlinder, vd för Svenska förläggareföreningen, till Expressen.

Bookmark har enligt Expressen haft en dialog med Svenska förläggareföreningen, som dock meddelar att de inte kommer att korrigera listorna.

– Vi har skickat in boktitlar och även fått bekräftelse på att de skulle vara med. Jag är förvånad över beslutet att man inte vill revidera listan när siffrorna finns. Statistik ska ju återspegla verkligheten och det borde ligga i uppdragsgivarens intresse att den blir rätt, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark.

Han säger att han inte nöjer sig förrän listorna är korrigerade.

– Jag förstår inte hur de kan göra så här och känner mig helt maktlös, säger Sofie Sarenbrant till Expressen. Hon menar att det handlar om hela hennes trovärdighet som författare att bli korrekt representerad på topplistorna.

Claes Ericson säger till Boktugg att han fått bekräftat skriftligt att listan skulle rättas efter kompletteringarna redan den 3 februari och tycker därför det är obegripligt att så inte skett.

– Vi fick bekräftat av Bokinfo innan rapporten gick i tryck att all digital konsumtion för Skamvrån och Bränn alla mina brev skulle inkluderas. Sedan skedde inte det, säger Claes Ericson till Boktugg.

– Men det viktigaste för oss och alla nu är att den uppdaterade listan som bättre återspeglar verkligheten offentliggörs.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL