Camilla Grebe: Nya romanen inspirerad av true crime om jakten på en seriemördare

Camilla Grebe inspirerades till att skriva "Skuggjägaren" efter att ha läst true crime-boken "Jag försvinner i mörkret". Foto: Pontus Lundahl/TT.

En hyllad true crime-bok gav Camilla Grebe inspiration till hennes nya roman.
– Jag blev väldigt berörd av den här berättelsen om hur jakten på en seriemördare håller på genom åren, hur nya generationer av poliser tar vid, säger hon.

I true crime-boken Jag försvinner i mörkret beskriver Michelle McNamara jakten på The Golden State Killer, en mördare och våldtäktsman som från mitten av 1970-talet och tio år framåt spred skräck i Kalifornien. När Camilla Grebe läste boken blev hon inspirerad.

– Jag tänkte det skulle vara kul att skriva någonting som utspelas under lång tid, någonting episkt, och som berättades genom tre kvinnliga poliser.

Nominerad till deckarpris

Resultatet blev Skuggjägaren, en kriminalroman som är en av de fem böcker som av Svenska deckarakademin har nominerats till årets bästa svenska kriminalroman. Handlingen utspelas från 1944 fram till i år – kvinnor mördas på ett mycket brutalt sätt, men är det verkligen möjligt att samme man som mördade 1944 kan göra detsamma 75 år senare? Vi följer tre kvinnliga poliser som under åren blir inblandade i mördarjakten.

Camille Grebe tycker, liksom många andra, att det har gått inflation i seriemördare i kriminallitteraturen, speciellt sådana som alltid lämnar små brev eller meddelanden vid sina offer.

– Den här är inte som de andra. Man måste förhålla sig till att mycket är gjort. Och att skildra kvinnor som utsätts för sexuellt våld, det är okej om man problematiserar det. Boken är brutal, ja, men den innehåller inte några grafiska våldsskildringar. Man hittar offren, läsaren behöver inte vara med när de mördas.

Gjorde mycket research

Inför skrivandet gjorde Grebe mycket research, hon läste böcker och avhandlingar och inte minst tillbringade hon mycket tid på Kungliga biblioteket med att läsa klipp om kvinnliga poliser.

– De var av två sorter. Antingen gick de ut på ”det fungerar inte” eller också var det ”Örebros sötaste polis” och ”så här korta kjolar har de”. Jag blev lite chockad.

– Jag träffade tre kvinnliga poliser, Siv, Eva och Åsa, från tre generationer och talade med dem om jobbet och kuriosagrejer. De har också läst manuset och kommit med feedback.

För Camilla Grebe tar det ungefär ett år att skriva en bok. ”Skuggjägaren” är den fjärde i vad som kan sägas vara en serie. Det kan bli en fortsättning, men det kan också hända att denna serie tar slut här.

– Om det är den sista, så fungerar den som det. Nu är det lite ångestfullt, när jag ska tänka ut vad nästa bok ska handla om.

”Inte så populärt”

En av bokens huvudpersoner försvinner på ett mycket handgripligt sätt ur berättelsen. Camilla Grebe är osäker på hur det kommer att tas emot.

– Det är inte alltid så populärt att ta död på en karaktär, konstaterar hon.

Tidigare i år visades tv-serien ”Dirigenten”, som byggde på en bok Grebe har skrivit tillsammans med Paul Leander Engström. Det var ingen enkel bok att filmatisera, poängterar hon, men berömmer regissörerna och huvudrollsinnehavaren Adam Pålsson.

TT: Den boken har två uppföljare – blir de också tv?
– Jag vet inte. En författare styr sin bok, tv och film är något annat. Jag kom in på en manuskurs på DI, men jag tackade nej. Det är ett privilegium att vara författare och själv kunna bestämma, säger hon och fortsätter:

– Ett amerikanskt filmbolag har rättigheterna till ”Älskaren från huvudkontoret”, men vad som händer där vet jag inte.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Camilla Grebe

Namn: Camilla Grebe.

Ålder: 51.

Bor: I Stockholm.

Familj: ”Ja”.

Yrke: Författare.

Tidigare böcker: Bland annat Älskaren från huvudkontoret och Dvalan.

Aktuell: ”Skuggjägaren”.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL