Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mats Michaneck skrev en bok om sitt första år som diabetiker

Mats Michaneck. Foto: Christina Michaneck


Mats Michaneck har lärt sig leva med sin diabetes utan mediciner. I boken Jävla underbara diabetes berättar han om livsstilsomställningen.

– Min farfar hade diabetes och innan han dog blev han blind och var tvungen att amputera ett ben för att han inte skött sin diabetes på bästa sätt. Detta tillsammans med en engagerad och duktig diabetessköterska på min vårdcentral som varnade mig för vad som kunde hända om jag inte skötte mig gav mig tillräckligt med motivation för att ta tag i mitt liv, berättar Mats Michaneck.

Mats fick diagnosen diabetes typ 2 för några år sedan, två veckor före jul 2013. Beskedet kom som en blixt från klar himmel, och fick honom att se över sin livsstil. Han beslutade sig för att göra en omställning.

– Innan jag fick beskedet hade jag unnat mig mycket gott, och överkonsumerat socker något oerhört. Varje kväll åt jag choklad och drack ofta läsk till maten. Med andra ord var jag tvungen att ställa om hela livet. Det var jättetufft på ett sätt, men samtidigt fanns det inget alternativ.

Det var nolltolerans som gällde från dag ett. Genom boken 50 genvägar till ett sockerfritt liv av Fredrik Paulún fick han många bra tips på hur han kunde bli av med sockersuget. Det tog cirka 3 veckor, sedan var det borta. Från att ha vägt 125 kilo år 2013 har han idag gått ner till 90 kilo.

– Beskedet blev ett uppvaknande och den spark i baken jag behövde för att förstå att jag har orsakat detta genom dåliga val vad gäller mat och motion, och att jag har ett val. Fortsätta leva som förut och inte tänka på vad jag stoppade i mig och börja medicinera för att hålla blodsockret i schack – eller ta tag i mitt liv, göra en livsstilsomställning och försöka sköta mig så bra att jag inte skulle behöva medicinera med vare sig insulin eller tabletter, berättar Mats Michaneck.

För att dela med sig av sina erfarenheter under sitt första år som diabetiker har Mats skrivit boken Jävla underbara diabetes.

Jävla underbara diabetes

Jävla underbara diabetes

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-12-05
  • ISBN: 9789189059511

– Jag har skrivit historier ända sedan jag lärde mig skriva för drygt femtio år sedan. Jag upptäckte möjligheten att läsa både på Skrivarlinjen och TV-Video-linjen på Skurups Folkhögskola och blev TV-medarbetare i början av 1990-talet. Jag hann under knappt femton år jobba som reporter, redaktör, producent och projektledare med en mängd olika produktioner, som Bingolotto PLUS, Motorjournalen och Retur. Skrivandet har jag hållit igång, men det har aldrig varit något som gnistrat till och känts viktigt att berätta. 

Inte förrän nu.

– Jag vill berätta vad jag lärde mig om att leva med diabetes typ 2 och mina erfarenheter och tips kring hur jag hanterade semestrar och högtider. Jag skriver om hur jag hanterade min första jul utan alla sötsaker, nyåret och hur sockersuget som på ett magiskt sätt försvann. Hur det gick när jag började träna och effekterna av mitt nya liv, semester med all-inclusive och mycket mer uppblandat med fakta som lärde mig förstå både min egen situation och hur illa det är med ökningen av diabetesen i världen. 

Svordomen ”jävla” i titeln syftar på Mats besvikelse på sig själv, en lust att vilja svära över att han själv har orsakat sin sjukdom. Ordet ”underbara” handlar om att diabetesen i Mats fall upptäckes i tid, och att han har haft möjlighet att ställa om. 

– Jag vill att boken ska vara informativ på ett sätt som jag hoppas är lättläst. Jag försöker skapa framåtrörelse genom min berättelse och berättar om framstegen när min nya livsstil ger resultat och svårigheterna när det inte går som jag hoppats.

Hans viktigaste tips till andra är att tänka efter vad man stoppar i sig, vara uppmärksam och läsa noggrant på innehållsförteckningarna.

– Man häpnar över att det är så mycket socker i många produkter. På senare tid har det visserligen kommit en hel del varor med lågt sockerinnehåll, men i många butiker hamnar de på samma hylla som ekologiskt och fairtrade, vilket är som upplagt för hopblandning.

Att motionera regelbundet är förstås också en nyckel.

– Jag hade problem med det eftersom jag var överviktig och hade dåliga knän. För mig blev stavgång räddningen.

Mats säger att han skulle bli jätteglad om någon kände sig hjälpt av hans bok.

– Boken är i och för sig skriven mest med tanke på andra som har diabetes eller närstående, men jag hoppas att alla kan ta till sig det positiva att det alltid är värt att försöka att förändra sin situation om man får ett jobbigt besked.

Om författaren

Mats Michaneck bor i Göteborg med sin fru. 2013 fick han reda på att han har diabetes typ 2 och detta satte fart på skrivardrömmen. Nu debuterar han med boken Jävla underbara diabetes om sitt första år som diabetiker. Han håller också på att starta upp ett företag för att kunna hålla föredrag och coacha andra, bland annat om diabetes.

Jävla underbara diabetes

Jävla underbara diabetes
Författare
Förlag Vulkan
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor113
Vikt170 gr
Utgiven2019-12-05
SABVeod
ISBN 9789189059511
”Det här ser inte bra ut.” Läkarens besked till Mats att han fått diabetes typ 2 kom som en ovälkommen julklapp två veckor före julen 2013. En man i femtioårsåldern, en gottegris av rang, med rejäl övervikt och noll intresse av motion var som en öppen inbjudan till diabetesen. När nyheten sjunkit in börjar Mats fundera på hur han bäst kan hantera sin sjukdom och om det är möjligt att klara sig utan mediciner. Med skyhöga sockervärden måste han ändra sin livsstil och börja ta hand om sin hälsa för att minska risken för allvarliga följdsjukdomar. I boken berättar Mats på ett inspirerande sätt om sina tankar och intryck som nybliven diabetiker och hur han gick tillväga för att ta hand om sig och slippa mediciner
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se