Förlagschefen gick in i studion – kommer ”En bok till jul” att bli årets mest spelade julsång?

En bok till jul, blir det julsången som går hem i alla åldrar 2019? Bakgrundsfoto: iStock.

Bokförlaget Southside Stories släpper låten En bok till jul under artistnamnet ”Southside Songs”. Bakom mikrofonen finns ingen mindre än förlagschefen Hans-Olov Öberg.

– Emellanåt känns det som att det är så mycket surr i bokbranschen. Digitalisering, bokhandelsdöd, bästsäljerism och Amazonspöken överallt. Ibland kan det bli så mycket att man glömmer bort kärnan: att bland det bästa som finns är att krypa upp i soffhörnet med någonting gott att dricka och en riktigt god bok, ett sakrament för moderna själar! Och är det under någon period som detta bör iakttas extra, är det ju omkring jul, säger Hans-Olov Öberg.

Han och förlaget hänvisar till en undersökning förra veckan som visar att var femte svensk önskar sig en bok (pappersbok!) i julklapp. Naturligtvis borde det då också finnas en julvisa för bokälskare – och från och med den 26 november 2019 gör det faktiskt det, skriver förlaget. Då släpps nämligen låten En bok till jul av Southside Songs. Bakom pseudonymen döljer sig – föga förvånande – förlagets grundare Hans-Olov Öberg som knåpade ihop låten inför adventssäsongen.

Så vad är det då för typ av låt? Hans-Olov beskriver det själv att han ville ha ”känslan av gullig gangsterschlagerpop med glimten i granen”.

– Därför plockade jag med min pappas gamla althorn och en frälsis-kornett in i studion. Producenten och multimusikern Gunnar Nordén (känd från sina produktioner av Rikard Wolff, Lisa Ekdahl, Toni Holgersson, Lars Demian, Robban Broberg m fl) producerade och la på ståbas, gitarr och litet till. Det var en härlig dag i studion, säger Hans-Olov Öberg i ett pressmeddelande.

Du har varit i bokbranschen, är författare och har en bakgrund som journalist och finansanalytiker. Men musiken då?

– Jag växte upp i en musikfamilj med bägge föräldrarna som musiklärare, fick blockflöjt i stället för napp. Spelar, mer eller mindre aktivt, de flesta instrument som gör att man kan få stå längst fram på en scen, säger Hans-Olov Öberg.

En bok till jul finns överallt där digital musik kan avlyssnas, till exempel på Spotify, iTunes, Soundcloud, Deezer, GooglePlay och många ställen till.

Kommer alla bokälskare runtom i Sverige att se till att detta blir årets mest spelade jullåt? Kommer bokhandlarna att spela den i högtalarna så ofta att vi alla blir glada över att slippa den när julafton är här – och därefter spela den nästa år och nästa år …? Den andra givna frågan är om Undressed, Kamferdrops eller någon annan grupp kommer göra en cover på En bok till jul om några år?

Det finns faktiskt en engelsk text skriven till låten, men den sparar Southside Songs till längre fram. Om Bruce Springsteen skulle erbjuda sig att sjunga in den så hade Hans-Olov inte tvekat.

– Bossen skulle göra det fantastiskt. Och det amerikanska folket skulle säkert behöva påminnas om värdet av att läsa en god bok i jul.

Så lyssna själv (nedan).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL