Denna artikel sponsras av författare/förlag

Peter Bjerningers första och sista bok är fylld av satir och kärleksfull ironi

Peter Bjerninger. Foto: Privat

33-årige Peter Bjerninger gick bort 2016. Hans önskan var att hans opublicerade texter skulle ges ut. Nu har hans närstående sammanställt boken Finns det ett liv?.

– Det känns väldigt bra att Peters fina texter, som ibland har en prosapoetisk klang, nu finns att läsa. Samtidigt är det vemodigt att han inte själv kan vara med och presentera dem, säger Jan Bjerninger, Peters pappa.

Han har satt ihop samlingen Finns det ett liv? tillsammans med Peters bror och sambo.

– Texterna är ju något mycket speciellt som Peter har skapat. En del hade vi läst innan hans bortgång, annat fick vi del av på hans dator och via hans vänner. Vi visste att skrivandet var viktigt för Peter och att han experimenterade med att skapa texter av en helt ny karaktär. Vi visste också att han hade en önskan att få det han skrev utgivet, samtidigt som han mycket bestämt ville skriva på sitt eget sätt och inte var beredd att ändra på sitt sätt att skriva för att möta det som brukar kallas för bokmarknadens behov.

Boken Finns det ett liv? innehåller tre korta romaner. Den första romanen, ”En liten resa med Hjalmar”, liknar mest av de tre en ”vanlig” roman. Jan berättar att den var lättast att redigera, men alla tre romanerna innehöll delar där de ställföreträdande utgivarna gärna hade velat tala med författaren om oklarheter och mindre ändringar. 

– De båda andra texterna, ”Binärströmmen” ochFinns det ett liv?”, är essäromaner. Det svåraste med att redigera dem var nog att det fanns en del dubbleringar och textstycken som överlappade varandra. Vi tror oss från minnesbilder av samtal med Peter och från texternas upplägg veta att Peter hade idéer om multimediaprojekt, där essäerna i ”Binärströmmen” kanske skulle användas både i tryckt form och i försök att sprida texterna på olika sätt i elektronisk form, via sociala media men också på andra vägar. 

Finns det ett liv?

Finns det ett liv?

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-19
  • ISBN: 9789188949004

Av de tre romanerna var ”Binärströmmen” den som medförde störst utmaning och krävde ett större mått av strykningar och redigering än övriga delar.

– Det kändes därför svårare, när vi inte kunde stämma av med författaren. Har vi uppfattat det Peter velat få fram på rätt sätt? Vi hoppas att vi har gjort det, men riktigt säkra kan vi inte vara, när det gäller några av essäerna i ”Binärströmmen”. Samtidigt har just den delens essäer rubriker som Peter själv har satt. Det har kanske ibland gjort essäernas teman lite lättare att ta del av både för redigerare och läsare. Kanske kan man lika gärna kalla dem för korta noveller.

Peters närstående tror att han har inspirerats av författare som vågade ta upp mörka och svåra teman i ett kritiskt perspektiv. Peter läste mycket och berördes starkt av författare som Stig Dagerman, Vilhelm Moberg, Herta Müller, Fjodor Dostojevskij och många andra. De senaste åren skrev han i en postmodernistisk tradition.

– Hans texter provocerar och är fyllda av satir och ironi, utan att utgå från att några synsätt eller värderingar är givna. Nästan allt kan ifrågasättas. Vår gissning är att Peter ville skapa något som på ett nytt sätt fick människor att ställa sig frågor och tänka själva. Vi tror också att han såg ett egenvärde i en författares formuleringar, om de får läsaren att tänka till och läsa om i vad som kanske kan kallas ett prosapoetiskt perspektiv snarare än att ge läsaren en tydlig bild av vad författaren själv tycker eller vill säga, säger Jan.

Läsaren av Peter Bjerningers bok måste enligt Jan tänka själv och räkna med att bli provocerad. Hen måste vara inställd på att mörka och svåra frågor kring vårt liv och vår död ibland tas upp när man minst anar det. Hen måste också vara beredd på att mängder av företeelser – religion, forskning, kärlek – vävs in i texterna på ett tänkvärt men också respektlöst sätt. 

– Provokationen och satiren ligger ofta nära och är inte alltid lättförståelig. Den tålmodige läsare, som tänker till och kanske läser mer än en gång, blir dock varmt belönad med värme, omtänksamhet och kärlek i några av författarens finaste och mest nyskapande formuleringar. Det finns också roliga och självironiska avsnitt. Författaren skojar både med sig själv och med den verklighet vi lever i, säger Jan.

Om författaren

Peter Bjerninger gick bort år 2016, 33 år gammal. Peter hade ett stort litteraturintresse och började skriva tidigt och experimenterade med texter redan i skolan. Han bodde i och hämtade den vägen inspiration från Tyskland och Tjeckien, från Kina och Nicaragua. Hans närstående har gemensamt bearbetat och gett ut samlingen Finns det ett liv?.

Finns det ett liv?

Finns det ett liv?
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor225
Vikt0
Utgiven2019-09-19
SABHc
ISBN 9789188949004
Den här boken innehåller tre romaner. En liten resa med Hjalmar är en roman om en färd till den yttersta gränsen genom förlamande kyla och förstenande is. Hjalmars och Jarls samtal från glaciärsprickan illustrerar människors totala ensamhet, omåttliga självcentrering, gränsöverskridande gemenskap och djupa solidaritet i de mest utsatta av situationer. Binärströmmen och Finns det ett liv? är essäromaner, som behandlar olika teman på ett både provokativt och insiktsfullt sätt. I centrum står Åborg, som är jurist och ibland rentav justitieminister och som stundom har reaktioner han själv sätter i halsen. De berör allt från kommersialiseringens effekter till människovärdets betydelse. Texterna i böckerna reflekterar, ironiserar och provocerar. Förhoppningen är att ruska om läsaren och därmed skapa nya infallsvinklar kring de svåraste och ofta allra mest förtigna frågorna i vårt samhälle och i våra relationer med varandra. Författaren förmedlar i texterna sin lärdom och gör provocerande analyser på ett nyskapande sätt, men lämnar åt läsaren att knyta ihop säcken, att själv lägga till och dra ifrån och att formulera slutsatser.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se