ANNONS

Historiskt när fyra kvinnor intar Svenska Akademien idag

Tillträdande akademiledamöterna Ellen Mattson, Anne Swärd, Tua Forsström och Åsa Wikforss hos Svenska Akademien i Börshuset i Gamla Stan. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Fyra nya ledamöter tar nu samtidigt inträde i Akademien – och alla är kvinnor. Somliga hoppas att den historiska dagen är början på ett nytt kapitel för institutionen.

Tua Forsström, Anne Swärd, Ellen Mattson och Åsa Wikforss. De fyra nya ledamöterna börjar den 20 december sitt arbete i Akademien. Då gör de också könsbalansen något jämnare i den övervägande manliga institutionen.

De har redan känt av de höga förväntningar som finns på invalen Efter en lång period av kriser för den anrika institutionen menade vissa att dessa namn för med sig ett löfte om förändring, vilket också Mats Malm uttryckte en förhoppning om i samband med att två medlemmar valde att sluta i Nobelkommittén.

– Nu får vi in fyra nya ledamöter som har helt nya perspektiv, det betyder att vi är sju stycken som har kommit in på sistone. Det kommer att vara en mycket intressant kombination av olika perspektiv och idéer, sade han då.

ANNONS

När Forsström, Swärd, Mattson och Wikforss möttes för första gången i slutet av oktober framhöll de vikten av att få tid att växa in i rollen, och underströk även att en förändring kommer att ta tid. Samtidigt sker den naturligt med en ny sammansättning ledamöter, menade Anne Swärd.

– Blicken på litteraturen förändras och det gör den också med Akademiens sammansättning, sade hon då till TT.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Nya ledamöterna

Anne Swärd:

Författare som debuterade 2003 med ”Polarsommar” för vilken hon blev Augustoprisnominerad. Den följande boken ”Kvicksand” tilldelades Mare Kandre-priset. 2010 utkom hennes tredje roman, ”Till sista andetaget”. Hösten 2015 publicerades hennes tre första romaner i samlingsvolymen ”Akta dig för kärleken”. 2016 fick hon det första Helga-priset i Hjalmar Söderbergs anda. Hennes fjärde roman, ”Vera”, gavs ut 2017.

Anne Swärd är översatt till ett tjugotal språk.

Tua Forsström:

Var 1972 till 1992 förlagsredaktör, har därefter varit författare på heltid. Debuterade 1972 med diktsamlingen ”En dikt om kärlek och annat” och är mest känd som lyriker. Hon har skrivit tolv diktsamlingar varav den senaste ”Anteckningar” kom i fjol.

Hon är sin generations mest prisbelönta finländska poet och har bland annat tagit emot Nordiska rådets litteraturpris, Edith Södergran-priset, Svenska Akademiens Finlandspris, Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens Bellmanpris, De Nios stora litteraturpris och Werner Aspenström-priset.

Åsa Wikforss:

Professor i teoretisk filosofi. Disputerade vid Columbia University i New York 1996 med avhandlingen ”Linguistic freedom: An essay on meaning and rules”. Blev 2002 docent vid Stockholms universitet, som den första kvinnan i Sverige i ämnet teoretisk filosofi. 2008 blev hon professor i ämnet.

Hon har också sommarpratat i Sveriges Radio, valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (2018) och forskat på temat ”Knowing one’s own thoughts”, en fördjupning i externalism och självkännedom.

Ellen Mattson:

Debuterade med romanen ”Nattvandring” (1992) och har sedan dess gett ut tio romaner. Senast gav hon ut ”Tornet och fåglarna” (2017).

Är även verksam som kritiker och har dessutom skrivit dramatik för scenen och radioteatern. Har tilldelats många priser för enskilda böcker och för sitt författarskap som helhet. Så sent som i år tilldelades hon Gerard Bonniers pris av Svenska Akademien på 300 000 kronor.

En majoritet av hennes romaner utspelar sig i Bohuslän i historisk såväl som modern tid. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se