ANNONS

Borde Storytel & Co höja priserna precis som filmtjänsterna?

Streamingtjänster för film, musik och böcker konkurrerar om kundernas pengar och tid. Netflix lägger mer pengar på innehåll under 2019 än den svenska bokbranschen omsätter på ett år. Foto: iStock.

Förlagen knorrar över låg ersättning för sina digitala böcker och menar att abonnemangstjänsterna borde höja priserna för att kunna betala mer. Samtidigt höjer nu både HBO och Netflix sina priser.

Storytel lade ribban på 169 kr per månad för obegränsad mängd ljudböcker. Det var mycket pengar i jämförelse med exempelvis Spotify (då 99 kr per månad) och Netflix (då 79 kr per månad).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Sedan dess har priset legat still, det har införts familjeabonnemangsvarianter men dessa har i första hand kompenserat för en ökad konsumtion i tjänsten.

I somras när momsen sänktes så fick Storytel och dess konkurrenter en välbehövlig prishöjning exklusive moms tack vare att man lät priset ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Under de här åren har samtidigt de två stora streamingtjänsterna för film och tv-serier, Netflix och HBO, höjt sina priser i omgångar. Netflix kostar idag 139 kr per månad (för sitt premium-abonnemang) och HBO höjer i dagarna till 109 kr per månad och skriver:

”Anledningen till prisökningen är att vi framöver kommer att utöka vår produktion av kvalitetsserier så att vi kan erbjuda dig ännu fler internationella HBO-produktioner som Watchmen och Chernobyl, samt en rad lokalt producerade HBO-serier som Beforeigners och Gösta.”

ANNONS

Det här gör man alltså trots att Apple gett sig in i kampen om streamingkunderna och Disney återtagit rättigheter till ett stort antal av bolagets filmer och tv-serier för att lansera sin egen streamingtjänst – Disney Plus som i USA ska kosta 7,99 dollar per månad (att jämföra med Netflix 12,99 dollar efter prishöjningen i våras). Det svenska priset vet vi inte ännu, men tjänsten ska lanseras här under första halvåret 2020.

Den stora frågan är då om svenska läsare och lyssnare är beredda att betala mer för fri tillgång till ljudböcker och eböcker? En mindre fråga är om streamingtjänsterna i längden har råd att erbjuda fri tillgång ens om tjänsterna skulle kosta 200 kr per månad eller om man tvingas införa någon form av tak, på samma sätt som Bookbeat redan gör i Tyskland.

Spotify kostar som jämförelse 99 kr per månad för ett konto och 169 kronor per månad för 6 konton (familjemedlemmar under samma tak).

Cmore TV4 kostar 139 kr per månad men Cmore Sport går loss på hela 349 kr per månad.

Viaplay har tre olika nivåer. Film och serier för 109 kr per månad. Sportabonnemang för 399 kr och ett Totalabonnemang för 449 kr per månad. Dessutom ofta kampanjpriser om man binder upp sig på längre perioder, 12-24 månader.

En annan reflektion i sammanhanget är att Disneys satsning innebär att barn(familjer) hamnar i fokus för innehållskampen. Vilket i sin tur gör att kampen om barnens tid ökar och för bokbranschen blir det viktigt att hänga med – trots att vi inte har samma mångmiljardbudgetar som de globala streamingtjänsterna.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se