ANNONS

Sällsynt Shakespeare-bok med samlade pjäser säljs på auktion för miljoner

En "första folio" av William Shakespeare kommer att säljas på auktion. Arkivbild: Matt Dunham/AP/TT.

En sällsynt bok som samlar en stor del av William Shakespeares pjäser kommer att säljas på auktion i Los Angeles. Boken är en förstautgåva från 1623, en så kallad ”första folio”, och sammanställdes av vänner till den kände diktaren efter hans död.

Verket innehåller 36 pjäser. Hälften av dem publicerades för första gången – bland dem ”Macbeth” och ”Stormen” – och hade troligen varit förlorade för världen utan samlingen.

Auktionsfirman Christie’s tror att verket kan gå för 35 till 55 miljoner kronor. En likadan bok såldes 2016 för ungefär 23 miljoner kronor på en auktion i London. Volymen säljs av en privatskola i Oakland i Kalifornien som haft den i sina samlingar. Boken trycktes ursprungligen i 750 exemplar, men i dag finns bara sex kända kompletta exemplar kvar i världen.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se