ANNONS

Natur & Kulturs särskilda stipendium 2019 – nio författare får 100 000 kronor vardera

Nio författare får Natur & Kulturs särskilda stipendium på 100 000 kr för uppmuntran till fortsatt kvalificerat litterärt arbete. Överst från vänster: John Swedenmark, Josefin Holmström (foto: Kajsa Göransson), Sara Stridsberg (foto: Irmelie Krekin), Helena Granström (foto: Viktor Gårdsäter), Johan Heltne (foto: Alva Willemark). Undre rader från vänster: Göran Sonnevi (foto: Stefan Tell), Eija Hetekivi Olsson (foto: Jerker Andersson), Ashraf Bagheri (foto: Hooman Vafaeian) och Cecilia Hansson (foto: Alva Willemark).

Stiftelsen Natur & Kultur tilldelar Ashraf Bagheri, Helena Granström, Cecilia Hansson, Johan Heltne, Eija Hetekivi Olsson, Josefin Holmström, Göran Sonnevi, Sara Stridsberg och John Swedenmark var sitt stipendium på 100 000 kr.

Årligen sedan 2011 delar Natur & Kulturs stiftelse ut nio särskilda stipendier på vardera 100 000 kronor. Stipendiaterna utses av stiftelsens stipendiekommitté och tilldelas personer som utmärker sig särskilt inom litteraturen i Sverige för uppmuntran till fortsatt kvalificerat litterärt arbete, skriver Natur & Kultur i ett pressmeddelande.

Natur & Kulturs särskilda stipendium tilldelas följande personer 2019:

Ashraf Bagheri (f. 1969) är journalist, författare, redaktör och förläggare från Teheran, Iran. Sedan i maj 2018 bor hon i Uppsala där hon givits en fristad eftersom hon förföljs i sitt hemland. Hon läser sagor på persiska på Uppsala Stadsbibliotek och ger inom kort ut en barnbok på svenska.

Helena Granström (f. 1983) är författare och kulturskribent med bakgrund inom fysik och matematik. Hon skriver regelbundet för Expressen och Svenska Dagbladet och i januari utkommer hennes åttonde bok, romanen Betydelsen av kärlek (Weyler förlag).

ANNONS

Cecilia Hansson (f. 1973) är författare, journalist och översättare från tyska. Hon debuterade som poet 2002 med den lyriska berättelsen Revbensdagar, morgnar och det poetiska uttrycket återspeglas i romanen Au pair (Natur & Kultur) från 2019. Hon skriver regelbundet om Centraleuropa i Svenska Dagbladet.

Johan Heltne (f. 1977) är författare, skribent och musiker. Han romandebuterade med Det finns ingenting att vara rädd för 2014, en tonårsskildring inifrån 90-talets Livets ord. Han senaste roman Emil (Natur & Kultur) handlar om en man som döms och sedan frias för våldtäkt, en händelse han inte minns.

Eija Hetekivi Olsson (f. 1973) är författare, dramatiker och lärare. Hennes debutroman från 2012 Ingenbarnsland skildrar uppväxtvillkoren i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Uppföljaren Miira (Norstedts) kom fyra år senare. Hon har även skrivit dramatik och handleder unga tjejer i skrivande.

Josefin Holmström (f. 1986) är författare och skribent och har en doktorsexamen i engelsk litteratur från universitetet i Cambridge. Hon har nyligen kommit ut med essäboken Emily Dickinson och vulkanerna (Norstedts) och hon är återkommande skribent i Svenska Dagbladet.

Göran Sonnevi (f. 1939) är poet och översättare. Han debuterade 1961 med diktsamlingen Outfört och har genom åren kommit ut med ett tjugotal verk. Den senaste diktsamlingen Det osynliga motstyckets bok (Albert Bonniers förlag) gavs ut 2019.

Sara Stridsberg (f. 1972) är författare och dramatiker. Hon debuterade 2004 med romanen Happy Sally och fick sitt stora genombrott med romanen Drömfakulteten två år senare. Hon har gett ut fem romaner varav den senaste Kärlekens Antarktis under 2018.

John Swedenmark (f. 1960) är essäist, översättare och redaktör. Han har bland annat gett ut böckerna Kritikmaskinen och Baklängesöversättning. Han har främst översatt skönlitteratur från isländska, facklitteratur från franska och engelska och poesi från många olika språk.

Stipendiekommittén består av styrelseledamöterna Kjell Blückert, Maria Larsson och Johan Svedjedal. Stiftelsen Natur & Kultur delar även årligen ut litterära arbetsstipendier som går att söka via nok.se. Ansökningstiden för arbetsstipendierna är 1 februari till 1 maj.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se