Denna artikel sponsras av författare/förlag

Erja Lukkarilas debutbok handlar om vägen mot drogfrihet

Erja Lukkarila. Foto: Pressbild

Självbiografin När lögnerna tog slut skrev Erja egentligen för sig själv och sin familj. Men hon insåg att fler skulle kunna ha nytta av hennes berättelse.

– Det tog år att bestämma sig för ett drogfritt liv, inte ens när jag blev dömd till behandling i två år hade jag bestämt mig, berättar Erja Lukkarila. Men en dag när jag kände att jag var redo och hade lite kbt-verktyg med mig i tanken, så kände jag ett hopp om ett drogfritt liv – och den lilla droppen om hopp håller jag fortfarande i.

Skrivandet har hon med sig sedan barnsben, även om hon tog en paus under många år.

– På häktet i Västerås började jag skriva lite igen för att inte bli tokig, och fortsatte på behandlingshemmet i Västberga. Det var nog på behandlingshemmet jag tänkte att jag skulle skriva en bok om förlåtelse till mina barn, mina bröder och mina föräldrar. 

Erja skrev på När lögnerna tog slut i många år, och det var först inte meningen att boken skulle ges ut. Skrivandet skulle vara ett steg i tillfrisknandnet, och boken skulle bara vara för hennes familj och närmaste vänner. Men ju mer hon skrev insåg hon att boken skulle kunna vara till hjälp för andra människor. Till slut bestämde hon sig för att ge ut den. 

– Ju längre åren gick kände jag att det skulle vara bra för andra att ta del av, både anhöriga med sina kära i ett drogmissbruk och människor som är eller har varit fast i ett missbruk, säger hon och fortsätter:

– Det var min son som kom på titeln, När lögnerna tog slut, för han menade att det var på det viset i vårt förra liv. Fullt med lögner och brutna löften.

När lögnerna tog slut

När lögnerna tog slut

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-25
  • ISBN: 9789189059238

Hon förklarar att skrivandet har varit en del i hennes läkeprocess.

– Jag brukar rekommendera många andra att skriva som en del i läkandet. Att skriva är som en terapiform för mig, tiden försvinner och jag hamnar i ett flow, en underbar känsla.

I boken får man följa Erjas ungdomsår som präglades av mobbning, droger i tidig ålder och perioder i häktet. Därefter en tid i livet med upprepade självmordsförsök och behandling på Västberga i Stockholm. Sista delen av boken handlar om tillfrisknande och allt positivt som följer med ett drogfritt liv. 

– Som författare vill jag skriva böcker som läsare kommer ihåg. Personligt och känslomässigt, som många kan relatera till. Jag vill att läsare ska få en aha-upplevelse av min bok.

I boken finns tips och råd om hur Erja gjorde när suget efter drogen fortfarande kom upp efter många års drogfrihet. 

– Ibland blir det för mycket tankearbete och jag blir mentalt trött och då finns det några knep som jag har tagit upp i boken. Dessa knep tar jag hjälp av ännu idag i mitt liv, när jag känner att nu är det för mycket tankearbete i mig. När jag vill hitta tillbaka till lugnet och allt det goda som ett lugn för med sig.

Hon tror att boken är bra att läsa efter en missbruksbehandling, eftersom det inte finns någon nämnvärd efterbehandling. Den kan även vara användbar för medberoende.

Som ett komplement till boken ska det komma ut ett studiematerial i samarbete med studieförbundet Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet (NBV), som kan användas exempelvis i bokcirklar. Materialet ligger till grund för sex träffar, med olika frågor och samtalsöppnare. 

– Det kan beställas tillsammans med boken genom Lena Wiking på NBV Örebro om några månader, säger Erja. Jag tror att när människor möts i till exempel en bokcirkel eller förening, då sätter vi igång och pratar med varandra. Och det leder till många viktiga samtal. 

När lögnerna tog slut är Erjas första bok, men troligtvis inte hennes sista. En ny bok för unga vuxna i skräckgenren är på gång som handlar om demoner.

– Vi får se när denna blir klar för distribution, säger hon.

Om författaren

Erja Lukkarila bor i Örebro. Hon har jobbat i restaurangbranschen i många år men har skolat om sig till fritidsledare och behandlingsassistent för att kunna hjälpa människor i missbruk. Hon har skrivit sin debutbok När lögnerna tog slut för att dela med sig av sin resa till drogfrihet och för att hjälpa andra i missbuk.

När lögnerna tog slut

När lögnerna tog slut
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor217
Vikt250 gr
Utgiven2019-10-25
SABLz Lukkarila, Erja
ISBN 9789189059238
Varför ska jag bli drogfri, det är tråkigt och det vill ju jag inte ha.”Det är självklart att jag ska ta ett glas vin ibland” Detta var min tanke i början av drogfriheten, det är normalt, bara ett glas.Inte trodde jag att det skulle bli så tufft och hårt att bli drogfri.Trodde nog att det ”bara” var att sluta med alkohol och andra droger. Detta var det största misstaget att tro.Det destruktiva i missbruket hade tagit över i många år, ett liv i misär i drogerna, fattigdomen, de många självmordsförsöken, rättegångsdomen och familjehemsplacerade barn. Ett liv som det inte fanns någon återvändo från.Tack vare kärleken till livet och mina älskade barn, lyckades jag vända på detta och är idag helt drogfri.Detta är en livshistoria om verktyg till er som fortfarande är i missbruk, ta del av denna bok!Boken är också till er anhöriga som har era kära fast i ett missbruk. Ge inte upp hoppet, det går att bli drogfri om man bestämmer sig.Efter tjugo år bestämde jag mig att nu räcker det med det destruktiva som droger för med sig, en hård kamp tillbaks till livet hade bara börjat.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se