ANNONS

Åtal väcks mot ”Mordpodden” för upphovsrättsbrott efter plagiat från bok

Har Mordpodden plagierat boken Kakelugnsmordet? Det blir en fråga för Stockholms tingsrätt. Bakgrundsfoto: iStock.

Podcasten ”Mordpodden” anklagas för plagiat och nu väcks åtal för upphovsrättsbrott, skriver SVT.

Bakgrunden till åtalet handlar om att författaren Lars Ohlson, som skrivit boken Kakelugnsmordet, hävdar att den populära podcasten använder stora stycken ur hans bok i ett avsnitt, och presenterar det som sitt eget material.

– De har också tagit hela min dramaturgi och mitt upplägg. Dessutom har de också plankat ordagrant på flera ställen, har Lars Ohlson sagt till SVT.

Mordpoddens skapare Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin uppger i ett skriftligt uttalande att de förvisso hämtat information från boken, men att de varit noga med att ange både boktitel och författare, uppger SVT.

Avsnittet i fråga har plockats bort med anledning av kritiken.

”Mordpodden” är inte den enda podcasten att drabbas av plagiatanklagelser på senare tid. Under hösten har även ”Svenska mordhistorier” hamnat i blåsväder, efter att det framkommit att podden i stor omfattning plagierat material från svenska nyhetsmedier och bloggar, vilket bland annat ledde till att ett bokförlag valde att stoppa utgivningen av en bok som baseras på podden.

Fallet med ”Mordpodden” kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt nästa år, skriver SVT.

Straffvärdet för brotten är dagsböter, enligt Kulturnyheterna som citerar åklagaren.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se