fbpx

Här är de svenska bidragen till Gourmand Awards 2020

Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, är nominerad i kategorin First Cookbook för Från skog till bord (Bonnier Fakta). Foto: Frida Wismar

Världens bästa kok- och dryckesböcker ska utses, och nu är de svenska finalisterna presenterade. Här är alla de svenska bidragen till Gourmand Awards.

Årets kokbok i Sverige är Hävvi = Självklart : sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp, och den samsas med runt 80 andra titlar om att ha utsetts till Sveriges bästa kok- och dryckesböcker av Gourmand Awards. Vinnarna får tävla mot övriga länders bidrag om titeln ”bäst i världen” inom respektive kategori. 

Gourmand Awards består av en mängd kategorier, och i år har ännu fler kategorier tillkommit.

ANNONS

– Bland de nya kategorierna finns Climate Change och Food Waste, och i dessa kategorier tävlar utmärkta bidrag från Sverige vidare. Från Umeå kommun kommer boken Mat & klimat av Märta Streiffert, Anna Gemzell och Jennie Vennberg och rapporten Understanding why people waste food från Stockholm Environment Institute, säger Pelle Agorelius, Gourmand Awards representant i Sverige, i ett pressmeddelande.

I decennier har Sverige stuckit ut i tävlingen, och Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards kommenterar årets svenska vinnarlista:

– En stor andel av alla dryckes- och kokboksförsäljning sker under december månad och det är alltid viktigt att skapa en överblick av vad som kommit ut under året. Det är inte bara i tävlingen, utan också på marknaden, som konkurrensen är hård.

Edouard Cointreau tillägger att i Gourmand Awards är det boken som är vinnaren, och äran tillhör hela teamet som skapat den.

– I år ser man en särskilt stark utveckling inom både kvantitet och kvalitet från Asien, Afrika och Latinamerika. Sverige kvarstår som ledande i västvärlden, med bibehållen kvalitet på innehåll, produktionsexpertis och formgivning, säger Edouard Cointreau.

Alla svenska finalister till Gourmand Awards 2020:

Kategorinummer, kategori, titel, upphovsmän (förlag)

Kokböcker och matkultur:

A03 Chef Book

ANNONS

Äntligen helg : lite vassare, mycket godare, Tom Sjöstedt (Norstedts)

A04 Woman Chef Book

Brödmat : från quesadilla till pizza och chimichanga, Lisa Lemke (the Book Affair)

A05 For Professionals – Private

Högtid, Stefan Ekengren (Natur & Kultur)

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

A05 For Professionals Public Free PDF

Food & Friends Trendspotting 2019 (Food & Friends)

A06 Special Awards – Private

These Awards are final. They do not compete with each other. If present at the annual awards event in 2020, they will be honored on the stage.

Factfulness, (illustrated) New updated revised edition, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Hans Rosling (Sceptre / Natur & Kultur)

A08 Television Celebrity Chefs – Europe

Söndagsmiddag, Ann Söderlund, Sanna Lundell (the Book Affair)

A11- Entertaining

10 anledningar att inte bjuda hem folk, Martina Haag (the Book Affair)

A12 First Cookbook

Från skog till bord, Gabriel Jonsson (Bonnier Fakta)

A13 Blogger

Middag hos mig, Johanna Toftby (Bladh by Bladh)

A14 Self Published

Vegolyftet, Sophie Naess, Magnus Naess

A15 Cooking School

Preppa som en kock, Magnus Albrektsson (Norstedts)

B01 Publisher of the Year – General

Bonnier Fakta

B02 Book of the Year – Best in all categories

HÄVVI, Elaine Asp, Anna-Britta Ståhl (med stöd av Sametinget och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling)

B04 Magazine

Magasinet Filter (Offside Press)

B06 Photography

HÄVVI, Elaine Asp, Anna-Britta Ståhl, foto av Bianca Brandon-Cox (med stöd av Sametinget och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling)

B07 Illustrations

Flera fingrar gröna, Johannes Wätterbäck, Theresa Lundén, Illustrations Tatiana Shirbidova (Bonnier Fakta)

B08 Design

Mannerströms Berså, Sebastian & Leif Mannerström, design av Amanda Kallin & Jörgen Nordqvist (Norstedts)

B09 Foreign Rights Seller

Natur & Kultur

B10 – Series

for food lovers ”för foodisar” (Natur & Kultur)

B11 Corporate

Hej smak, IKEA (Titel)

B12 Translation

Little Green Kitchen, David Frenkiel & Luise Vindahl, translation by Eva Andreasson (Norstedts)

B16 Bestsellers

Hej smak, barnens första kokbok, Sophie Holmqvist (Titel) på 29 språk, för IKEA

B22 University Press

Food and beverage combinations, Henrik Scander (Örebro Universitet/Grythyttan)

C01 Cities

Stockholm för foodisar, Jonas Cramby (Natur & Kultur)

C01 Local Regions

Västergötland-food, friends and fun, Ingrid Eliasson (Isaberg)

C02 International

Kokbok för Grå Dagar, Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)

C04 Italian

Den stora risottoresan, Patrick Botlero, Luciano Parolari, Andreas Kjäll (Wild Carnation)

C05 Mediterranean – Dun Gifford Award

Jill & Marias Taverna, Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren (Tukan, Holm & Holm Books)

C06 Scandinavian

Året på Gastrologik, Jacob Holmström, Anton Bjur (Roos & Tegnér)

C15 Street Food

Streetfood från öst till väst, Frederik Zäll (Grenadine)

C18 Asian Published outside Asia

Thai, Tove Nilsson (Natur & Kultur)

C22 Arctic

AITTA, Per Huuva (Huuvas förlag)

D01 Climate – Books

Mat & klimat, Marta Streijffert, Anna Gemzell, Jennie Vennberg (Umeå Kommun)

D01 Food Waste Free

Understanding why people waste food (Stockholm Environment Institute)

D01 Sustainable – Institutions Free PDF

Healthy Diets from Sustainable Food Systems (EAT Lancet Commission – Stockholm Resilience Center)

D01 Sustainable – Private Books

Rädda maten, Paul Svensson, Christofer Ekman (Bonnier Fakta)

D02 Health & Food

Struntprat om kost & träning, Isabelle Christiansson (Grenadine)

D03 Children

Marias kockskola / Dexter Olsson adventures, Michael Wiander (Grenadine)

D04 Food Writing

I full blom, Edward Blom (Bokförlaget Forum)

D04 Novels

Ålevangeliet, Patrik Svensson (Albert Bonniers Förlag)

D05 Culinary History

Hushållning och värdskap hos Årstafrun, Ulrica Söderlind (Universus)

D07 Food Heritage

Tunnbrödet, en läcker historia, Anki Berg, Marcus Bodin (Tunnbrödsakademin)

D09 Health & Nutrition – Doctors & Scientists – Private

Smart Mat, Susanne Hovenäs, Veronica Hedberg (Semic)

D09 Health & Nutrition – Institutions

Healthy diets from sustainable food systems (EATLancet Commission – Stockholm Resilience Center)

D10 – Diet

KETOlicious, Hanna Gillving (Bladh by Bladh)

D11 Family

Mannerströms Berså, Sebastian & Leif Mannerström (Norstedts)

D13 Sport

Ät, spring, njut, Billy White (Gawell förlag)

D15 Natural Health & Nutrition- Herbs

KETOlicious, Hanna Gillving (Bladh by Bladh)

E01 Easy Recipes

Systrarna von Sydow, Ebba, Amy & Helen von Sydow (the Book Affair)

E02 Single Subject

Friterat, Paul Kühlhorn, Eva Liljefors (Norstedts)

E03 Pastry & Desserts

Mandelmanns söta, Marie & Gustav Mandelmann (Bonnier Fakta)

E04 Barbecue & Grill

Grilla & Rök, Frederik Zäll (Grenadine)

E05 Fish & Seafood

Ålevangeliet, Patrik Svensson (Albert Bonniers Forlag)

E06 Vegetarian Cookbooks

Köttälskarens nästan vegetariska kokbok, Eva & Matts Hildén (Mondial)

E08 Bread

Baka bröd, Martin Johansson (Bonnier Fakta)

E09 Cheese

Alexandras ostresa, Alexandra Ruane, Bill Mason (Isaberg)

E11- Fruit

Krusbärsboken, Martin Ragnar, Jens Linder (Ordfront)

E12 Meat

Meat cravings/less is more, Henning Kvick (Norstedts)

E13 Vegan

Värmande vego, Karoline Jönsson (Norstedts)

E14 Professional Pastry

Bara bullar, en bakläxa, Birgit Nilsson Bergström (Isaberg)

E19 Fermentation

Stefans lilla svarta (Leopard förlag)

E20 Honey

Bin och människor, Lotte Möller (Norstedts)

Dryckesböcker:

W1-2 Publisher

Grenadine

W1-4 Book of the Year – Best in all categories

Languedoc, Britt & Per Karlsson, Bengt Rydén (BK Wine/Carlsson)

W1-5 French Wine

The Wines of Provence, Göran Boman

W1-6 European Wine – Books

Discover Sherry, Sara Ekselsius, Johan Wiren (Books on Demand)

W1-9 Free PDF for Professionals

Launch Plan 2019 (Systembolaget)

W2-1 Non Alcholic Drinks

Varma & kryddiga smoothies, Eliq Maranik (Grenadine)

W2-1 Waters

Vatten, om att värdera det ovärderliga, Anna Froster, Mattias Klum (Svenskt vatten/Fri tanke)

W2-2 Coffee

Manifest för bättre kaffe, Joanna Alm (Natur & Kultur)

W2-4 Whisky and related

Japansk whisky : Och annan asiatisk single malt av världsklass, Daniel Bruce (Natur & Kultur)

W2-4 Gin

Gin, Örjan Westerlund (Grenadine)

W2-4 Spirits Books

Mjödboken, Peter M Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine)

W2-5 Cocktails

101 Cocktails, Eliq Maranik, Stefan Lindström (Grenadine)

W2-6 Matching Food & Drink

Food and beverage combinations, Henrik Scander (Örebro Universitet/Grythyttan)

W3-2 Drink Education

Nebbiolo, Alf Tumble, Petter Alexis Askergren (Natur & Kultur)

W3-3 Photo

Vatten, om att värdera det ovärderliga, Anna Froster, photos Mattias Klum (Svenskt vatten/Fri tanke)

W3-4 Wine & Drink Writing

Sydafrikanskt vin, en annorlunda vinbok, Emil Boss (Federativs forlag)

W4-1 Drink Special Awards

Ciderboken, make your own cider, Peter Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine)



❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny