Så minns vi 2019 i bokbranschen del 4 (oktober-november-december)

Boken är den bästa julklappen om folket själv får välja. Foto: Istock

Dags för sista kvartalet som försäljningsmässigt är skillnaden mellan liv och död för de flesta bokhandlar och förlag. Nu fick vi ännu fler siffror på den digitala bokförsäljningen och hur bokbranschen förändras.

Det är inte helt lätt att välja bland alla årets rubriker och inte blir det lättare årets sista tre månader. Vi kör igång med:

Oktober 2019

Samfundet De Nio delade ut priser till Anna-Karin Palm och nio andra medan Danske författaren Jonas Eika fick Nordiska rådets litteraturpris för novellsamlingen ”Efter solen”, även Norska bilderboken Alla räknas av Kristin Roskifte fick Nordiska rådets pris. På tal om priser fick vi veta att konstnärlig kvalitet viktigast för debutantpriset Slangbellan.

Avdelning udda utmärkelser: Johanna Daehli om fransk riddarorden: Det känns som ett pris för lång och trogen tjänst.

Elin Sennerö Kaunitz lämnar Atlantis och blir ny förläggare på Norstedts som också kunde fira att Norstedts Agency får regeringens kulturexportpris för arbetet med Millennium-serien.

Vi skrev om att det är femårsjubileum för SmåLit i februari 2020 och att det blev deltagarrekord på Kiruna bokmässa och drygt 4 000 besökare på Kiruna bokfestival 2019. Däremot fick vi under året se rubriker som SD-politiker ville stoppa författarbesök på Täby bibliotek vilket fördömdes av Författarförbundet.

Bookbeat meddelade att de har över 100 000 abonnenter i både Sverige och Finland i den ständiga kapplöpningen mellan prenumerationstjänsterna där Nextory hävdade: Vi växer snabbast och är näst störst i Sverige och Nu lanseras även Nextory i Danmark medan storebror Storytel rapporterade 126 900 nya abonnenter juli-sept 2019. Det var helt enkelt hög tid att reda ut begreppen: Ljudbokstjänster, streamingtjänster eller vad ska vi kalla Storytel, Nextory och Bookbeat?

Det är inte så att de svenska prenumerationstjänsterna saknar konkurrenter. Spotify: Ljudböcker och det talade ordet är vårt fokus vilket de visade genom att lansera Kids-app för barn, som ska erbjuda musik och ljudböcker samtidigt som brasilianska Ubook tog in 48,5 Mkr och planerade för expansion i Latinamerika och Europa. Det finns även andra svenska bolag som satsar: Svenska Bookself satsar internationellt direkt – utmanar jätten Goodreads. Dessutom kunde Boktugg berätta att Amazonägda Audible lanserades i Sverige den 16 oktober med svenska profiler på engelska och att Audible redan hade över 2 000 ljudböcker från svenska förlag i sin katalog. Vi menar att Audibles lansering är en signal om Amazons intåg i Norden. Alla håller inte med.

Den stora undersökningen Svenskarna och internet 2019 visade att dubbelt så många läser eller lyssnar på digitala böcker jämfört med föregående år. Boktugg analyserade prisbilden och ställde frågan: Borde Storytel & Co höja priserna precis som filmtjänsterna? Ett helt annat digitaliseringsprojekt berättade vi om i artikeln Efter 13 år som följetong i Kamratposten – nu digitaliseras hela Bleckmossen.

Förlagen blev i alla fall glada när lägre moms ökade ersättning från Storytel till förlagen med 17,5 procent. För tredje kvartalet ökade royaltyn till 2,15 kr per timme.

Vi fick en påminnelse om betydelsen av non-books för bokhandlarna då Akademibokhandeln presenterade ett exklusivt designsamarbete med Mattias A. Klum. Men kedjan såg också positiv försäljningsutveckling i fysiska butiker när Akademibokhandeln och Bokus ökade försäljningen tredje kvartalet.

En av höstens skandaler: ”Svenska mordhistorier” kände till plagiaten. På tal om plagiat anklagades även den bästsäljande författaren Jojo Moyes, vars nya roman hade ”störande” likheter med en annan författares.

Skandaler är nu mera synonymt med Svenska Akademien och 2019 var ett unikt år då två Nobelpris skulle delas ut. Den 10 oktober offentliggjordes vinnarna och reaktionerna på valet av Peter Handke och Olga Tokarczuk lade grunden till en höst med skandalrubriker kring valet av Handke, exempelvis PEN America som djupt beklagade Nobelkommitténs val. En oändlig rad av protester (bakgrund till debatten om Peter Handke och Nobelpriset) och debatt kring om författare och deras verk är åtskilda. Nobelpriset 2019: Om bokhandlarna och ljudbokstjänsterna hade fått välja var rubriken på en krönika.

Och som vanligt väntade ett hårt arbete för förlagen med att få fram Nobelpris-böckerna till bokhandeln. Inte lika kul var storyn bakom rubriken Nobelpranket: John Banville trodde han fått Nobelpris – blev blåst som ledde till en utredning och beskedet från Svenska Akademien: Busringningen till Banville kom inte från oss.

Ett beslut som också fått en del kritik: Margaret Atwood och Bernardine Evaristo fick dela på Bookerpriset 2019. Däremot var de flesta positiva till långa listan och motiveringar för alla nominerade till Augustpriset 2019 där små och stora förlag delade på nomineringarna.

Den 12 oktober kom beskedet att författaren och forskaren Sara Danius är död, hon hyllades i artikeln Sara Danius – första kvinnliga sekreteraren i Svenska Akademien blev en feministikon.

Vi gav en unik inblick i hur tufft det är att driva små förlag i artikeln om förlaget Mörkersdottir som tar paus efter nio år och sjuttio titlar. Samma dag skrev vi om att förlaget Smartypants söker ny ägare. En annan liten affär: Louise Bäckelin och Modernista tar över Mima förlag medan Volante skapade imprintet Knopp för satsning på barnböcker. Fjärran från dessa finns de globala koncernerna: Världens 50 största förlag 2018: Egmont passerade Bonniers – störst i Norden.

Boktugg gick på djupet i siffrorna: Barn läser mindre – men gäller det böcker eller är det tidningsläsandet som dör? På tal om hur mycket vi läser: Här är böckerna som lånades ut mest på biblioteken 2018.

Författarnas förlagsbyten väcker alltid intresse: Ninni Schulman skrev avtal på fyra böcker med Strawberry Publishing. Många har trott att Stordalens förlag skulle köpa över Sveriges bäst säljande författare som Lars Kepler (som stannade på Albert Bonniers förlag och skrev avtal på fyra nya böcker) men i en intervju sa Strawberry om strategin: Vi ska inte göra några galna affärer. Och det är ju inte bara deckare som säljer: Boken Hjärnstark av Anders Hansen har passerat en halv miljon sålda exemplar.

En känslosam berättelse om en postum utgivning där förlagschefen konstaterade att boken är bara en liten del av det arv som Terese Alvén lämnar efter sig.

Det är nyttigt med perspektiv: Egenutgivning växer i USA: över 1,6 miljoner egenutgivna titlar 2018. Och det svenska bokundret blomstrade på Bokmässan i Frankfurt 2019.

Så vilka böcker låg i bokpaket och kassar under månaden? Topplista – oktober 2019: De mest sålda böckerna i Sverige.

November 2019

Lite ekonomiska siffror: Stark tillväxt men förlust även 2018 för Nextory som planerar nyemission, och på tal om bokföring: Storytel överväger att räkna investeringar i innehåll som tillgångar. En del omställningar kommer det att bli, Natur & Kultur varslade om uppsägningar – över tio tjänster försvinner. Bra ekonomi har Word Audio som är ett av de mest lönsamma bokförlagen i Sverige.

För den som undrar över om framtiden är digital: Pearson köper edtech-bolag för 29 miljoner dollar och Storytel passerade 400 000 betalande abonnenter i Sverige. Det kom en rapport om att Katarina Ewerlöf är Sveriges mest lyssnade ljudboksröst. Samtidigt skrev vi om villkoren för inläsare av talböcker vs ljudböcker – så stor är löneskillnaden.

Men det går inte att glömma det här: Nästan hälften av Norstedts intäkter är nu digitala – backlist ökar kraftigt.

Kvinnlig majoritet bland årets skönlitterära debutanter, enligt TT som visserligen inte hade tittat på alla förlags debutanter.

Bonnierförlagen fortsatte säkra upp sina storsäljare: Mari Jungstedt skrev nytt avtal på två bokserier – totalt sex böcker. Dessutom utsågs Mattias Fyrenius till ny förlagschef på Bonnier Carlsen.

Protesterna fortsatte och demonstranter i Sarajevo ville få Svenska Akademien att dra tillbaka Peter Handkes Nobelpris. Inga protester när Madeleine Gustafsson-priset 2019 gick till Hanna Nordenhök för litteraturkritik. Och det var internationell rusning efter rättigheter till Olga Tokarczuks böcker. En rättslig strid avslutades (?) när förlaget Hatten vann strid om rättigheter till figurer i ”Babblarna”.

Gui Minhai prisades av Svenska Pen – Amanda Lind trotsade Kinas påtryckningar, en påminnelse om att censur existerar i många länder fortfarande. En bok som inte censurerats är skriven av Matilda Gustavsson som menar att ”Svenska Akademien legitimerade Arnault”.

Fler priser: Översättaren Jan Stolpe fick Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2019 och Vinnarna i National Book Awards 2019. Dessutom vann Hanna Hellquist Stora journalistpriset 2019 i kategorin Årets röst samt Camilla Grebe som fick pris för Årets bästa kriminalroman 2019 av Deckarakademin.

Den stora prisutdelningen under månaden var förstås Augustgalan där vinnarna av Augustpriset 2019 fick ta emot sina priser. Vi sammanfattade den med rubriken Augustpriset 2019: Slå vakt om yttrandefriheten och den litterära friheten. Men på tal om digitalisering: Bara 4 av 18 Augustnominerade böcker finns som ljudbok. Det var glada miner på vinnarförlagen dagen efter Augustprisgalan.

Vi uppmärksammade mindre förlag: Bokförlaget Faethon ser en lucka inom avancerad humaniora, filosofi och poesi. Ägarbyte blev det när Nordiska Legind tog över reseguideserien Första klass från Bonniers som istället startade förlag i Danmark och ett nytt lättläst-förlag med Hanna Larsson som ansvarig förläggare. Vi berättade även om nya förlaget Ormstunga som ska använda AI för att välja ut och redigera manus.

På Boktugg gillar vi att hitta de där udda historierna runtom i världen. Som när en amerikansk flerbarnsmamma återlämnade böcker sent till biblioteket och riskerade fängelse. Absurda lagar. Även hemma i Sverige gäller det att ha koll på lagarna. Åtal väcktes mot ”Mordpodden” för upphovsrättsbrott efter plagiat från bok.

Varför inte en framgångssaga om Frida Ramstedt vars bok om hållbar inredning sålts till 25 länder? Eller nyheten att ett tyskt produktionsbolag ska göra tv-serie av Philip Birks deckare.

Under november gav sig Boktuggs redaktion på utmaningen NaNoWriMo 2019 och konstaterade att helgen är tiden för att hämta in förlorade ord från veckan och det visade sig att det inte gjorde något att han bröt mot reglerna i NaNoWriMo eftersom Conny sålde sitt manus till Strawberry.

Ett av årets måste-läsas-reportage: Ally Asther: Ingenting i mitt liv skulle vara detsamma utan Harry Potter. Men kanske även nyheten att SF-romaner av George Johansson ges ut på nytt av Eloso.

Enligt en undersökning önskade sig var femte svensk en bok i julklapp och en förlagschef gick in i studion och spelade in jullåten ”En bok till jul”. I uppladdningen inför julhandeln meddelade Adlibris att de stod redo för både Black Friday och hela julhandeln och rekryterade Marie Brolin, CIO och Niklas Hoffsten, CPO. Hos konkurrenten Bokus intygades att inkörningsproblemen var avklarade inför Black Friday och julhandeln.

Akademibokhandeln: Så laddar vi inför Black Friday och julhandeln 2019 samtidigt som vi fick chans att känna Fredrik Backman på pulsen inför Skåneturné. Att göra signeringar i bokhandeln är ett privilegium, menade han.

Boktugg introducerade även Debutantporträtt som ett sätt för nya författare att få lite utrymme.

Slutligen: Topplista – november 2019: De mest sålda böckerna i Sverige.

December 2019

Det här borde väl inte kännas så avlägset, bara några veckor bort. Den 1 december passade det bra med bokbranschens julkalendrar som drar igång och Boktugg själva körde Julkalendern Familjen Juvelerkvists ljuvliga jul skriven av självaste chefredaktören Sölve Dahlgren.

Trodde du att julefriden nått Svenska Akademien? Nja: Författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström lämnade Nobelkommittén. Men en av Nobelpristagarna, Olga Tokarczuk, påpekade i sitt tal: ”En bra bok behöver inte stå upp för sin genrebeteckning”. Kanske blir det bättre ordning framöver, det kändes i alla fall historiskt när fyra kvinnor intog Svenska Akademien den 20 december.

Nästan lika stormigt som för Svenska Akademien var det kring Studentkortet vars obetalda skatter fick Adlibris att avbryta samarbete och Bokus att tveka.

December var en kavalkad av årstopplistor och det var knappt att man kunde hålla isär dem. JK Rowling var mest lyssnad på Storytel – men Laila Brenden visar värdet av långa bokserier 2019. Liknande tendenser då Camilla Läckberg var mest lyssnad på Bookbeat 2019 – även här syns styrkan i långa serier. Helt andra typer av böcker hittade vi när Barack Obama presenterade sin årliga lista över favoritböcker 2019.

En topplista som egentligen speglar 2018 mer än 2019 var vår stora rankning av Sveriges 50 största bokförlag 2019. Som innehöll mer än femtio förlag.

Eftersom det var 2019 som tog slut så kom förstås en topplista för hela 2010-talet: David Lagercrantz och Lars Kepler dominerar decenniets mest lyssnade ljudböcker hos Storytel.

Traditionen att skicka tårtor lever vidare, Årets mest sålda pocketbok på Adlibris kommer från lilla förlaget Lavender Lit.

För den som vill ha koll på bokbranschens transformering: BTJ flyttar distribution till Skåne – minskade 220 Mkr i omsättning förra året och beskedet att Nextory är lönsamt i Sverige – lanserar i Österrike och Schweiz. Men alla svenska ljudbokstjänster bör hålla ett öga på amerikanska Scribd som tog in 550 Mkr i nytt kapital. Och för all del i öst: Bookmates strategi – samarbete med mobiloperatörer som Telenor och TDC. De bör även kolla i grannlandet: Mofibogrundarens podcast-tjänst Podimo når 75 000 användare på tre månader. Och vem vet vad som händer med Ugglo som nu har över 100 000 betalande användare i förskola och skola. Dessutom: Nickelodeon hårdsatsar på barnboksappen Nick Stories – mediejätten ViacomCBS ligger bakom.

Samtidigt lever hoppet för den fysiska bokhandeln: 2019 års vinnare av Stora Anita Linde-priset, bokhandlare Anders Karlin, menar att i Söderköping är folk stolta över sin bokhandel. Vi passade även på att uppmärksamma att det var ett år sedan nylanseringen i Gamla stans bokhandel. Ytterligare en variant, kanske en mikrobokhandel: Författaren Anna Ihrén driver Sveriges minsta bokhandel med bara västkustförfattare. Boktugg drog till med en krönika som vissa fann provocerande, på tal om bokhandelns värde: Borde vi betala för att gå in i en bokhandel?

Men räkna inte bort eboksläsare även om marknaden halveras till 2024 – men snart kommer färgskärmar med E-Ink.

Det fanns både positiva och negativa besked i rapporten. PISA 2018: Bara fyra länder är bättre på läsförståelse än Sverige men samtidigt visade den att 4 av 10 elever tycker läsning är slöseri med tid – tidningsläsande minskar kraftigt. Kanske något för denne man att ta tag i? Bagir Kwiek tar över rollen som läsambassadör.

Natur & Kulturs särskilda stipendium 2019 – nio författare får 100 000 kronor vardera var en välkommen julklapp för de utvalda författarna. En författare som kommer att sälja mycket böcker är troligen Linda Hansson vinnare i Hela Sverige bakar 2019: Fika är livet-boken släpptes dagen efter tv-programmet som inte kunde ses av hela svenska folket på grund av bråk Comhem vs Telia.

Vi pratade med Kalle Lind som menade att humor är en smula eftersatt i litteraturen.

Filmatiseringarna är många numera, exempelvis Emelie Schepps böcker om Jana Berzelius som blir tv-serie. Lite längre har man kommit med Nelly Rapp av Martin Widmark som blir film. Även Boken Ingemar Modigs uppvaknande av Mikael Bergstrand blir film och vi fick nyheten att Karin Erlandssons barnbok Pärlfiskaren filmatiseras av Helsinki-filmi. Man borde göra fler filmer efter böcker: Britt-Marie var här – den mest sedda svenska biofilmen i år (i alla fall före julpremiärerna).

Greta Thunberg och Sara Danius bland de mest googlade under 2019 visade statistik från sökjätten.

Ytterligare ett stort författaravtal: Mons Kallentoft skrev 4-boksavtal med Forum och flyttar Herkulesserien från Bookmark. En annan värvning: Strawberry rekryterade Maja Lindqvist från Storytel som publicistisk chef för barn- och ungdomsböcker.

I mitten av december var Boktugg först med nyheten att norska nätbokhandeln Bookis går in i Sverige – ska sälja nya och begagnade böcker. Om det går lika bra för författaren George RR Martin som öppnar bokaffär i New Mexico låter vi vara osagt.

Storytels julklapp: Recensionerna är tillbaka i appen fick kanske trollen att jubla, bolaget hoppas att de har verktygen att hålla dessa i schack och att användarna kan vara ärliga utan att vara otrevliga. Läromedelsförlaget NA Förlag växlar upp från 10 till 30 titlar per år. Avdelningen inte rolig julklapp: Känd svensk författare krävs på fyra miljoner i skatt.

Boktugg försökte också med hundtricket, vilket fungerade utmärkt. Vi får fortfarande mejl om kompletteringar av listan med Förlagens fyrbenta vänner – elva hundar och en katt väljer sina favoritböcker. Under januari kommer vi nog att addera lite namn och bilder. Dessutom en julklapp till läsarna: Fråga Boktugg: Hur fungerar det att skriva under pseudonym? vilket är den första i en lång rad frågor som vi samlar under vinjetten Fråga Boktugg. En annan återkommande vinjett är Söndagstuggare som nästan varje vecka levererar en ny krönika. I december minns vi Bia Sigge som skrev om julhandel och ljudkalendrar.

Bokbranschens digitalisering: Gjorde jag ett strategiskt misstag för tio år sedan? var rubriken på en krönika av Sölve som även blev en tillbakablick på decenniet.

Inga nyheter under julen? Jodå, Overdrive får ny ägare – Rakuten säljer till investmentbolaget KKR släpptes som pressrelease på julafton! Och i mellandagarna har vi den årliga traditionen: 35 nya ord på svenska nyordslistan för 2019. Bland årets mest ledsamma listor fanns den med Författare och andra litteraturpersoner som avled under 2019.

Vilka som var de mest sålda böckerna i december får vi veta nästa vecka. På nyårsafton besvarade vi slutligen frågan: Hur säger man bokhandel i plural?

Med det avslutar vi året på Boktugg. Det blev 1676 artiklar publicerade, korta och långa. Allra flest i oktober (vilket förklarar varför den här sammanfattningen blev så lång) och minst antal i februari (som ju bara var 28 dagar). Om du gillar det vi gör, stötta oss gärna med ett bidrag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL