Lägre moms ökade ersättning från Storytel till förlagen med 17,5 procent

Allt fler lyssnar på ljudböcker och efter momssänkningen blir det mer pengar till förlagen och Storytel. Foto: iStock.

Nu har Storytel redovisat förlagens ersättning för tredje kvartalet 2019. Tack vare den nya lägre momsen ökar den till 2,15 kr per timme.

Eftersom Storytel till skillnad från sina konkurrenter Bookbeat, Nextory och Bokus Play (snart får vi kanske lägga ytterligare namn till listan, som Audible) tillämpar revenue share (intäktsdelning) så gällde spänd förväntan inför redovisningen av tredje kvartalet.

När Boktugg berättade om ersättningsnivån för andra kvartalet gjorde vi en snabb beräkning baserad på royaltyn då (3,66 kronor). De flesta förlag har ett standardavtal som innebär att de delar 50-50 med Storytel, alltså en ersättning på 1,83 kr per timme. Något som var goda nyheter för förlag med längre böcker och dåliga nyheter för novellförlag.

Vi skrev då att en ändrad momssats från 25 procent till 6 procent, vilket var vad som skedde 1 juli, hade med samma nivå på royaltyn inneburit: ”Om hela momseffekten slår igenom skulle potten per timme landa på 4,31 kr/h baserat på 3,66 kr/h (Q2).”

Nu visar det sig att det var nästan exakt där vi landade, med 50 procent så får förlagen 2,15 kr per timme från Storytel för lyssning under tredje kvartalet.

För en författare som skrivit en bok på tolv timmar innebär det en ersättning på 25,80 kr per färdiglyssnad bok att jämföra med 21,96 kr förra kvartalet eller 3,84 kr mer per bok. Fast den summan ska förstås delas med förlaget först, beroende på hur det avtalet ser ut. Momssänkningen ger förlag och författare en ökad intäkt på 17,5 procent. Inte så illa.

Men faktum kvarstår. För många förlag är det en alldeles för låg ersättningsnivå. Låt oss jämföra med den nya aktören Audible, som alltså betalar en ersättning per bok och enligt uppgifter till Boktugg kommer att betala runt 37 kr styck (vilket är ungefär vad Storytel betalade för fem år sedan).

– Det är klart att vi är jätteglada för att ersättningen höjs nu, men det är fortfarande sämre än för ett par år sedan. Det här måste ju innebära att snittkunden lyssnar 30-35 timmar i månaden. Det är minst tre ljudböcker och för det får förlaget 79 kr. Mindre än nettot på en enda inbunden bok. Jag tycker Storytel borde ge förlagen 70 procent, säger en förlagschef som vill vara anonym.

Nu är inte den kalkylen helt rättvis. Storytel har kostnader för hantering av betalningen och även drift av hela streamingapparaten. Och ska man vara ärlig så tar ju även fysisk bokhandel mer än hälften av vad köparen av en inbunden bok betalar. Vilket är fullt rimligt.

Vill man som förlag behålla en större del måste man jobba med direktförsäljning (som en del gör idag med exempelvis webbshop eller företagsförsäljning) eller hitta en återförsäljare som tar mer betalt.

– En rimlig ersättning vore minst 3 kronor per timme. Då skulle det vara lättare att räkna hem även ljudböcker som inte får flera tusen lyssningar, säger ett mindre förlag.

Och för Storytel skulle 3 kr/h vara resultatet om de gick från 50-50 till 70-30 i förlagens favör. Men det finns det knappast utrymme för i dagsläget med stora kostnader för både expansion och utveckling av tjänsten – och inte minst marknadsföring när kampen om marknadsandelar i Norden ökar när vi närmar oss en mättad marknad. Ingen vet ännu var taket ligger för antalet abonnenter i digitala boktjänster, om det är 700 000 eller två miljoner.

En utmaning för Storytel är om konsumtionen i tjänsten ökar ytterligare. Då är enda vägen att höja priset för kunderna på ett eller annat sätt, något som vi diskuterar i en separat artikel.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL