ANNONS

Bea Uusmas bok om Andréexpeditionen blir film

Bea Uusmas Augustprisade bok om Andréeexpeditionen ska filmatiseras. Pressbild: Simon Rudholm.

Den Augustprisade boken Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma blir spelfilm.

Boken Expeditionen. Min kärlekshistoria tilldelades Augustpriset i fackboksklassen 2013. Den kommande filmatiseringen av boken står produktionsbolaget Anagram Sverige för.

”Ända sen boken kom har jag fått förfrågningar om filmatisering, men det är först med Anagram det känns självklart”, säger författaren och läkaren Bea Uusma i ett pressmeddelande.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu! Hitta tidigare utgåvor här.

Boken handlar om den olösta gåtan kring den misslyckade Andréeexpeditionen 1897, där de tre svenskarna SA Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel omkom i sitt försök att flyga över Nordpolen i en luftballong. I berättelsen vävs även kärlekshistorien mellan Nils Strindberg och hans fästmö Anna in.

”Eftersom en stor del i min bok handlar om den sanna historien om Anna och Nils har det varit oerhört viktigt för mig att berättelsen om dem måste göras på rätt sätt, med respekt för att de är riktiga människor. Jag har gjort research på de här personerna under snart 20 år och känner ett ansvar”, säger Bea Uusma.

I filmen kommer historien att berättas i flera lager, tillägger hon, ”där nutid och dåtid ligger ovanpå varandra i osynliga skikt”.

Filmens manusförfattare och regissör har ännu inte presenterats.

Boken som ska filmatiseras

Expeditionen : min kärlekshistoria

Expeditionen : min kärlekshistoria

"Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition."
Ur motiveringen till Augustpriset

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. Läs mer »
Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se