ANNONS

Camilla Grebe får pris för Årets bästa kriminalroman 2019 av Deckarakademin

Camilla Grebe får återigen pris för att ha skrivit Årets bästa kriminalroman. Foto: Ulrica Zwenger.

För två år sedan fick hon pris för Årets bästa kriminalroman, nu är det dags igen. Camilla Grebe får 2019 års pris för Skuggjägaren. Debutantpriset går till Malin Thunberg Schunke (Ett högre syfte) medan Jane Harper skrivit den bästa översatta kriminalromanen (En förlorad man).

Svenska Deckarakademin har idag beslutat att ge Camilla Grebe ”Den gyllene kofoten”, priset för årets bästa kriminalroman 2019. Skuggjägaren (Wahlström & Widstrand) belönas för att det är ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv”. Den är dessutom en fristående fortsättning på Dvalan (2018), Husdjuret (2017) – som utsågs till bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin – och Älskaren från huvudkontoret (2015).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Priset för årets bästa till svenska översatta kriminalroman går till Jane Harpers En förlorad man (Bokförlaget Forum) som är översatt av Klara Lindell. Motivering: ”Ett dödligt kammarspel kring familjehemligheter i Australiens outback”.

Deckarakademin delar i år även ut ett debutantpris och det går till Malin Thunberg Schunke och hennes bok Ett högre syfte (Piratförlaget). ”Internationell thriller som förnyar temat med den oskyldigt anklagade” löd motiveringen.

Akademin sammanträdde som vanligt på Deckarbiblioteket vid Eskilstuna stadsbibliotek, där alla de nominerade böckerna presenterades. Camilla Grebe var på plats för att ta emot sitt diplom.

Katarina Gregersdotter, universitetslektor vid institutionen för språkstudier vid Umeå universitet, valdes in som ny ledamot i Svenska Deckarakademin.

ANNONS

Boktugg har tidigare skrivit om alla de nominerade till Årets bästa kriminalroman 2019.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se