Boktips: Tio bästa och finaste fackböckerna från 2019

Foto: Istock

Vi läser fackböcker för att lära oss saker. Men också för att vi kan identifiera oss med människorna som berättar sina historier för oss. Här är våra bästa tips från 2019.

En hal ål och annat som funnit publikens hjärta

Många kloka människor skriver böcker om kloka saker som de brinner för, eller har ägnat långa liv åt att försöka bemästra och förstå. En del av dem får vi möta i pressen av andra anledningar, men en del ägnar sig åt så smala ämnen att de liksom inte ryms i det höga tempo som världen snurrar i. Ändå blir de böckerna succé ibland: som boken om ålen, av Patrik Svensson. En fantastiskt vacker och intressant bok, om … ålar. Tänka sig att han också fick Augustpriset för sin bedrift.

Vad det ofta handlar om att är duktiga författare och yrkesmänniskor hittar områden och ämnen som vi inte vet att vi vill veta mer om. Och sedan presenterar det på ett oväntat och fantasifullt sätt, som får fler och fler att läsa boken.

Här är våra bästa tips på fackböcker från år 2019. Och högst upp? Ja, så klart.

Boktips: Tio bästa och finaste fackböckerna från 2019

1. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?
”Ålevangeliet” är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.
Men ”Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

2. Klubben av Matilda Gustavsson

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I ”Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien. 

Klubben

Klubben

3. Världens största butik : Biografin om Jeff Bezos och Amazon av Brad Stone

”Best book of the year” enligt Financial Times, Washington Post, Forbes, New Republic, Economist, Bloomberg, Gizmodo och Goldman Sachs Business Book of the Year Award.”Jeff Bezos är en av vår tids mest visionära, fokuserade och ihärdiga innovatörer – och liksom Steve Jobs omformar han och uppfinner helt nya industrier. Brad Stone fångar hans passion och briljans i denna välresearchade och övertygande biografi.”– Walter Isaacson, författare till Steve Jobs – en biografi”Djupgående och mästerligt skriven … den definitiva skildringen av en tech-ikons uppkomst.”­– Seattle Times”Stone berättar sin historia kunnigt och levande … ett magnifikt porträtt av den drivne och krävande Jeff Bezos.”­ – New York Times”Stones historia om ett ikoniskt företags födelse, nära död och otroliga återuppståndelse är väl värd din tid.”­ – Slate”Fullkomligt fängslande läsning.”­ – Kirkus Reviews”Stones bok ger oss äntligen en Bezos-biografi som med rätta kan ta plats i raden av de absolut bästa skildringarna av USA:s mest utmärkande företagare. ”­ – Forbes”Med Världens största butik har Brad Stone gjort ett otroligt jobb, som Jeff Bezos skulle gilla.”­ – Financial Times”Uppslukande … Stones mångåriga bevakning av både Bezos och Amazon ger hans rappa berättelse en stabil grund.”­ – New York Times Book Review Jeff Bezos är entreprenören som för alltid förändrade hur vi handlar. Det här är den definitiva boken om Amazon. Från starten i ett amerikanskt garage, där gänget bakom den nystartade sajten ringde i en klocka för varje ny order, till global expansion och aldrig avstannande innovation. Amazon.com – Berättelsen om Jeff Bezos och världens största butik tar med läsaren bakom kulisserna på ett av vår tids mest hemlighetsfulla företag, och in i huvudet på mannen som skapa det.

4. Djurens språk : Det hemliga samtalet i naturens värld – av Eva Meijer

Hur låter valars kärlekssång? Hur kan en hund lära sig namnet på över tusen föremål? Hur fungerar fågelsångens grammatik? Och vad menar fladdermössen med sitt surrande i sommarnatten? Djurens sätt att kommunicera var länge ett mysterium, men på senare år har vetenskapen tagit stora steg mot att verkligen förstå djurens språk. I vissa fall kan vi till och med lära oss att tala med dem. Med hjälp av ny teknik och ett öppet sinnelag har vi idag fått avgörande insikter i både djurarter och hela ekosystem och vad vi människor kan lära oss av dem. 

I denna internationellt uppmärksammade bok skriver Eva Meijer om den hemliga värld som är djurens kommunikation. Boken har hyllats av läsare världen över för sin förmåga att förvåna och underhålla.

5. Bellman : biografin av Carina Burman

Staden myllrade omkring honom. Vattenkuskar, soldater och pigor trängdes med grevinnor, tullsnokar och notarier, solen blänkte i kyrkspiror och sabelfästen. Vart man gick anade man hamnens närvaro med saltlukt, höga master och främmande språk. Skalden Carl Michael Bellman (1740–1795) lämnade sällan Stockholm. Men han var en gudabenådad poet, och i sin märkliga sångsamling Fredmans epistlar skapade han en hel värld. 
Carina Burman har gjort sig känd som stilsäker biograf. Nu skildrar hon Bellman med utgångspunkt i staden, tiden och de kvinnor och män som omgav honom. Bellman. Biografin är den mest omfattande levnadsteckningen som gjorts över Sveriges genom tiderna kanske störste diktare.

6. Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris  av Ingrid Carlberg

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. Nobel är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin

7. Mordet på Zaida Catalan av Staffan Lindberg

”Äkta och spännande mästerverk. Redan de första sidorna fängslar. Lindberg har ett personligt tilltal och skriver på ett sätt som gör det svårt att lägga undan boken.” 
Mariestads-Tidningen

Nödsamtalet hem till familjen den 12 mars 2017 är det sista livstecknet från 36-åriga Zaida Catalán. Bara minuter senare mördas hon i en avlägsen del av Kongo-Kinshasa. 

Staffan Lindberg får genom Zaidas familj tillgång till hennes privata dagbok och den utredning som hon jobbade med. Snart ska det som först såg ut som en kidnappning visa sig vara något annat och Staffan Lindberg ger sig ut på en resa i mördarens spår.

Mordet på Zaida Catalán är en berättelse om en ung, lovande politiker, om människorättsaktivism och politiskt spel på högsta nivå.

Staffan Lindberg är utrikesjournalist på Aftonbladet och har rapporterat från en rad konfliktzoner i framförallt Mellanöstern och Afrika.

”En oumbärlig inblick i vad Zaida Catalán gjorde – och riskerade.”
Aftonbladet

8. Apans år av Patti Smith

I den kinesiska astrologin var 2016 Apans år, ett år som för Patti Smith präglades av avsked till människor som stått henne nära. Ett år då hon bevittnade vännerna Sam Shepards och Sandy ­Pearlmans kamp med sjukdom och död. Båda hade hon lärt känna när hon kom till New York i början av 1970-talet. Det blir ett år fyllt av resande och turnerande, och på dess sista dag fyller hon 70 år. 

Apans år är en varm, kärleksfull och sorgsen tillbakablick. ­Suggestivt och poetiskt låter Patti Smith tankar, minnen, drömmar flätas samman i ett gränsland mellan dröm och verklighet.

Patti Smith (1946) är författare, rockstjärna och poet. Hon till­delades Polar Music Prize 2011. Som författare slog hon igenom med Just Kids (2010) som följdes av M Train (2015) och Hängiven (2018).

Apans år

Apans år

  • Förlag: Brombergs
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-16
  • ISBN: 9789178090730

9. Sorgen. Smärta är vekhet som lämnar kroppen av Musse Hasselvall

Många känner kanske igen Musse Hasselvall som kampsports­­stjärna. ­Andra har kanske sett honom i rollen som programledare för ­ PK-mannen i SVT eller minns honom från Ztv. Sorgen baseras på en serie inlägg i sociala medier som Musse började skriva kort efter att hans flickvän lämnat honom. Ett år tidigare hade Musses pappa tagit sitt liv. Dessa två händelser utlöste en våg av sorg så intensiv att den stora krisen blev oundviklig. Men mitt i all smärta tvingades Musse att få syn på sig själv. Han såg den destruktiva relationen till sin pappa och började ana hur den påverkat vem han själv har varit i sina kärleksrelationer. Musses inlägg har här förvandlats till längre texter om separation, sorg och sårbarhet. Om hur starkt dessa känslor kan sammankopplas med ordlös rastlöshet och aggressivitet. 

10. I allmänhetens tjänst av Edward Snowden

2013 chockade Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrät-telsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden – jorden runt. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas våra privatliv. 

I allmänhetens tjänst berättar Snowden för första gången hela historien: hur han hjälpte till att skapa systemet för massövervakning, och varför han till slut bestämde sig för att krossa det. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse – skriven i exil – om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.

Edward Snowden är född 1983 i North Carolina, USA. Snowden rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst National Security Agency. För sin gärning har Snowden tilldelats ett flertal priser, såsom the Right Livelihood Award. Snowden beviljades 2013 uppehållstillstånd i Ryssland och befinner sig för närvarande på hemlig ort.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL