Så minns vi 2019 i bokbranschen – del 1 (januari-februari-mars)

Publikrekord för Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldag, som denna gång hölls på Saga Bio i Åmål. Tolfte upplagan av Sveriges äldsta novellfestival lockade 388 besökare. Här samtalar norska novellförfattaren Roskva Koritzinsky med Nina Katarina Karlsson. Foto: Basel Khalas.

Kvartalsrapport – vad hände i bokbranschen under 2019 års tre första månader? Boktugg blickar tillbaka på rubrikerna och vi minns sådant vi redan glömt i nyhetsflödet.

Januari

Vad snackade vi egentligen om i januari? Bland annat flyttade Drottninggatans Bokhandel till nya lokaler och blev Uppsala Bokhandel. Hos Ugglan såg man minskande julhandel men kedjan såg ändå ljust på framtiden medan Michelle Obama bidrog till bästa brittiska julhandeln sedan 2007. Kollegorna gladdes åt att Akademibokhandelns Vänner passerade 2 miljoner medlemmar. Wow.

En helt annan bokhandel: Glasskiosk i Växjö förvandlas till pop up-bokhandel med fantastik på menyn. Vi berättade även om den lilla bokhandeln i Malmö som är ett stort passionsprojekt.

Thomas Eriksons bästsäljare Omgiven av idioter fick ta emot kritik och han utsågs till Årets förvillare och han fick anledning att försvara sig.

Storytel köpte Ztory för att erbjuda digitala tidningar och Bonnierförlagen sålde serieförlaget Kartago till Cobolt Förlag. Samtidigt likviderades Bonnierägda franska förlaget Editions Piccolia och Bonnier Books lämnade USA genom att sälja Little Bee Books till ledningen.

Jonas Darnell räddar Herman Hedning-tidningen med Kickstarter – startar eget förlag var en intressant utveckling.

Swedbank ersatte Postnord som sponsor för Augustpriset, två månader innan banken sparkade sin VD efter nya avslöjanden i penningtvätthärvan.

Dimön-trilogin av Mariette Lindstein ska bli tv-serie kunde vi berätta. Vi skrev om Läsliganpriset – nytt pris för läsfrämjande som instiftats i Skellefteå och att muntligt berättande uppmärksammades på biblioteken i Kungsbacka.

Globala publiceringsplattformen Wattpad startade egen förlagsverksamhet men det är inget som skapar rubriker i Sverige, förutom på Boktugg.

Vulkan meddelade att de ska hjälpa författare ge ut egna ljudböcker.

EL James som hade sålt 1,5 miljoner böcker i Sverige meddelade att en ny roman skulle släppas under våren. Internationellt noterades ett stort intresse för ett upphittat manus som jämfördes med Anne Franks dagbok vilket vi lite senare kunde berätta att Renias dagbok skulle ges ut av Nona hösten 2019. En annan trend (?) under året: När klimakteriet fick sin plats i litteraturen.

Amanda Lind utsågs till ny kulturminister i regeringen medan Katarina Frostenson lämnade Akademien, däremot kom nyhetern att Peter Englund och Kjell Espmark återvände till Svenska Akademien. Samtidigt hade Göteborg ambitioner att göra staden till Sveriges första UNESCO City of Literature.

Vi räknade ut att den svenska streamingmarknaden kan vara värd 850 Mkr 2019. Om några veckor vet vi ifall vi räknade rätt. Från USA kom en larmrapport: Litterära och mid-list-författare utrotningshotade.

Februari

Vi går raskt vidare till årets kortaste månad – vars avslutande dagar är viktiga för bokbranschen i allmänhet och fysisk bokhandel i synnerhet. Vi konstaterade att det var rea på både böcker och bokhandlar. Mer ekonomi i bokhandel: Så gick det för Akademibokhandeln och Bokus 2018. En epok gick i graven: Alfa Antikvariat meddelade att de stänger i sommar. Mer dystra nyheter: Butiksdöden: Två bokhandlar i konkurs på två dagar.

Boktugg kollade in reakatalogen och noterade att Över 500 böcker som är utgivna 2018 säljs på Bokrean 2019 samtidigt som förlagen försvarade sig med att de starkaste titlarna måste vara med på rean.

Tua Forsström utsågs till ny ledamot i Akademien som ersättare för Frostenson.

Bokbranschdagens gemensamma fråga: Hur ska vi överleva? var titeln på en krönika. Författarförbundet startade ett upprop för att rädda biblioteken.

På den digitala fronten ville Nextory skapa en Runkeeper för läsning med Läsdagboken. Nästan på samma tema: Så här blir du en läsare igen – fem goda råd. Och på tal om streaming: Storytel fortsätter växa – men förlusten hela 261 Mkr 2018. Det hjälpte inte att barnböcker hjälpte Norstedts förlagsgrupp till 31 Mkr i vinst 2018. En av dessa böcker var Handbok för superhjältar som kunde fira 350 000 sålda böcker.

Den 21 februari kom beskedet som betyder många miljoner i ökade intäkter för bland annat Storytel – regeringen beslutade om sänkt digitalmoms 1 juli 2019. På tal om digitalt Bonnierförlagen summerade 2018 och konstaterade att 25 procent av försäljningen var digital. Vi skrev om att digitaliseringen av bokbranschen driver ner priser och att ny statistik över bokförsäljningen 2018 visade att digitala abonnemang ersätter pappersböcker.

Ett tecken på det var kanske att Harlequin som fyllde 40 storsatsade på ljudböcker. Samtidigt så finns en trend med bordsspel i rubriken Fandrake gör bok om Alga – och sällskapsspel säljer bra i bokhandeln. Racerföraren Kimi Räikkönens biografi vann pris och slog försäljningsrekord i Finland.

Åsa Wikforss fick Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2019 och Borås Tidnings Debutantpris till Wera von Essen.

Trendspaning: Roos & Tegnér tror på kortfattade fack-ljudböcker. En annan som vågade prova nytt var Maud Öquist som startat eget för att sälja pocketböcker på box. Dessutom pratade vi med Vesna Prekopic som ville förverkliga drömmen om en egen bokhandel.

Forskare larmade om allvarliga fel i böcker om kostråd medan norrmännen hade andra intressen då det visade sig att ljudboksporr var populärt på norska Storytel. Mer Norge: poet i plagiatskandal – förlag drar tillbaka diktsamlingar. När LL-förlaget flyttade ville ingen av de anställda följa med till Malmö.

Bonnier Fakta och Bokförlaget Forum blir ett storförlag som ska omsätta 300 Mkr var beskedet från Bonnierförlagen som ett svar på att Petter Stordalen värvade tre Bonnier-stjärnor till Strawberry Publishing och vi konstaterade att Petter Stordalen tar med sig rock’n’roll till bokbranschen. Några veckor senare (i mars) kom beskedet att Strawberry värvar ytterligare en Bonnierchef – Rebecka Leffler blir VD.

Sociala medier och böcker – Facebook stoppade reklam för bok om sex men samtidigt fyllde Facebook 15 år och vi tittade på hur bokbranschen påverkats. Ett exempel är författarna bakom Lär dig leva där Facebook varit en viktig del i att sälja 220 000 böcker.

Ett av många rykten om ehandelsjätten under året: Amazon ska bygga lager för ehandel i Skåne.

Mars

Mitt under bokrean kom beskedet att Johan Kleberg slutar på Adlibris.

Opal förlag instiftade ett nytt debutantpris för bilderböcker till minne av Bengt Christell. Däremot minskade utgivningen av barn- och ungdomsböcker minskar, enligt Bokprovningen 2019.

Svenska Akademien fortsatte att fylla på tomma stolar: Ellen Mattson och Anne Swärd blir nya ledamöter i Svenska Akademien och fick dessutom besked om att Nobelpriset i litteratur – både 2018 och 2019 – får delas ut i år.

Ett förlag och en bokklubb som inte syns så mycket är Stabenfeldt som ser fördelar med att ge ut böcker exklusivt i nischade boxar.

Omtvistat beslut som många organisationer i bokbranschen jublade över medan många författare grät: EU röstade för upphovsrättsdirektiv utan ändringar av artikel 11 och 13.

Storytel lanserar Storytel på 16:e marknaden – Singapore medan en storägare i Storytel sålde aktier för 126,7 Mkr. De kunde dessutom glädjas åt att Storytel var det snabbast växande svenska bolaget på Financial Times-lista. Mer på det digitala spåret: Varför betalar folk mer för sport än för litteratur?

Harper Collins Nordic hakade på Instapoesi-trenden med samlingen På andra sidan natten. En annan trend kan sägas vara litterära vandringar och Emelie Schepp fick egen deckarvandring i Norrköping. Trend eller inte men Volante lanserade klassikerserie för fackböcker.

Fler rapporter om hur bokbranschen förändrades: Ny rapport: 41 procent av skönlitterär bokförsäljning var digital 2018 och Förlagens försäljning till bokklubbarna har halverats på sju år. Är det sistnämnda ett tecken på att köpmönster förändras eller att bokklubbar inte gör det? Alexandra Nedstam valdes till ordförande i ny NOFF-styrelse samtidigt som Åse Ericson blev ny Sverigechef för Storytel.

Dorotea Bromberg tilldelades priset London Book Fair Lifetime Achievement Award och i en intervju med Boktugg menade hon: Vi måste göra boken hipp igen.

Finlandssvenska Förlaget tog över Mumin-rättigheter för att ge ut Tove Janssons originalböcker medan HarperCollins skrev ett nytt avtal om Agatha Christie-rättigheter och därmed passerade 100 år.

Burcu Sahin tilldelades Katapultpriset 2019 och Storytel öppnade kontor i … Karlstad. Och redan i början av året kom signaler om en kommande succé: Patrik Svenssons debut Ålevangeliet gör utlandssuccé före utgivning.

Internationellt såg vi att tidningsbranschen har det tufft när Förlaget bakom Writer’s Digest gick i rekonstruktion. En av årets mest lästa artiklar handlade om en pappa som skriver böcker för att hjälpa sin dödligt sjuka son att drömma.

Under 2019 har censur blivit påtaglig, exempelvis genom ökad censur av böcker som trycks i Kina och vi kollade hur svenska förlag hanterar det.

Allt fler litterära evenemang poppar upp runtom i landet. Blekinge Bokmässa mer än dubblade sin publik i år samtidigt som vi skrev om Publiksuccé för Nordiska Novelldagen 2019 i Åmål.

En liten egoboost för lilla Boktugg som tillsammans med bland andra Storytel fanns med på listan över Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL