ANNONS

Söndagstuggare: Ånge bok- och pappershandels nya ägare om att satsa lokalt

Ånge Bok- och Pappershandel har fått ett helt gäng nya ägare. Den senaste tiden har de ägnat åt att snygga till lokalerna. Katarina Kristow, Camilla Kastberg, Göran och Anna Lena Fjellström, Charlotte Kristow, Bengt Wiklund (fd ägare) En student från Lund som var nyfiken och fick lite fika medans de nya ägarna berättade om sitt affärskoncept. Foto: Privat.

Dagens söndagstuggare är Bokhandelns Vänner, en grupp om åtta personer som för en tid sedan tog över ägandeskapet av bokhandeln i Ånge.

Mot strömmen – vi satsar på den lokala handeln

Dagens samhällen kantas ofta av en växande skara torg, där ödsligt nedstängda affärers skyltfönster gapar tomma. De vittnar om en tid i förvandling. Idag sitter man ensam på kammaren och köper allt och lite till, via globala postorderfirmor. Visst är det enkelt och behändigt, men nog kan det bli lite enahanda.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

En dag så kom då beskedet att byns bokhandel är till försäljning. Beskedet möttes av en lokal landssorg och oroligt undrade alla om någon skulle kunna ta över butiken. Inte var det väl bokhandelns tur, som med nuvarande ägare levt och verkat i 26 år på samma ställe, att sälla sig till denna skara med tomma skyltfönster? Bokhandeln i Ånge har så gott som alltid levt, dött och återuppstått vid torget.

Kärleken till den lokala bokhandeln fick dem att slå till och ta över Ånge Bok- och Pappershandel. Katarina Kristow, Camilla och Leif Kastberg ( initiativtagaren) samt Göran Fjellström. Foto: Privat.

Ska ett gäng om åtta lokalpatrioter köpa bokhandeln och driva den kollektivt? Klart vi ska. Vi kallar oss Bokhandelns Vänner. Sagt och gjort, så köpte vi var sin åttondel i aktiebolaget. Ett ganska annorlunda upplägg och en affär i motsatt riktning mot dagens strömningar. Den påminner lite om den gamla kooperationens tänk.

Genom att orten är liten kände vi till varandra, men har genom åren bara umgåtts ytligt. Vi har olika erfarenheter av livet vilket bidrar till gruppdynamiken. Regel nummer ett i vårt arbete är att behålla glädjen i varför vi gör detta.

Övertagandet av bokhandeln har fått stor uppmärksamhet. Här är det reportern Anton på Radio Västernorrland som intervjuar Anna Lena Fjellström. Foto: Privat.

Tillsammans har vi många års erfarenhet som säljare, kommunchef, lokförare, modist, sjuksköterska, jägmästare, socionom och trafikchef. Det innebär inte att jobbet kommer att vara enkelt och problemfritt. Vi har utifrån våra erfarenheter delat ut de olika arbetsuppgifterna bland de som är bäst lämpade. Vidare har vi schemalagt det löpande arbetet i jourveckor.

ANNONS

Köpbeskedet möttes av många glada tillrop av Ångeborna. Vi fick exponering i TV, radio och lokaltidningen samt stor spridning i sociala medier. Intet för intet att man fick sig en rejäl dos av egoboost och frälsarstatus när man träffade folk.  

Hur ska vår butik i Norrlands inland kunna konkurrera med världen? Vi är realistiska och det krävs ingen större tankeverksamhet att räkna ut att webhandeln är vår stora konkurrent med generellt låga priser, snabb service och bra expertis. Med ett klick har du de varor du efterfrågade.

Vi är på intet vis stenrika mecenater, utan vi vill detta för att få glädje av det vi gör.

Som delägare i en bokhandel får man räkna med att hugga i själv.

Vår styrka är att vi är lokalt lojala och som boende här vill vi ha bra service. Nu kommer vi följaktligen bli de som även ger service. Vi har för närvarande genomgångar av dagens utbud och planerar att bredda verksamheten för att nå fler kunder. Samarbete med andra företagare är en framgångsfaktor både för oss och för andra. Tillsammans vill vi stärka varandra.

I skrivande stund planerar vi för framtiden. Samtidigt våndas vi över allt vad övertagandet innebär, nu när vi nyöppnar butiken. Sen kommer julhandeln och allt därefter. Första veckan i november slår vi upp portarna till vårt och bokhandelns nya liv.

Ånge Bok- & pappershandel
Bokhandelns Vänner
En del av Ugglan-koncernen


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Relaterade nyheter