Internationella högläsningsdagen 5 februari 2020 – vem läser du högt för idag?

Internationella högläsningsdagen infaller i år den 5 februari. Foto: Istock

Idag, 5 februari 2020, uppmärksammas högläsning i hundratals länder världen över genom initiativet #WorldReadAloudDay. Är det dags för Sverige att hänga på?

World read aloud day har firats sedan 2010 och infaller i år den 5 februari. Det är organisationen LitWorld som står bakom initiativet, i samarbete med det amerikanska barnboksförlaget Scholastic som sponsrar det hela.

Initiativet engagerar skolor, bibliotek, författare, bokhandlar, familjer och andra i fler än 170 länder. Genom att ge högläsningen en egen dag vill man sprida läsglädje och jobba för global läskunnighet. 

Enligt Scholastic är det inte svårare än så här att delta:

  1. Välj en bok
  2. Hitta en kompis
  3. Läs högt
  4. Dela er upplevelse i sociala medier under hashtaggen #WorldReadAloudDay

I Sverige har Internationella högläsningsdagen ännu inte riktigt slagit igenom. Här uppmärksammas istället högläsning särskilt under Nordisk litteraturvecka som anordnas i november varje år (vecka 46), och förstås även under Läslovet vecka 44.

Men vikten av högläsning poängteras gång på gång, så kanske är det dags att vi hänger på även denna chans att hylla böcker och läsning.

Vem läser du högt för idag?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL