ANNONS

Bokförsäljningen 2019: Ljudboken snart i kapp pappersboken

Camilla Läckbergs "En bur av guld" sålde mest på den svenska bokmarknaden i fjol, både räknat i antal sålda ex och i pengar. Volymmässigt sålde den bäst via digitala abonnemangstjänster men det var i dagligvaruhandeln som den drog in mest pengar. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Snart är skiftet verklighet. Ljud- och e-böcker stod i fjol för nästan hälften av bokförsäljningen om man räknar i antal lyssnade och lästa exemplar.

Läsning och lyssning via Storytel, Bookbeat och övriga digitala abonnemangskanaler med ljudböcker och e-böcker ökade starkt under 2019. Det visar en ny rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen. I pengar räknat är dock skillnaden större mellan det digitala och det tryckta. I kronor stod de digitala plattformarna – trots en ökning med 36 procent – för en femtedel av den totala bokförsäljningen.

ANNONS

Om man i stället räknar antal sålda respektive lyssnade och lästa böcker står de digitala abonnemangstjänsterna nu för 48 procent av försäljningen. I den fysiska bokhandeln minskade den med 5,5 procent, i nätbokhandlar och bokklubbar med 8,7 procent och i dagligvaruhandeln med 9,1 procent.

– Jag tror inte alla har förstått att böcker numera i så hög grad konsumeras i ljudboksformat, säger Erik Wikberg forskare på Handelshögskolan, som sammanställt rapporten.

Uppåt för skönlitteraturen

En lyssning eller läsning i de digitala abonnemangstjänsterna jämställs där med inköp av en fysisk bok.

– Det är förstås skillnad mellan dessa. En fysisk bok kan bli läst flera gånger, säger Erik Wikberg som menar att jämförelsen ändå är relevant.

De digitala abonnemangstjänsterna används framför allt till privat läsning. Ljudboksboomen är också en förklaring till att försäljningen av skönlitteratur gick framåt med 9,6 procent i fjol i kronor räknat.

Isa Widerståhl, förlagschef på Albert Bonniers förlag, berättar i rapporten att hon ser digitaliseringen som positiv eftersom den driver upp försäljningen, samtidigt som inbundna fackböcker som exempelvis ”Ålevangeliet” har gått väldigt bra.

”Kraftig devalvering”

En lyssning eller läsning av en bok på en digital abonnemangstjänst ger dock mycket lägre intäkter än försäljningen av en fysisk bok, framhåller Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen. Hon anser att den digitala utvecklingen lett till ”en kraftig devalvering av värdet på boken” och menar att det på sikt finns risk för att utgivningen utarmas.

Erik Wikberg säger att bokbranschens förändring sker i samklang med mycket annat.

– Numera är det väldigt vanligt att folk köper film, tv och musik på samma sätt. Det är en del av en framväxande plattformsekonomi, säger han.

500-årig institution

Wikberg ser ändå hotet om den tryckta bokens död som överdrivet.

– Den är en 500-årig institution, och de fysiska böckerna har många identitetskapande egenskaper.

Samtidigt tror han att vissa genrer kan utvecklas av att bli ljudböcker.

– Jag har tänkt på poesin, den skulle kunna lämpa sig väldigt väl för uppläsningar.

Text: Erika Josefsson/TT

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Fakta: Bokförsäljningen 2019 i pengar

Skönlitteratur: +9,6 procent

Deckare och spänning: +4,5 procent

Utländsk litteratur: +6,5 procent

Barn och ungdom: -1,8 procent

Humaniora: -9,1 procent

Mat och dryck: -9,1 procent

Fakta: Årstopplista i antal sålda ex

1. ”En bur av guld” av Camilla Läckberg

2. ”Hon som måste dö” av David Lagercrantz

3. ”Lazarus” av Lars Kepler

4. ”Hjärnstark” av Anders Hansen

5. ”Silvervägen” av Stina Jackson

6. ”Broder Jakob” av Emelie Schepp

7. ”Jag ser dig” av Mari Jungstedt

8. ”Ett mörker mitt ibland oss” av Mari Jungstedt

9. ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff

10. ”1793” av Niklas Natt och Dag

(Listan gäller sålda ex i fysisk bokhandel, nätbokhandel, dagligvaruhandel och på abonnemangstjänster. En lyssning eller läsning på de digitala plattformarna jämställs med en såld fysisk bok).

Källa: Försäljningsstatistiken, helåret 2019, från Svenska Bohandlareförningen och Förläggareföreningen

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se