Denna artikel sponsras av författare/förlag

Bo A. Mattsson har skrivit en biografi över golfspelaren Carl Rydbeck

Bo A. Mattsson. Foto: Privat

Bo A. Mattssons debutbok är en biografi som handlar om idrottsmannen Carl Rydbeck (1889-1981), Sveriges förste scratchspelare i golf. 

– När Carls enda barn, sonen Louis, dog för några år sedan fick jag möjlighet att gå igenom de av faderns idrottspriser, som fortfarande fanns i behåll. Jag fick också tillgång till en del foton och brev. Detta har gett mig en unik möjlighet att skildra Carl Rydbecks liv och idrottskarriär, berättar Bo A. Mattsson.

Det egna intresset för golf tog sin början våren 1953 när Bos föräldrar köpte ett sommarhus i Falsterbo. Hans nya sommarvänner hade alla någon anknytning till Falsterbo Golfklubb. Antingen var deras familj medlemmar i klubben, eller drygade de ut veckopengen med att leta bollar i golfbanans vattenhinder. Två år senare blev Bo själv medlem i FGK. 

– Allt sedan dess har jag spelat golf utan att tillhöra de mest framgångsrika spelarna. Jag har alltid tilltalats av spänningen i spelet, kamratskapet och möjligheten att utöva sporten var i världen jag än befunnit mig.

Carl Rydbeck var Sveriges förste scratchspelare i golf. När han efter att med framgång ha ägnat sig åt friidrott, började att spela golf i Falsterbo 1911 tog det honom endast sex månader att sänka sin handikapp till -1. Ett halvår senare fick han som förste svensk handikapp 0.

Personligen lärde aldrig Bo känna Carl Rydbeck. 

– Det hände att jag växlade några ord med honom på golfbanan där han ofta promenerade. Efter hand som jag förstod vad han betytt för golfspelet i Sverige växte min beundran för honom. Men Carl Rydbecks enda barn, sonen Louis, kände jag bättre.

När Carl Rydbecks son avled som änkling och utan barn för några år sedan hjälpte Bo till med att tömma hans villa i Falsterbo. I huset fanns fortfarande en hel del av de många priser Carl vunnit i olika golftävlingar. Dessutom fanns det en del brev och foton samt en förteckning som Carl Rydbeck 1937 gjort över sina priser.

Carl Rydbeck : berättelsen om en idrottsman

Carl Rydbeck : berättelsen om en idrottsman

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-11-27
  • ISBN: 9789189013643

Bo fick idén att skriva en kort berättelse om Carl Rydbeck. Efter hand som han i tidningar och tidskrifter letade information och materialet växte beslöt han sig för att utveckla det hela till en kortfattad biografi över friidrottaren och golfspelaren Carl Rydbeck mot bakgrund av hans tid.

Biografin Carl Rydbeck gavs ut i november 2019 och tyngdpunkten i boken ligger på vem idrottsmannen Carl Rydbeck var och vad som drev honom.

Han har tidigare blivit nämnd i jubileumsböcker från golfklubbarna i Köpenhamn, Göteborg, Stockholm och Falsterbo, och i Skånsk Idrotts Historia, Årsbok 2007 utgiven av Idrottsmuseets vänner, men Bos bok är den första riktiga biografin över Carl Rydbeck.

– I första hand torde boken tilltala dem, som liksom jag själv, är intresserade av golfspelets historia i Sverige, säger Bo. Även allmänt idrottsintresserade personer skulle kunna vara intresserade. Dessutom tycker jag att det är en liten välskriven bok som skulle kunna bjuda på en stunds underhållning för nästan vem som.

Om författaren

Bo A. Mattsson är numera bosatt i Falsterbo. Efter att ha haft chefsbefattningar i svenskt och danskt näringsliv är han numera pensionär. Bo har varit medlem i Falsterbo Golfklubb i sextio år och har länge varit intresserad av golfspelets historia.

Carl Rydbeck : berättelsen om en idrottsman

Carl Rydbeck : berättelsen om en idrottsman
Författare
Förlag Vulkan
GenreSport, motion och friluftsliv
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor180
Vikt250 gr
Utgiven2019-11-27
SABRbz Rydbeck, Carl
ISBN 9789189013643
Carl Rydbeck (1889–1981) var urmakarsonen från Lund, som 1912 blev Sveriges förste scratchspelare i golf. I ett kvartssekel räknades Rydbeck bland landets allra skickligaste spelare. Han vann tolv golfmästerskap. Innan Carl Rydbeck 1911 började spela golf i Falsterbo ägnade han sig åt friidrott med ambition att få representera Sverige vidde Olympiska Spelen i Stockholm 1912.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se