Karin Erlandssons barnbok Pärlfiskaren filmatiseras av Helsinki-filmi

Författaren Karin Erlandsson. Foto: Juha Törmälä

Filmbolaget Helsinki-filmi har köpt rättigheterna till att göra film av Pärlfiskaren, första delen i Karin Erlandssons barnboksserie.

Pärlfiskaren kom ut i Finland 2017 och handlar om Miranda som beslutar sig för att hitta drottningrikets mest eftertraktade pärla, den mytomspunna Ögonstenen. Hon får sällskap på sitt äventyr av lilla Syrsa, vars speciella förmåga medför större faror än vad flickorna kan ana.

– Att få se världen jag skapat överföras till filmduken är en så hisnande stor dröm att jag knappt vågar tänka på det, säger Karin Erlandsson i ett pressmeddelande.

Boken utgör första delen i serien Legenden om ögonstenen som består av fyra böcker. Bokserien publiceras i Sverige från nästa år, där den utges i samarbete mellan Schildts & Söderströms och Bonnier Carlsen. Bokens utlandsrättigheter har också sålts till Estland och Bulgarien.

– Vi på Helsinki-filmi är mycket entusiastiska över det här projektet. Det kommer inte att vara helt lätt att överföra fantasivärlden som Erlandsson skapat till vita duken, men intressant kommer det att bli. Det ska bli spännande att adaptera romanen till filmmanus, säger Tia Ståhlberg som producerar filmen.

Helsinki-filmi är ett av Finlands största produktionsbolag och har producerat bland annat Tom of Finland (Dome Karukoski 2017).

Pärlfiskaren vann förlaget Schildts & Söderströms barnbokstävling, belönades med Runeberg Junior-priset och blev nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samt till Arvid Lydecken-priset.

Karin Erlandsson (f. 1978) är författare och journalist. Hon bor på Åland. Utöver bokserien Legenden om ögonstenen har Erlandsson skrivit tre vuxenromaner och tre faktaböcker.

Pärlfiskaren

Pärlfiskaren

Det enda beviset för att ögonstenen finns är förbannelsen som vilar över den.

Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Läs mer »

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL