Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mattias Olsson debuterar med ett magiskt äventyr i landet Mokadji

Mattias Olsson. Foto: Privat

Ungdomsboken Mokadji – Den gyllene stenens kraft är Mattias Olssons debutroman. Två vänner hamnar i ett fantasyland där onda krafter försöker ta makten.

Berättelsen om Mokadji har sakta vuxit fram under Mattias Olssons uppväxt. Han kom först på idén under en svensklektion när han gick i fjärde klass. I femman skrev han en uppföljare och i sjätte klass gjorde han och två kamrater ett försök att göra en film av berättelsen som då hade utvecklats en hel del. Filmprojektet lades ganska snart ner men berättelsen fortsatte att växa och efter ett skrivprojekt i åttonde klass hade den blivit en mindre roman. 

– Då skrev jag mest för att se om jag skulle klara av att skriva en bok, och började med att skriva de delar jag tyckte var mest spännande, säger han. Till en början var det givetvis superkul, men när jag väl skrivit om alla intressanta delar blev det bara jobbigt att försöka väva ihop hela storyn. Efter det har jag alltid skrivit från början till slut och det har funkat riktigt bra.

En händelse som har påverkat Mattias skrivande i hög grad skedde i skolan, i första klass. Ettorna och tvåorna hade lektioner tillsammans, och på en svensklektion skulle eleverna som gick i ettan lära sig skriva bokstäver medan tvåorna fick skriva berättelser. Trots att Mattias bara gick i ettan och förmodligen inte kunde alla bokstäver, ville han hellre skriva en berättelse. 

– Vår lärare var ny och hade inte riktigt koll på vilka som gick i första respektive andra klass, så när jag frågade om jag fick skriva berättelse antog hon att jag var en andraklassare och lät mig därför skriva. Den händelsen har jag fått höra om många gånger och jag har alltid burit den med mig som en slags påminnelse om att våga satsa på mina drömmar oavsett förutsättningar och andras förväntningar. 

Under en resa till Nya Zeeland och USA 2014–2015 hämtade Mattias mycket inspiration till sitt skrivande, och en del namn på karaktärer och platser i debutboken är tagna från verkliga platser på Nya Zeeland.

– Jag fick uppleva många helt otroliga saker som inspirerade mig. Efter den resan bestämde jag mig för att satsa på min dröm om att skriva en roman. Så jag skaffade ett deltidsjobb och flyttade hemifrån så att jag kunde lägga så mycket tid som möjligt på att skriva.

Hela tiden hade en tanke funnits om att berättelsen om Mokadji skulle ges ut i någon form, och nu har drömmen slutligen blivit verklighet.

Mokadji : den gyllene stenens kraft

Mokadji : den gyllene stenens kraft

  • Förlag: Visto förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-12-09
  • ISBN: 9789178851348

Den gyllene stenens kraft handlar om vännerna Sirius och Erik under mystiska omständigheter hamnar i landet Mokadji. Där finns sex riken och invånarna i de olika rikena besitter olika unika krafter, bland annat att frambringa saker ur tomma intet, att läsa tankar eller att byta skepnad.

På sin resa genom Mokadji stöter pojkarna på massor av varelser som de stora bestarna som kallas oxeloner, de mystiska grisherna, de fasanfulla randyrerna som lever bland bergen, de snabba riddjuren gabaajerna som följer med på deras resa och många fler.

– Alla varelser, växter och liknande har jag själv kommit på. Allt för att förstärka känslan av att de befinner sig i ett fantasyland, berättar Mattias.

När han skriver lyssnar han alltid på musik. Ofta blir det någon spellista med instrumental musik som matchar det känsloläge han vill befinna sig i under skrivandet. Han har i princip alltid tänkt igenom allting i förväg – åtminstone vad han vill uppnå med varje skrivpass.

– Det kan vara allt ifrån att en karaktär ska få sagt någonting särskilt, till att det ska ske ett viktigt möte av något slag eller att en plats ska beskrivas tydligare. Det är sällan jag sätter mig och skriver utan att ha något hum om vad som ska ske.

Nu när första boken är klar har han börjat med den andra delen, och det är en alldeles ny process för honom. 

– Jag har aldrig tidigare börjat från början, eftersom berättelsen bara utvecklats genom åren. Så den här gången känns det väldigt annorlunda jämfört med tidigare. Men på samma sätt som det är väldigt svårt är ju möjligheterna oändliga, säger Mattias.

Om författaren

Mattias Olsson, 26 år, bor i centrala Eslöv med sin familj. Om dagarna blir det mycket lek, sång och promenader. Förutom att skriva arbetar han i butik. Personliga intressen är träning och veganism. Mokadji – Den gyllene stenens kraft är hans debutroman. Just nu skriver han på en uppföljare.

Mokadji : den gyllene stenens kraft

Mokadji : den gyllene stenens kraft
Författare
Medverkande
Förlag Visto förlag
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor347
Vikt441 gr
Utgiven2019-12-09
SABuHc
ISBN 9789178851348
Sirius och Erik är på väg till Egypten på en efterlängtad resa. Plötsligt störtar flyget mitt ute i öknen och de verkar vara de enda som överlevt. De hittas medvetslösa i vrakmassorna av en mystisk man med oförklarliga krafter. Han för dem med sig till en underlig plats där de vaknar upp fyllda med frågor. De får veta att de hamnat i ökenriket i landet Mokadji, det enda riket som ännu inte drabbats av den onda härskarens mörker. Men vem är mannen med de mystiska krafterna? Hur länge kommer de klara sig undan härskarens mörker? Kommer de någonsin komma hem igen? Och vad döljer sig egentligen bortom ökenrikets gränser?
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se