Denna artikel sponsras av författare/förlag

Så förverkligade Sofia Sigfridsson sin författardröm

Sofia Sigfridsson. Foto: Olle Nordell

Två år i USA gjorde det möjligt för Sofia Sigfridsson att skriva sin första bok, en spänningsroman som bottnar i en ökande högerextremism.

Det första fröet till romanen Illvilja kom till för ungefär tio år sedan. Med en treåring hemma och ett till barn på väg började Sofia intressera sig alltmer för mat och hälsa.

– Jag började titta på innehållsförteckningar och märkningar av olika slag. Samtidigt kom rapporter om att olika sjukdomar relaterade till mat som tidigare förknippats med ålderdom kröp ner i åldrarna. Det skrevs också en hel del om olika sötningsmedel och deras effekter, och jag fick en tanke att skriva om vad som skulle hända om det här hamnade i orätta händer, säger Sofia.

Hon har alltid varit samhällsintresserad och mån om att följa med i det dagsaktuella. Ökningen av högerextremism och populism i samhället gav också en dimension som hon ville ta upp.

– Det var framförallt själva storyn jag fastnade för. Tänk om det skulle visa sig att ett av alla medel vi får i oss faktiskt är ohälsosamt och att det inte är en slump, att det finns en person eller organisation med en uttänkt agenda bakom.

Idén fanns, men hon saknade den tid som krävdes för att verkställa den. Men när familjen tillfälligt flyttade till USA genom makens jobb såg hon sin chans. De kunde leva på en inkomst, så Sofia tog tillfället i akt att förverkliga sin dröm. När familjen återvände till Sverige 2016 fanns ett första utkast till manuset.

Till alla andra som drömmer om att skriva sin första bok vill Sofia slå ett slag för att se skrivandet som ett jobb och ta det på allvar. Om man har en idé man verkligen tror på, våga ta steget och berätta vad det är man gör.

– Våga prata om det och säga ”jag skriver en bok”. Jag har bara mötts av positiv feedback. Det har stärkt mig och mitt eget självförtroende. Jag har hela tiden känt att berättelsen är värd att berättas och trott på att jag kan göra det. Så våga ta steget, säger Sofia.

Illvilja

Illvilja

  • Förlag: Visto förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-06-17
  • ISBN: 9789178850525

Illvilja kom ut på Visto förlag sommaren 2019. Det är en klassisk historia om det goda och det onda som är uppdelad i två parallella berättelser, som vävs samman i slutet. Huvudkaraktären är Claudia, en grävande journalist som börjar nysta i märkliga sjukdomsfall på en förskola i Dalarna. Hon drivs av att berätta sanningen, eftersom hon själv är uppvuxen i en familj omgiven av lögner.

– Att det är just en journalist vi får följa i min bok ligger mig varmt om hjärtat. En person jag ser lite som förebild till huvudkaraktären är Åsne Seierstad, hon är modig, skriver fantastiskt och tar tag i viktiga frågor.

Den andra berättelsen börjar i mitten av 1900-talet, där man får följa antagonistens uppväxt. Han är ett oönskat barn som tidigt får lära sig att klara sig själv och att inte lita på någon annan än sig själv. Livet för honom till USA, där han bland annat blir introducerad för KKK.

– Jag var intresserad av att reda ut varför ”den onde” i min bok faktiskt fick sina värderingar och gjorde de val han gjorde. Ingen person föds ond, så den resan tyckte jag var viktig för berättelsen, säger Sofia. 

Till yrket är Sofia kommunikatör och har skrivit många kortare texter och artiklar i jobbet.

– Det är något helt annat att skriva en bok. Att skriva på ett sätt som ger läsaren en känsla för vem karaktären är, det har varit den största utmaningen för mig.

Vad tycker du är viktigt i en bra spänningsroman?
– Relativt högt tempo och att man tidigt lär känna huvudkaraktären. Man behöver inte gilla karaktären, men man ska förstå vad som driver den. Och i varje kapitel måste det finnas något som lockar en att läsa vidare, säger Sofia och nämner Elizabeth George och Dennis Lehane som två av favoritförfattarna inom genren.

Planen är att skriva en uppföljare, så fort det finns tid till det.

– Just nu njuter jag av att vara klar med den första boken, men Illvilja behöver en uppföljare.

Om författaren

Sofia Sigfridsson bor i Vasastan i Stockholm med sin man och två barn. Hon jobbar som kommunikatör. Illvilja är hennes debut och kom till då familjen bodde tillfälligt i North Carolina, USA. Efter hemkomsten jobbade Sofia deltid för att färdigställa boken. Att våga ta steget och satsa på att skriva en bok – och att sedan få den publicerad – var en sann dröm som gick i uppfyllelse. 

Illvilja

Illvilja
Författare
Förlag Visto förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor395
Vikt500 gr
Utgiven2019-06-17
SABHc
ISBN 9789178850525
Det här är en historia om välfärdssamhälle och högerextremism. Om makt och radikalisering. Det är också en historia om hur våld, orättvisor och en kärlekslös barndom kan påverka en människas liv. Claudia Oscarson är en grävande journalist på toppen av sin karriär. Efter en misslyckad affär och konflikter på jobbet rasar hennes tillvaro. När Claudia på egen hand följer upp ett tips om ökande sjukdomsfall på en förskola i Dalarna, leder spåren till en internationell konspiration inom matindustrin. Hon inser snart att hon har att göra med mäktiga krafter.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se