Denna artikel sponsras av författare/förlag

Utvandringen som glömdes bort får nytt liv i Mats Erasmies romaner

Mats Erasmie. Foto: Ines Sebalj

I trilogin Dödskaravanen berättar Mats Erasmie om svenskar som emigrerade till Brasilien och Argentina för drygt 100 år sedan. Verkliga människoöden har inspirerat hans berättelse.

När Mats pratar med Boktugg befinner han sig på Tjörn, där han har ett hus som ofta fungerar som skrivarstuga. Där kan han hitta stillhet och inspiration. Men hans romaner utspelar sig tusentals mil från Bohuslän, nämligen i Sydamerika. Och dessutom hundra år tillbaka i tiden.

År 2018 kom den första romanen, Dödskaravanen. Då hade Mats redan ett tiotal fackböcker och läroböcker om marknadsföring och försäljning i bagaget, men han hade under ett antal år tänkt att det vore roligt att skriva skönlitterärt. Han saknade dock länge en riktigt bra story.

Storyn med stort S kom till honom under en resa till Argentina 2013. Det var andra gången han var i landet, och tillsammans med sin fru besökte Mats svensktrakterna kring Oberá. Där träffade de på svenskättlingar som fortfarande pratade svenska, men en gammeldags sådan med ord som användes på 1800-talet.

– Det var då det slog mig: här har jag ju en story! Utvandringen till Sydamerika är inte särskilt välkänd och dessutom finns det mycket kring ämnet som anknyter till vår nutid. Jag har själv en släkting som utvandrade till Buenos Aires 1901, så jag kände en viss personlig koppling till det hela, säger Mats.

I böckerna finns underliggande teman som immigration, integration och välstånd. Mats har som önskan att skapa större förståelse för det som händer i omvärlden i vår tid, och öppna läsarens ögon för vad vi kan lära oss av att leva sida vid sida med andra nationaliteter.

– Medan jag höll på med researchen märkte jag att mycket av det jag läste om i brev och dagböcker från den tiden kunde jag samtidigt läsa om i dagstidningarna. För hundra år sedan var det svenskar i båtarna, idag är det människor från andra länder. 

Dödskaravanen

Dödskaravanen

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-03-21
  • ISBN: 9789176970584

Researcharbetet har varit omfattande och roligt, berättar Mats. Det finns inte särskilt mycket skrivet, men ett antal artiklar och en hel del dagböcker och biografier har inspirerat till bokserien. Det har också blivit flera researchresor till Argentina och många möten med svenskättlingar.

– De har alla varit svensktalande. De flesta jag har träffat har varit kvinnor i 80-90-årsåldern, mestadels tredje generationens svenskar. Nästan alla var ogifta och hade liknande historier att berätta. De bodde på små gårdar ute på landet där de blev kvar och tog hand om sina föräldrar. Många av dem har det fortfarande rätt knapert. 

Dödskaravanen fick en uppföljare 2019, Silverfloden. Böckerna har olika huvudkaraktärer eftersom Mats ville skildra utvandringen ur olika perspektiv. Den första boken handlar om fattiga unga människor som lockas att resa till Brasilien – varifrån många sedermera flyttade vidare till Argentina.

– För drygt hundra år sedan var Argentina ett av världens rikaste länder, som bäst på fjärde plats. Landet behövde få in arbetskraft, så många invandrade och många fick till och med resan betald. Det var en fantastisk tid att leva. Idag är det ett av de absolut fattigaste länderna i världen, säger Mats och tillägger:

– För Sverige är det tvärtom. Just den dimensionen försöker jag lyfta fram: välstånd är inget bestående.

I Silverfloden handlar det om människor från de övre samhällsskikten, framförallt den unge mannen Gustaf Berzelii, som hamnar i området kring Rio de la Plata (Silverfloden). Han blir en del av gruppen Smörklicken, som revolutionerar Argentinas jordbruk och under en period kontrollerar hela landets mejeribransch.

Silverfloden

Silverfloden

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-21
  • ISBN: 9789176972045

– Jag skriver just nu på den tredje och avslutande boken. Exakt hur trilogin ska sluta är inte helt bestämt, men planen är att föra samman de olika karaktärerna i samhället Villa Svea, som grundades av svenskar 1913 och senare bytte namn till Oberá, säger Mats.

Det mesta som händer i böckerna har verkligen hänt, eller skulle kunna ha hänt. Även om huvudkaraktärerna är fiktiva som omges de av historiskt verkliga personer i periferin. Alla personer är inspirerade i hög grad av faktiska människoöden.

Än så länge har Mats gjort ett 60-tal föreläsningar om sina böcker på olika föreningar och klubbar.

– Överallt möter jag samma reaktioner, att det här har man aldrig hört talas om tidigare.

Omkring 10 000 svenskar emigrerade till Sydamerika i slutet av 1800-talet. De överskuggas i historieböckerna av de 1,3 miljoner som utvandrade till USA. Dock har intresset för Argentinasvenskarna ökat kraftigt de senaste åren, menar Mats.

– Runt en tredjedel av emigranterna kom tillbaka, men de pratade aldrig om det eftersom de skämdes och kände sig lurade. Livet var väldigt hårt, framförallt i Brasilien, och många dog under resan dit.

Silverfloden

Silverfloden
Serie Dödskaravantrilogin
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor312
Vikt465 gr
Utgiven2019-09-21
SABHc
ISBN 9789176972045

Den unge Gustaf Berzelii lämnar år 1898 ett krisande Luleå och en rik men förtryckande fader för att studera i Uppsala. Efter ett vilt studentliv hamnar han tillsammans med en studiekamrat i Monte Carlo där lyckan och deras planer på att uppnå ekonomiskt oberoende får ett abrupt slut. Gustaf, som inte vågar återvända till Sverige, tar rådet att bege sig till Argentina som då var ett av världens rikaste länder. Allt sägs vara möjligt där och emigrerande svenskar tar framgångsrikt för sig av den snabbt växande kakan.

Gustaf etablerar långvariga vänskaper med bokhållare Eklind och ryttmästare Hallström. Tillsammans blir de en del av den grupp svenska män som revolutionerar Argentinas jordbruk kring Rio de la Plata, Silverfloden, och under en period kontrollerar hela landets mejeribransch. Gruppen blir känd som Smörklicken. Men Gustaf inser snart att pengar och framgång inte är allt i livet och nya äventyr lockar.

Silverfloden är en berättelse om en ung mans frigörelse från det förflutna och skapandet av den egna framtiden i ett nytt land. Det är en fiktiv roman men det som händer har hänt eller skulle kunna hända och händer även idag. Boken är den fristående andra delen i Dödskaravantrilogin.

Mats Erasmie är civilekonom som utöver skrivandet driver startup-bolag och arbetar som utbildare och vd-stöd för ett antal medelstora bolag. Han har tidigare gett ut ett tiotal fack- och läroböcker inom försäljning och marknadsföring. Dödskaravanen var hans debut som romanförfattare och Silverfloden den andra delen i trilogin med underliggande teman som immigration, välstånd och integration.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

tips@boktugg.se