Dagens boktips med mera – 24 oktober 2019

Någon gång under karriären sätter sig författaren ner och påbörjar sin sista bok. Sällan vet de själva om att det är just den sista boken. På dagens datum, 1958, var det Raymond Chandlers tur.

Klassiska detektiver blir ofta långlivade. Som Philip Marlowe, av Raymond Chandler.

En deckare som knäckte hårda gåtor – på ett hårt sätt

Den 24 oktober 1958 började Raymond Chandler skriva på sin sista roman. En både sorglig och fin dag, således. Han gav oss ju trots allt en bok till. Lika hårdkokt som hans böcker alltid var. Han var ju en av de som lade grunden till den där rakt-på-sak deckaren som så många sedan försökte kopiera. Ett exempel var Kvinnan i sjön.

Hans mest kände detektiv är förstås Philip Marlowe, som också filmatiserats flera gånger. Men Chandler skrev också direkt för film ibland, som Främlingar på tåg till Hitchcock. Då utgick han från andra författares verk, den gången Patricia Highsmith.

Chandler föddes i Chicago, och var under en period chef för ett oljeföretag. Från och med år 1943 skrev han på heltid, men var över 50 år när han debuterade.

Han gjorde flera gånger klart att han genom hela livet kände sig som en udda figur i världen, och försökte sig flera gånger på att skriva poesi. Själv tyckte han att det var det han ville göra, men dikterna var sällan originella eller särskilt bra. Och ja, klyschan: han var alkoholist, precis som hans egen far varit. Fler böcker han skrev: Den stora sömnen och Farväl, min älskling.

Citatet, om att slänga ett helt manus: “That’s the hell of being the kind of writer who cannot plan anything, but has to make it up as he goes along and then try to make sense out of it.”

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 12 böcker på svenska, några av dem är …

Klåda

Klåda

Ellen Strömberg (f. 1987) är bosatt i Jakobstad. Hon är författare, driver den populära bloggen Blejk, Fejt & Fab och arbetar med ordkonst och kreativt skrivande i olika former. Läs mer »
Snösystern : en julberättelse

Snösystern : en julberättelse

Storslagen högläsning för hela familjen. Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Läs mer »

Den siste faraonen

Den siste faraonen

En kraftkälla av okänt ursprung lägger Bryssel i spillror och hotar mänsklighetens överlevnad. Inget verkar kunna hejda den annalkande katastrofen utom möjligen professor Philip Mortimer. Läs mer »

Vilket ridläger!

Vilket ridläger!

Sanna och Julia har räknat ner dagarna ända sen de skrev upp sig på listan i våras, och nu är det äntligen dags! Ridlägret ska börja! En hel vecka tillsammans med hästarna och kompisarna och Lina.

Ridläraren Kajsa ser verkligen till att de får en minnesvärd ridlägervecka. De får bland annat bada med hästarna, hoppa terrängbana, rida kadrilj och sova över på stallets loft. Läs mer »

Stockholm : promenader, historia, kultur och natur

Stockholm : promenader, historia, kultur och natur

<p>&nbsp;</p><p>Två stockholmskännare delar med sig av sina bästa stockholmspromenader och tips.</p><p>Bosse Bjelvenstedt som skrivit förlagets succeböcker om London och Skottland är också en stor</p><p>stockholmskännare. Läs mer »
Marta och mannen med de magiska gummistövlarna

Marta och mannen med de magiska gummistövlarna

Det är grått och trist, både utomhus och inne i Marta. Men så ser hon plötsligt en man komma gående i ett par mycket ovanliga gummistövlar så vackra att de lyser upp hela gatan. De där stövlarna måste vara magiska, tänker Marta. Tillsammans med bästisen Philly bestämmer hon sig för att ta reda på vem den mystiske mannen är. Läs mer »

Gubbjävlar : om du rotar lite i dom så hittar du en människa

Gubbjävlar : om du rotar lite i dom så hittar du en människa

Om du rotar lite i dom så hittar du en människa.

Redan när du passerat fyrtio hamnar du i riskzonen för att bli kallad gubbjävel. Risken ökar exponentiellt ju äldre du blir. När du börjar röra dig gubbigt stelt och fårorna i ansiktet påminner om ett floddelta är du direktkvalificerad. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 24 oktober

2018 var rubriken Mattias Lönnqvist debuterar med fantasyromanen Den mörka portalen.

2017 kunde ni läsa om Novellsamling av Elin Nilsson nominerad till Augustpriset 2017 och Ljudböcker från Mondial släpps på Acast.

2016 fick vi veta att Augustpriset 2016 – här är alla de nominerade med motiveringar.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL