ANNONS

Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld sätter den anglosaxiska 1800-talslitteraturens monster i terapisoffan. Foto: Anders Wiklund/TT.

Ny bok av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg: Monster, avskum och as – nu går de i terapi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Monstren – det är vi! Så kan man sammanfatta Jenny Jägerfelds och Mats Strandbergs första gemensamma bok. Igenkänningen blir möjlig när de låter Frankensteins monster, doktor Jekyll, Dorian Gray och vampyren Carmilla gå i klarsynt terapi.

En konstgjord varelse, tillverkad av ihopsydda likdelar kastas ensam ut i världen. Hans skapare doktor Victor Frankenstein har jobbat sig in i den berömda väggen och fylls nu av vämjelse inför resultatet. Det är sant att han lyckats göra liv, men för vad? Ful, oälskad och ensam inleder den nya varelsen sitt liv.

– Han har empati, han säger bra saker. Han kanske inte ser så fantastisk ut alla gånger men det kan han inte rå för, säger Jenny Jägerfeld och konstaterar att det är doktor Victor Frankenstein som kallar sin skapelse för ”monster, avskum och as”.

– Här är problematiken densamma som när ett barn blir förskjutet av en förälder, säger Mats Strandberg.

Lajvat terapisessioner

Tillsammans har de lajvat fram terapisessioner med ”monstren” och deras familjemedlemmar. Idén är bland annat inspirerad av tv-serien ”In treatment” eller avsnitten i ”Sopranos” där maffiabossen samtalar med sin terapeut, enligt Mats Strandberg. Här med tillägget att de låter sina klassiska 1800-talsmonster bli utfrågade av en samtida, oblyg och kvinnlig terapeut vars frågor ofta är konfrontativa och rakt på sak. Särskilt obekvämt blir det för de viktorianska monstren när sexualiteten ska upp på bordet.

Victor Frankenstein och hans trolovade Elizabeth Lavnaza så som de porträtteras i boken. Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld låter dem båda träffa bokens terapeut. Pressbild: Elin Sandström .

– Vi tyckte krocken var rolig, så långt det är möjligt har vi också använt oss av repliker från originalböckerna, det är säkert 3/4 som är original, säger Mats Strandberg.

Han har skrivit skräckromaner som ”Färjan” och ”Hemmet” och Jenny Jägerfeld, psykolog och författare, om skräck ur ett psykologiskt perspektiv. Båda har dessutom själva gått i egen terapi, och Mats Strandberg har ibland också känt sig just monstruös inför sin terapeut.

”Alla dör”

När de såg Teater Barbaras uppsättning av ”Frankenstein” hittade de – äntligen – sitt första gemensamma projekt.

– Det går ju väldigt illa. Många av Victor Frankensteins nära och kära dör. Vi tänkte ”Åh vad tråkigt, om de bara hade pratat med varandra hade det inte behövt bli så här”, säger Jenny Jägerfeld, varpå Mats Strandberg fyllde i: ”De hade behövt terapi, de hade behövt dig Jenny”.

Vid sidan av de fyra monstren förses läsaren med researchmaterial om psykiska diagnoser och får också följa den gravida psykologens personliga reaktioner inför sina klienter i form av en arbetsdagbok.


ANNONS


I doktor Jekylls fall associerar bokens psykolog till sin egen alkoholistpappa, ”en mister Hyde”, när han söp till.

För Mats Strandberg behövs ingen sprit för att locka fram en egen känsla av dubbel personlighet:

– Man har väldigt höga krav på sig själv, man har hög arbetsmoral, man vill vara en öppensinnad och god människa, säger han och illustrerar sitt obehag över hur mörkertankar kan poppa upp och störa den egna självbilden.

Själv tyckte han det var befriande att prata om sådana tankeimpulser som ”en mister Hyde” som dyker upp i huvudet ibland.

– Det kanske kan få vara okej, det är ju skillnad på vad man gör och vad man tänker.

Förminskad ilska

Att känna sig monstruös betyder inte nödvändigtvis att man också är det, konstaterar Jenny Jägerfeld.

Själv kunde hon relatera till delar av den beskedliga Lauras terapisessioner, närmare bestämt till hur kvinnors ilska ofta förminskas. Laura, flickvän till den promiskuösa vampyren Carmilla, bekänner sin skräck för att bli lämnad, vilket hon också blir.

”Lauras core-problematik är att hon suddar ut sig själv i en relation”, antecknar psykologen efter en session.

– Den kvinnliga ilskan är så förbjuden. Jag kände igen mig i det – om jag blir arg och säger ifrån får jag otroligt dåligt samvete, fick jag reagera sådär? Jag reagerar kraftfullt mot mig själv. Men jag kan också känna igen mig i Dorian Grays narcissism, inte minst nu när vi lanserar den här boken.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Monster i terapi

Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg utgår från fyra av 1800-talets skräckromaner: Oscar Wildes ”Dorian Grays porträtt”, Joseph Sheridan Le Fanus ”Carmilla”, Robert Louis Stevensons ”Det sällsamma fallet med dr Jekyll och mr Hyde” samt Mary Wollstonecrafts Shelleys ”Frankenstein”. Boken består av dialog från terapisessioner, psykologens researchmaterial, brev och arbetsdagbok.

Fakta: Författarna

Jenny Jägerfeld, psykolog och författare, är född 1974. Hon debuterade 2006 och fick Augustpriset 2010 för ungdomsromanen ”Här ligger jag och blöder”. Även för ”Comedy Queen” och ”Mitt storslagna liv” blev hon Augustnominerad.

Mats Strandberg är född 1974 och debuterade 2006 med romanen ”Jaktsäsong”. Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skrev han fantasyromanen ”Cirkeln”. Därefter har han bland annat skrivit skräckromanerna ”Färjan”, ”Hemmet” och ”Slutet”.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL