Stämningsfull jul i sagans värld med Mats Strandberg och andra författare

Mats Strandberg (foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT) har skrivit en av årets adventsböcker om familj, ensamhet och gemenskap: "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem" bjuder på julstämning och sagotema. Illustrerad av Sofia Falkenhem.

Traditionella sagor, mysterier och ljudböcker – det finns gott om litteratur som kan förstärka julkänslan. Bland de nya stämningshöjarna märks både metoo-prinsessor och sagor med fake news-tema.

Som liten flicka önskade sig Selma Lagerlöf alltid böcker i julklapp – hennes största nöje på julaftonsnatten var att få ligga uppe och läsa precis så länge hon ville. I novellen Julklappsboken, inspelad 1936, berättar hon själv om en vacker sagobok som hon fick när hon var tio år gammal. Först efter att ha öppnat ”förfärligt mycket sysaker” noterade hon nöjt att det sista, hårda paketet var till henne:

– Jag ser framför mig den allra vackraste lilla bok, en sagobok, säger hon.

Novellen ovan presenteras på Storytel, bland julklassiker som Äventyret med julpuddingen av Agatha Christie, Tomten av Viktor Rydberg och En julsaga av Charles Dickens, perfekta att lyssna på för dem som snabbt vill komma in i julstämning.

Inbyggt vemod

Men förutom klassikerna ges det varje år ut nya julböcker för familjen. En som leker med sagoformatet är Mats Strandberg, som tillsammans med illustratören Sofia Falkenhem har skrivit Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem”.

Den handlar om lille Ken Taur som har blivit kidnappad från kentaurernas hemliga rike, och nu försöker hinna hem till julafton för att äntligen få träffa sin familj. Adventsbokens nedräkning mot jul innebär en naturligt tickande klocka och Mats Strandberg såg framför sig en ”fartfylld, smågalen roadmovie”.

– Det är också väldigt viktigt i de här böckerna att man öser på med julstämning och det var en rolig utmaning för jag har ganska kluvet förhållande till julen egentligen. Jag tycker mycket om den själv. Men det är en sorglig högtid för väldigt många.

Han tycker att det finns ett inbyggt vemod i alla drömmar kring högtiden. Det är en tid då familjen samlas, vilket också gör ensamheten extra tydlig och kännbar.

– Den här sagan handlar väldigt mycket om hemlängtan och att sakna en familj, säger han.

Ken Taur ger sig iväg på egen hand, men får snart sällskap på vägen – och det är också ett av bokens teman: man kan finna sin egen gemenskap.

Sagor och fake news

Mats Strandberg ville bevara den klassiska stämningen och samtidigt få sagan att kännas ”fräsch”. Han gör det genom att leka med sagoformatet.

Ken Taur träffar bland annat en ”metoo-prinsessa”, som har stängt in sig på sitt slott eftersom en prins försöker tvinga sig på henne med pussar, och en häxa som felaktigt beskylls för att ha försökt äta upp två små barn som knaprat på hennes pepparkakshus. Och ville vargen verkligen sluka Rödluvan?

– Jag tycker inte man ska skriva barnböcker som något slags ”viktigt budskap” i första hand. Men det är roligare för mig att skriva med en viktig klangbotten. I den här knasiga roadmovien passade sagans form bra för att prata om sagor och berättelser, vem som berättar en historia och varför. Det är ett slags fake news-tema, säger han.

Man kan också läsa den som enbart en underhållande saga. Sagan och julen är en sedan länge väletablerad kombination – som Mats Strandberg tycker passar bra ihop.

– Bland det bästa jag visste när jag var liten var att hinna kolla på barnprogram med mina föräldrar och se på julkalendern på tv ihop. Vuxna blir lite mer tillåtande och barnsliga runt jul. Familjen kanske kan dela sagorna tillsammans på ett annat sätt då.

Mys och mörker

Ensamhet och gemenskap är också temat i en annan av årets kalenderböcker. I Maja Lundes ”Snösystern” har Julian mist sin syster, och träffar den märkliga Hedvig som får honom att minnas hur härlig julen kan vara – samtidigt som hon döljer något.

Ett mer lekfullt mysterium finns i ”Det stora strömavbrottet”, en bok i serien Lassemajas Detektivbyrå, där man får fundera på varför hela Valleby blir mörkt på julafton.

För dem som tycker att det blir alltför gulligt under jul påminner den udda ”Julens monster” om att vi inte har frossat i mys i alla tider – förr var mörkret kompakt och barnen fick klara sig själva under en stor del av dagen. Att berätta om skräck och monster var ett sätt att göra dem mer försiktiga, enligt redaktören Andreas Palmaer.

För den som vill gå helt upp i julgemenskapen finns det dock gott om alternativ, som Maria Nilsson Thores glada pepparkaksbak i ”Alla tre julbakar” eller ljudbokstjänsternas feelgoodfrossa med jultema.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Böcker för julstämning

Räven och tomten av Astrid Lindgren
Mickel räv och tomten möts en lugn men magisk julnatt över en tallrik gröt. Denna stillsamma men finurliga saga av Astrid Lindgren gavs nyligen ut postumt, med vackra illustrationer av Eva Eriksson. Den visar vilken julfantast Astrid Lindgren var, och skänker läsaren samma förväntan inför högtiden.

Jul i litteraturen, antologi.
Den här antologin har samlat några av de främsta julklassikerna, som ”Tomten” av Viktor Rydberg, ”Granen” av Tove Jansson, ”Pälsen” av Hjalmar Söderberg och ”Den lilla flickan med svavelstickorna” av HC Andersen. Mitt i idyllen bryter också Sonja Åkesson av, med sin smått ångestladdade uppräkning i dikten ”Julräkning”.

Juldagar. 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar av Jeanette Winterson.
I denna vackra bok är tolv berättelser samlade för tolv dagar under julhögtiden. Det är Jeanette Winterson som bjuder på allt från barndomsminnen till köphetsfunderingar och spökhistorier. Dessutom ingår här en hel del ovanliga recept, som Shakespeare and Companys kinadumplings, rökt julaftonslax och Ruth Rendells röda surkål.

Julnoveller bland ljudböckerna
Den som vill ha en kort läsestund i julens tecken kan spana in julnovellerna på Storytel. Här kan man lyssna till ”Mistlar och mord” – fyra julmysterier av deckardrottningen PD James eller ”Den tillbakatrollade julen” om seden att hugga ner en gran, av Agnes von Krusenstierna. Fredrik Lindström funderar i En religionsfri jul kring hur det skulle vara att fira jul utan påverkan från kristendomen.

Julen kommer till Mumindalen av Cecilia Davidsson och Tove Jansson.
Mumintrollen väcks ur sin vintersömn lagom till julen – som inte verkar trevlig att döma av hur alla stressar för att fixa klappar, gran och julmat. Men till slut kan de små knyttena lära ut ett och annat om att få sitta tillsammans i lugnet och se på ljusen. Boken Julen kommer till Mumindalen från förra året bygger på Tove Janssons novell ”Granen” från 1962 och är omarbetad till stämningsfull bilderbok av Alex Haridi och Cecilia Davidsson, samt illustrerad av Filippa Widlund.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.