Boktips: De bästa deckarna och spänningsromanerna från 2019

Bra thrillers och deckare från år 2019. Foto: Istock

En bra bok blir nästan ännu bättre under vinterhalvåret. Här är Boktuggs bästa tips på deckare och spänningsromaner från året som gått – 2019:s guldklimpar.

Den stora deckarvågen levererar i år igen – här är listan

Om något hör till vintern så är det så klart bokläsning. En bra deckare eller thriller passar ju så fint när mörkret sänkt sig redan under eftermiddagen och snön börjar falla. En kopp glögg, och lite tilltugg, barnen har somnat. Och så den där boken, som alla pratat om under ett helt år men som du inte hunnit läsa innan.

År 2019 har varit ett särskilt gott deckarår, bör kanske tilläggas. Den som dök inom sin lokala bokhandel under sommaren för att bunkra thrillers fick lite jobbigt, tror jag. Det fanns en stor mängd att välja på, och många av dem fick lovord av läsare och press.

Det problemet ska vi så klart inte drabbas av nu igen. Därför har redaktionen gjort en liten lista på böcker som du kanske borde ha läst i år. Och ja, vi har helt utan att försöka dölja det samma författare på plats ett och två. Redaktionens favorit, Thomas Mullen. Två otroliga böcker om motsättningarna i USA under 1940- och 1950-talet. Spännande och oerhört välgjort, där har du något att se fram emot.

Kanske hittar du också dina julklappar på denna lista? Lycka till.

Boktips: De bästa deckarna från år 2019

1. Darktown av Thomas Mullen

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren. 

Thomas Mullens kritikerrosade kriminalroman Darktown är en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger den rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker.

Darktown

Darktown

  • Förlag: Historiska Media
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-07-19
  • ISBN: 9789175459561

2. Vit eld  av Thomas Mullen

Atlanta 1950. Poliserna Boggs och Smith har fullt upp i sitt överbefolkade och osäkra Darktown. Eftersom de tillhör den svarta polisstyrkan har de ytterst begränsade befogenheter men de gör sitt bästa för att hålla området säkert.

Rasmotsättningarna ökar då svarta familjer flyttar in i de tidigare helt vita bostadsområdena. Smiths syster är en av dem. Deras vita grannar möter dem med oförblommerad rasism och vissa drar sig inte för att blanda in Ku Klux Klan i sin strävan att skrämma bort de nyinflyttade. Tegelstenar kastas genom fönstren, hatbrev fyller brevlådorna och trakasserierna leder slutligen till ett tragiskt dödsfall.

Allt medan Boggs och Smith försöker bekämpa våldsdåd, ökad droghandel och hembränneri leder deras privata problem dem allt närmare de bränder som hotar att ödelägga Atlanta.

Thomas Mullen fick ett internationellt genombrott med den prisbelönta kriminalromanen Darktown (2018). I uppföljaren Vit eld levererar han på nytt en suggestiv, smart och komplex historia som blottlägger den rasistiska Södern. Boken har samma sociala och moraliska patos som svenska läsare kan möta i Dennis Lehanes och James Ellroys böcker.

Vit eld

Vit eld

  • Förlag: Historiska Media
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-16
  • ISBN: 9789175459325

3. Kniv av Jo Nesbø

Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Bottenkänningen är redan ett faktum. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt – inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas. ”Kniv” – den tolfte boken i serien – tar vid där förra boken ”Törst” slutade.

Kniv

Kniv

4. När alla klockor stannat av Ninni Schulman

Sjätte boken i den populära Hagforsserien! När årets bygdespel ska ha premiär på Ekshärads hembygdsgård försvinner en av skådespelarna. Ett par dagar senare återfinns hon dränkt i Klarälven. Strax efteråt hittas en ung man skjuten. Även han har en roll i föreställningen om den legendariska urmakaren Johan Tinglöf.

De ovanligt bestialiska morden förbryllar såväl Christer Berglund och Petra Wilander vid Hagforspolisen som journalisten Magdalena Hansson. Morden verkar på många sätt höra ihop men tillvägagångssätten är helt olika. Ju längre utredningen framskrider, desto tydligare blir det att de har att göra med en sadistisk mördare som sannolikt kommer att slå till igen. Frågan är bara hur, när och var.

5. Inte utan dig av Harlan Coben

Spänningens mästare Harlan Coben levererar ytterligare en bästsäljare med chockerande vändningar och oväntat slut.

Femton år har gått sedan förortspolisen Napoleon Nap Dumas fick meddalendet att hans bror Leo och dennes flickvän Diana dött i vad som antogs vara ett självmord eller en olyckshändelse. Samma natt försvann även Naps tjej Maura utan förklaring.

Under alla år har Nap aldrig slutat leta efter sanningen. Och när Mauras fingeravtryck dyker upp i en misstänkt mördares hyrbil kommer Nap allt närmare svaren: om den kvinna han älskade, de barndomsvänner han trodde att han kände och Leos och Dianas tragiska dödsfall.

INTE UTAN DIG är en kraftfull thriller, i vilken Harlan Coben med oöverträffad spänning och känslomässig inblick utforskar hur stora hemligheter och små lögner kan förstöra ett förhållande, en familj och till och med en hel stad.

Inte utan dig

Inte utan dig

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-01-07
  • ISBN: 9789188859006

6. Ranish Tweed av Peter May

Niamh och Ruairidh Macfarlane har varit ett par i över tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed. På en affärsresa till Paris, där de ska göra marknadsföra sina tyger, upptäcker Niamh först att Ruairidh har en affär, och blir sedan vittne till hur han och hans älskarinna dödas av en bilbomb. Förtvivlad återvänder Niamh till Yttre Hebriderna och till den avlägsna klipptopp som varit deras gemensamma hem. Hon ser tillbaka på sitt liv med Ruairidh och försöker desperat komma på vem som skulle kunna ha velat se honom död. Den franska polisen, som till en början misstänkt terrorism, har nu skickat kriminalaren Sylvie Braque efter sin huvudmisstänkta: Niamh själv. De båda kvinnorna dras under utredningen allt närmare varandra och mot en dödlig, hänsynslös fiende.

Ranish Tweed

Ranish Tweed

  • Förlag: Modernista
  • Format: Storpocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-07
  • ISBN: 9789177817314

7. Vintereld av Anders De la Motte

Lucianatten 1987 utbryter en våldsam brand i en skånsk stugby. En ung kvinna dör i lågorna, och i polisutredningen som följer ställs vänner mot varandra, förtroenden sviks och familjer splittras innan en ung mordbrännare till sist erkänner.
Trettio år senare får Laura Aulin ärva den nedgångna stugbyn av sin faster. För första gången sedan branden återvänder hon nu till trakten. Hennes närvaro rör upp känslorna, och när flera bränder anläggs blir stämningen än mer fientlig. Samtidigt börjar Laura ana att fastern kommit något på spåren före sin död, och hon tvingas ifrågasätta allt hon minns om den tragiska lucianatten. Om vinterelden som gav ärr som aldrig bleknat.

Vintereld

Vintereld

  • Förlag: Månpocket
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-15
  • ISBN: 9789179130053

8. 1794 av Niklas Natt och Dag

Uppföljaren till succéromanen ”1793”, som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

1794

1794

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-18
  • ISBN: 9789137153704

9. Stormvarning av Maria Adolfsson

Det är juletid när en man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö. Karen Eiken Hornby kastar sig in i utredningen, lättad över att slippa julfirandet. När ytterligare ett mord sker framträder kopplingar till ett lokalt whiskydestilleri, men Karen oroas mest över om hennes lindrigt laglydiga släktingar är inblandade. Det blir en svår balansgång mellan hennes privata jag och rollen som polis.

Stormvarning

Stormvarning

  • Förlag: Månpocket
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-06
  • ISBN: 9789175039770

10. Hon som måste dö av David Lagercrantz

En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist.

Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen?

Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå.

Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv.

Hon som måste dö – den stora finalen i David Lagercrantz böcker i Millenniumserien – väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå med DNA-forskning, Himalayaexpeditioner och det organiserade näthatet som vill så splittring, och vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

Hon som måste dö

Hon som måste dö

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-22
  • ISBN: 9789113073743
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL