Denna artikel sponsras av författare/förlag

Clas G Johnsons femte roman är en politisk satir

Clas G Johnson. Foto: Katarina Johnson

I romanen Bernhard ser dig ger Clas G Johnson en känga till de politiska partierna. Det är hans femte roman och präglas av författarens långa erfarenhet från ett yrkesliv inom politiken.

– Jag har alltid tyckt om att läsa böcker och varit glad för att skriva. Det blev tidigt några novellförsök, men ingenting som ledde till publicering. Mitt romanskrivande tog fart först senare, berättar Clas G Johnson.

Istället började han med journalistik, vilken uppslukade honom. Han jobbade i många år som politisk redaktör, krönikör och kolumnist.

År 1976 kom den första romanen, Maktspelarna, och ytterligare två under 80-talet. Därefter tog han en paus; det journalistiska skrivandet gick i första hand. Men när han gick i pension 73 år gammal kom skrivarlusten tillbaka, efter ett uppehåll på 30 år.

– Mina böcker skiljer sig en hel del åt. Den första är mycket politisk, den andra handlade om näringsliv, och den tredje hade en lokal Linköpingsprägel. Jag trodde inte att jag skulle skriva något mer efter det, men efter ett par år som pensionär började det klia i fingrarna igen. Plötsligt skrev jag en kärleksroman, jag som har aldrig sysslat med känslor förut! Det var väldigt spännande, säger Clas.

Snapshot av evigheten gavs ut år 2017. Nu, endast två år senare, kommer hans senaste bok: Bernhard ser dig.

– Min nyaste bok är återigen mer politisk. Där finns mycket av mina erfarenheter från yrkeslivet och den innehåller tämligen skarpa omdömen om aktuell politik.

Satiren löper som en röd tråd genom Clas författarskap.

– Jag har alltid varit svag för satir, och har alltid avråtts från att använda den, säger han och konstaterar att satiren verkar vara utdöende idag, åtminstone på ledarsidorna. 

På vilket sätt finner du satiren användbar?
– Det är själva uttrycket, man kan vara väldigt elak och rolig samtidigt med satir – och det är jag i den här boken.

Bernhard ser dig

Bernhard ser dig

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-21
  • ISBN: 9789176971970

Huvudkaraktären Bernhard Bernhardson, som jobbar på myndigheten Stuk – Statens utredningskommission, hamnar i hetluften efter en tv-debatt. Han gör karriär och befinner sig plötsligt i en maktposition som han aldrig strävade efter. 

– Jag är väldigt kritisk till de politiska partierna, säger Clas. De är för lika, och de är ganska svaga numera. De har halverats i storlek på några decennier och fjärmar sig från sina väljare. Väljarna har väldigt lite att säga till om när det gäller partiernas sammansättning idag, det är partiledningarna som bestämmer vilka politiker som hamnar på valsedlarna.

En del kritik vill han också ge byråkratins ledande roll idag, och att politikerna ofta måste tillsätta stora utredningar innan de kan fatta några beslut. De största besluten ligger utanför regeringen och fattas i EU, i världsföretagen och i finansmetropolerna, även viktiga frågor som rör miljö och migration.

– Vad som blir kvar att käbbla om i riksdagen är diverse bidrag, trygghetsfrågor och ekonomi. Det leder till en svaghet i den politiska ledningen som jag tycker är klart sämre.

Dessa åsikter och mycket till får spelrum i Bernhard ser dig, en humoristisk roman med tydliga orwellska influenser.

Bernhard ser dig

Bernhard ser dig
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor277
Vikt431 gr
Utgiven2019-10-21
SABHc
ISBN 9789176971970

Bernhard Bernhardson är en samvetsgrann byråsekreterare på den gigantiska myndigheten Stuk – Statens utredningskommission. Under sina trettio år på byrån har han aldrig gjort särskilt mycket väsen av sig. Och inte har han några planer på att börja nu.

Men när Bernhard tvingas debattera i tv råkar han avslöja en nyhet som väcker uppståndelse och genast befinner han sig i den politiska hetluften. Paniken är aldrig långt borta, men samtidigt är självbevarelsedriften stark. Bernhard klättrar allt högre och högre i sin nya politiska karriär. Ända tills kraschen kommer och slungar honom ur framgångens bana. Ett bittert slut, eller finns det en räddning?

Bernhard ser dig är en knivskarp politisk satir där kritiken är uttalad mot byråkratins ansvällning och statistikens totala dominans över nyhetsrapporteringen. Romanen går i orwellsk anda och humorn och absurditeten är dominerande.

Clas G Johnson föddes i Umeå och bor idag i Linköping. Efter studier på Journalisthögskolan och en examen i litteratur och språk har han arbetat som politisk redaktör, krönikör och kolumnist. Förutom över femtusen artiklar om politik och näringsliv har Clas skrivit flera romaner. 2017 utkom kärleksromanen Snapshot av evigheten. Hans senaste roman, Bernhard ser dig, är en politisk satir.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se