Så minns vi 2019 i bokbranschen del 3 (juli-augusti-september)

Så här glad blir en Storytelkund över att Bonnierförlagen skrivit ett nytt avtal med Storytel som åter ger tillgång till Camilla Läckberg - och andra nya titlar från 1 september 2019. Foto: iStock.

Det tredje kvartalet började med sänkt eboksmoms och slutade med Bokmässan i Göteborg. Stora och små händelser som präglat bokbranschen 2019.

Boktuggs återblick på 2019 fortsätter med ytterligare tre intensiva månader. För även om juli är en semestermånad så var det inte nyhetstorka.

Juli 2019

Den 1 juli 2019 sänktes eboksmomsen i Sverige och flera andra länder och den enda svenska prenumerationstjänsten som sänkte priset var Bokus Play som i en kampanj erbjöd hörlurar utan kostnad. Tufft för fysiska böcker och det underlättades inte av att Adlibris brottades med leveransproblem även om en ny rapport om européers syn på trycksaker och papper visade att 69 procent läser helst tryckta böcker och några dagar senare Ny undersökning: Tryckta faktatexter bäst för läsförståelsen. Samtidigt kom signaler om digitaliseringen av studentlitteraturen: Pearson fasar ut tryckta läromedel i USA.

Anders Gustafson berättade om att vara författare och förläggare på samma förlag medan Författarförbundet försökte klargöra hur man egentligen ser på hybridförlag: ”Vi avråder författare från att upplåta rättigheter till förlag utan förskott”. De fick svar på tal av hybridförlaget Visto i ett debattinlägg: ”De seriösa hybridförlagen fyller en viktig uppgift i bokbranschen”.

Under hela sommaren publicerade Boktugg utdrag ur nya böcker under vinjetten Första kapitlet, bland annat Villa Havsbris av Caroline Säfstrand, Folk med ångest av Fredrik Backman och Nightflyers av George R. R. Martin. Vi fick även veta hur mycket svenska företagsledare läser och att var fjärde svensk läser mer på sommaren.

Blå kokboken II utsågs till världens näst bästa kokbok av Gourmand Awards och Hans-Olov Öbergs Jakten på en perfekt Gin & Tonic till världens bästa ginbok men värst var kanske Grenadine som blev sexfaldiga vinnare i Gourmand Awards. Se även sammanställningen Här är alla svenska vinnare i Gourmand Awards 2019. Kanske dags att minska antalet kategorier något?

På hemmaplan meddelades att Norrlands litteraturpris 2019 gått till Linnea Axelsson, Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark.

I en analys diskuterade vi Vad vinner lyssnarnas öron – ljudböcker eller poddar? En ledtråd var kanske att Storytels styrelseledamot, Mofibo-grundaren Morten Strunge tog in 6 miljoner euro för att lansera Podimo. Samtidigt som baksidan av digitaliseringen visades i USA där Microsoft lade ner ebokhandeln och raderade alla kundernas eböcker.

Alla vet att man inte blir rik på att skriva böcker. Men ingen regel utan undantag då två författare fanns med på Forbes lista över bäst betalda kändisar och förskott på 28,5 miljoner kronor för debutthriller av Ashley Audrain. Sen finns det ju alternativa intäktsskällor som att franska armén rekryterar sci fi-författare.

I en krönika summerade Boktugg det hela: Vem som helst kan skriva en bästsäljare, men alla kan inte bli bästsäljande författare.

Klimatfrågan berör bokbranschen. Bokens klimatavtryck är som en halv hamburgare, enligt Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på KTH.

Med sin revenue share (intäktsdelning) finns det en siffra som bokförlagen studerar varje kvartal: Nya ersättningsnivån från Storytel till förlagen: 1,83 kr per timme för Q2. En game changer när det gäller styrkeförhållandet mellan förlag och återförsäljare var nyheten att Dean Koontz skriver avtal med Amazon – inte tv-serie utan fem böcker. Eller för all del att IJustWantToBeCool ska göra humorsketcher och bokklubb tillsammans med Storytel.

Artikelserien Rookie utkommer med ojämna mellanrum: Rookie 11 med Camilla Sten: ”Jag kommer aldrig att sluta skriva böcker”.

Sommarens klickbete: Kepler rekommenderar köp av Storytel-aktien – riktkurs 144 kronor. Spoiler alert: det var inte författarpseudonymen Lars Kepler utan aktiemäklaren Kepler Cheuvreux. En utmanare var rubriken: Boris Johnson skjuter upp utgivningen av sin bok om Shakespeare – mer försenad än Brexit.

Ny teknik är inte allitd populär – förlag och författare rasade mot nya Audible Captions som textar ljudböcker: ”Upphovsrättsintrång”.

På evenemangsfronten: Bokdagar i Dalsland 2019 slog nytt besöksrekord – över 4000 besökare samtidigt som Kim M. Kimselius valde bort Bokmässan i Göteborg efter 20 år – satsar på Öppet hus för läsarna istället.

Vilka böcker sålde bäst? Topplista – juli 2019: De mest sålda böckerna i Sverige.

Augusti 2019

En del böcker har en annorlunda utgivningsprocess, som självbiografin av Edward Snowden som släpptes på svenska samtidigt som det globala släppet och förläggaren berättade om det topphemliga manuset.

I ett debattinlägg skrev Carlo Carrenho: Att rädda Internationella biblioteket i Stockholm är det mest svenska vi kan göra.

Verkligheten överträffar dikten, men en författare misstänktes istället ha vara inblandade i den verklighet som låg till grund för dikten: Bästsäljande författaren Delia Owens man misstänkt för mord som liknar det i succéboken. Några dagar senare kunde vi berätta att Ester Bonnier ger ut Where the crawdads sing som även blir film.

Stina Jackson fick Glasnyckeln 2019 för bästa skandinaviska kriminalroman och poeten Kristian Lundberg får Frödingpris medan Anna Lönnqvist fick pris för att ha skrivit Årets feelgood 2019. Samtidigt som Crimetime Award stuvade om – två priser försvann och ett nytt fick premiär och Författarförbundet instiftade ett nytt kritikerpris: Madeleine Gustafsson-priset.

Författaren Toni Morrison gick bort, 88 år gammal och hyllades av kollegor, exempelvis Sara Stridsberg som menade att Morrison lärde mig skriva romaner. Ett hjärtvärmande exempel på hur kollegor ställer upp berättade i om i artikeln: Över 150 författare ryckte in för Beth Revis och räddade hennes bokrelease.

En trend under 2019 var att fler förlag skrev långa avtal med bästsäljande författare. Camilla Läckberg skrev nytt avtal – kan vara värt 50 Mkr för förlaget Forum. Vi är vana vid att agenter har en nyckelroll i svensk litterär export men författaren Stefan Malmström sålde själv in sin bok till ett förlag i UK. Finsksvenska hockeyjournalisten Risto Pakarinen skrev istället sin debutroman på engelska, hittade en agent i London som sålde in boken till HarperCollins i Kanada och därifrån såldes den till Sverige.

Det globala skrivarcommuntityt Wattpad passerade 80 miljoner aktiva användare per månad och skrev flera avtal med filmbolag och förlag under året, bland annat blev det klart att Penguin Random House ger ut Wattpad-böcker i Storbritannien. En annan stor affär: Barnes & Noble fick samma ägare som Waterstones.

Fler bokrecensioner? Region Halland utlyste kritikstöd för författare i regionen.

Den 12 augusti kan vara ett minnesvärt datum: Ny mil(jon)stolpe: Storytel har idag över en miljon betalande abonnenter även om förlusten första halvåret blev hela 189 Mkr. Ett tecken i tiden: Både Orion och HarperCollins satsar på digitala imprints för fiction.

Men allra mest jublade kanske Storytel den 21 augusti över nyheten att ett nytt 3-årsavtal ger åter Storytel tillgång till Bonnierförlagens nya ljudböcker vilket kommenterades av Jonas Tellander: Avtalet med Bonnierförlagen betyder mycket och Bonnierbossen Håkan Rudels: Vi gillar den timbaserade modellen.

En intern värvning: Bonnierförlagens digitalchef Jeanette Löfgren till Bookbeat.

Den fysiska bokhandeln visade att de också kan spela exklusivitetsspelet: Succé för Triumf förlags exklusiva samarbete med Akademibokhandeln även om första halvåret inte var munter läsning: Akademibokhandelns förlust första halvåret 2019: 40 Mkr.

Evenemangsnyheter: Fullsatt på Feelgoodfestivalen – internationella gäster och bokcirklar blev succé. Dessutom gjorde vi ett besök på en fullsatt release för lokal författare utgiven av Höganäs bokhandel.

Vi fortsatte lyfta fram mindre förlag, exempelvis Storyhood: Vi vill vara nära människorna som brinner av engagemang. Lite större är Bookmark som köpte Pagina. Samtidigt tappade Bookmark bästsäljande författaren Alex Schulman som skrev avtal med Albert Bonniers om två nya böcker.

Efter alla framgångar med Millenniumserien så blev relationerna lite frostiga med rättighetsinnehavarna och det sades att fyra förlag vill köpa Millennium-rättigheterna men även så kom beskedet att det blir inga fler Millennium-böcker på Norstedts – Moggliden startar nytt förlag?.

Det var redan klart att sjätte boken skulle bli den sista med författaren David Lagercrantz som meddelade att han släpper första boken i ny trilogi på Norstedts 2021. Vem ska ta över och föra Millennium in i ett nytt decennium? David Lagercrantz om efterträdare: Måste ha passion för stora samhällsfrågor. Boktugg ville hjälpa till och tog fram listan: Här är 7 kandidater till att skriva Millennium #7. På tal om frostigt: David Lagercrantz och Jessica Bab Bonde lämnade Hedlund Agency.

Vi berättade att Yellow Bird ska göra tv-serie av boken Spotify Inifrån och att kollegorna på anrika Svensk Bokhandel drar ner på utgivningen – blir månadstidning.

Mer bråk i USA: Förlag stämmer Amazon för att stoppa Audible Captions textning av ljudböcker.

Vad folk läste i augusti? Topplista – augusti 2019: De mest sålda böckerna i Sverige.

September 2019

En framgångssaga då svenske författaren Jan Stocklassa låg etta på Amazon med biografi om Stieg Larsson och Palmemordet. Däremot blev bokhandlarna inte lika glada när ehandelsjätten Amazon bröt embargo – skickade ut nya Atwood-boken en vecka för tidigt.

Nytt avtal klart – poeter ska få ersättning för dikter i dödsannonser var en rubrik. Och vi konstaterade att det blev 5 500 nya ord i Svenska Akademiens ordbok.

Ett positivt besked: Hällefors bokhandel drivs vidare i ny men klassisk lokal. Samtidigt fick Akademibokhandeln Svenska SEO-priset 2019. Mer bokhandelsnytt: Nytt stipendium för bokhandlare när Reinhold Hedenblad lämnar Ugglans styrelse efter 25 år och ny ägare till Axel Ericssons bokhandel i Lidköping. Ännu fler nya ägare – Ånge Bokhandel har fått åtta (!) nya ägare. Däremot hårda bud på nätbokhandeln Adlibris som sparkade var tionde anställd tjänsteman.

Ytterligare en författare som bytte förlag: Emelie Schepp lämnar HarperCollins för Norstedts – men inte förrän 2021.

Försäljningen av digitala böcker ökade under 2018 vilket fick Egmonts digitalförlag Saga att satsa miljoner globalt – går in på 20 marknader. Ytterligare ett tecken i tiden: Daniel Åberg ska undervisa författare i att skriva bättre ljudböcker.

Den 10 september var boksläppet av Margaret Atwoods nya bok och hon menade: ”Vi är nästan i Gilead”. Redan två dagar senare stod det klart att det blivit rekordförsäljning för Atwood i Storbritannien. Eller i rena siffror några dagar senare: UK: The Testaments sålde över 100 000 ex på en vecka.

Den som klagar på att vi urholkar böckers värde – här är ett exempel på böcker för 50 000 kronor styck. Coffee table-bok har samlat in 2,5 miljoner till förmån för kvinnligt företagande.

Storytels globala expansion fortsatte under året, i september lanserade sin ljudbokstjänst i Brasilien. Dessutom köpte Storytel det tredje största förlaget i Finland. Inte bara Storytel går på export: Carlo Carrenho flyttade från Brasilien till Sverige – nu ska han hjälpa Word Audio ut i världen. Ytterligare en utlandslansering: Novellix expanderar till Danmark där Storytel-förlaget People’s Press sa upp sex personer.

En liten konkurrent till Storytel är Kidsread som fick nya ägare – Sofi Poulsen tror på nystart för barnboksappen samtidigt som förre ägaren Kåre Halldén menar att det finns en framtid för Kidsread med nya ägare. En konkurrent med större muskler: Kobo lanserar i Sverige – samarbetar med Axiell Media.

Det kom en larmrapport om att unga läser allt mindre, visar ny undersökning från Statens medieråd men kanske borde de veta att läsare lever två år längre än icke-läsare – böcker bättre än tidningar.

På Bonnierförlagen stuvades det om i ledningen då Sara Börsvik blir ny vd på Bonnierförlagen och hon påpekade att en viktig framtidsfråga för branschen gäller barns och ungdomars läsning samtidigt meddelades att Isa Widerståhl är Albert Bonniers nya förlagschef. Samtidigt i koncernen: Bonnier Books UK säljer förlag tillbaka till grundarna. En signatur som skulle bli guld värd senare: Olga Tokarczuk skriver avtal med Albert Bonniers.

En rapport för första halvårets bokförsäljning visade att streamade format ökar, alla andra minskar och det fick Boktugg att konstatera: Inte längre en given fråga: Har du läst boken? På samma tema: Ny rapport: Många lyssnar på ljudböcker för att få en känsla av sällskap.

Från Danmark kom beskedet att Rosinante & Co upphör som eget dotterbolag till Gyldendal och 25-30 anställda förlorar jobbet.

Officiell Harry Potter-bok med stickmönster släpps 2020 (och den ska komma på svenska hos Rabén & Sjögren har vi fått veta långt senare). En svensk succébokserie är Handbok för superhjältar som ska bli film – produceras av Oscarsvinnare.

Nya spår kring event? Norstedts arrangerar Litteraturtåget 2020. Och årets stora event är förstås Bokmässan i Göteborg som ägde rum i slutet av september. Gamla Stans bokhandel fick en egen scen på Bokmässan 2019, en mässa som inleddes Sydkoreanskt brandtal för boken vid invigningen. När vi efter några intensiva dagar summerade Bokmässan 2019: Fler besökare men något färre utställare och lite motstridiga rapporter då Bonnierförlagen och Norstedts minskade försäljningen på Bokmässan 2019 – men flera förlag slog försäljningsrekord. Det blev också klart att vid Bokmässan 2020 är landet Sydafrika medan Läsning och Digital kultur blir temat.

Egentligen publicerades krönikan Är Bokmässan för stor eller alldeles för liten för att överleva på sikt? först i oktober, men den passar bättre här ihop med de andra artiklarna om Bokmässan.

Författaren Jan Mårtenson tilldelades Crimetime Award Årets hederspris 2019 och Årets bok 2019 blev Silvervägen av Stina Jackson medan nödrop om stök och hot på biblioteken får inget gehör.

Boktugg kunde rapportera om rykten som sade att Förlagssystem är till salu – Bokus och Amazon tänkbara köpare. Än så länge har dock ingen affär presenterats.

Så vilka böcker köpte svenskarna? Topplista – september 2019: De mest sålda böckerna i Sverige.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL