Känd svensk författare krävs på fyra miljoner i skatt

En svensk författare krävs på miljonbelopp av Skatteverket. Arkivbild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT.

En känd svensk författare krävs på miljonbelopp av Skatteverket, skriver Aftonbladet. Författaren och dennes fru pekades ut i den uppmärksammade Paradisläckan för två år sedan.
”Jag är närmast ekonomisk idiot”, skriver författaren i ett uttalande.

När den stora granskningen som kom att kallas Paradisläckan publicerades för två år sedan framkom att författaren och hans hustru hade pengar i ett bolag på Malta när de bodde utomlands. Sedan började de att ta ut pengar från bolaget när de flyttade hem igen – utan att betala skatt. Det handlar bland annat om royaltypengar från bokförsäljning i Sverige.

I ett mejl till TT skriver författaren att det hela beror på misstag gjorda av den person som skött hans ekonomi.

”Mitt utländska bolag – dit inga pengar gått in sedan jag åter blev skattskyldig i Sverige – skulle på min anmodan ha likviderats innan jag flyttade hem i januari i 2013, men han underlät att ombesörja detta. Han tar också sitt fulla ansvar för det inträffade.”

Skatteverket har fått hjälp av Luxemburg i utredningen, då paret haft ett bankkonto i landet, uppger tidningen. Paret har till mitten av januari på sig att betala sammanlagt omkring 7,5 miljoner kronor, varav författaren anses vara skyldig 4 miljoner till Skatteverket.

”För egen del är jag närmast ekonomisk idiot, detta och ovanstående sagt som en förklaring, inte en ursäkt, och jag är fullt medveten om att jag själv är ytterst ansvarig för min ekonomi och mina skatter. Aldrig någonsin har det varit min avsikt att bryta mot svensk skattelagstiftning”, skriver författaren.

Han uppger att han kommer att betala in pengarna omgående.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL