Författaren Karin Erlandsson. Foto: Juha Törmälä

Karin Erlandssons barnbok Pärlfiskaren filmatiseras av Helsinki-filmi

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Filmbolaget Helsinki-filmi har köpt rättigheterna till att göra film av Pärlfiskaren, första delen i Karin Erlandssons barnboksserie.

Pärlfiskaren kom ut i Finland 2017 och handlar om Miranda som beslutar sig för att hitta drottningrikets mest eftertraktade pärla, den mytomspunna Ögonstenen. Hon får sällskap på sitt äventyr av lilla Syrsa, vars speciella förmåga medför större faror än vad flickorna kan ana.

– Att få se världen jag skapat överföras till filmduken är en så hisnande stor dröm att jag knappt vågar tänka på det, säger Karin Erlandsson i ett pressmeddelande.

Boken utgör första delen i serien Legenden om ögonstenen som består av fyra böcker. Bokserien publiceras i Sverige från nästa år, där den utges i samarbete mellan Schildts & Söderströms och Bonnier Carlsen. Bokens utlandsrättigheter har också sålts till Estland och Bulgarien.

– Vi på Helsinki-filmi är mycket entusiastiska över det här projektet. Det kommer inte att vara helt lätt att överföra fantasivärlden som Erlandsson skapat till vita duken, men intressant kommer det att bli. Det ska bli spännande att adaptera romanen till filmmanus, säger Tia Ståhlberg som producerar filmen.

Helsinki-filmi är ett av Finlands största produktionsbolag och har producerat bland annat Tom of Finland (Dome Karukoski 2017).

Pärlfiskaren vann förlaget Schildts & Söderströms barnbokstävling, belönades med Runeberg Junior-priset och blev nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samt till Arvid Lydecken-priset.

Karin Erlandsson (f. 1978) är författare och journalist. Hon bor på Åland. Utöver bokserien Legenden om ögonstenen har Erlandsson skrivit tre vuxenromaner och tre faktaböcker.

Pärlfiskaren

Pärlfiskaren

Det enda beviset för att ögonstenen finns är förbannelsen som vilar över den.

Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Läs mer »

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »