Här är favoriterna till att bli nominerade till Augustpriset 2019

Sara Stridsberg (t v) har skrivit en barn- och ungdomsroman med Sara Lundberg, som tippas bli Augustprisnominerad. Arkivbild: Jessica Gow/TT. Många kritiker tror att Steve Sem-Sandberg (t h) blir nominerad med romanen "W". Arkivbild: Stina Stjernkvist/TT.

Steve Sem-Sandberg, Monika Fagerholm och Nina Wähä är förhandsfavoriter. Och kanske blir det essäer om ålar, en biografi om Selma Lagerlöf eller varför inte en bok om rumpor som lyfts fram? Vi har bett några kritiker om deras Augusttips.

Uppståndelsen efter Nobelpriset har inte ens hunnit lägga sig, innan det är dags att blicka fram mot nästa litterära pris, som är ett av Sveriges mest prestigefyllda. Måndagen den 21 oktober presenteras nomineringarna till årets Augustpris.

En av de mest tippade författarna är Steve Sem-Sandberg, med hans skildring av ett soldatöde i 1800-talets krigshärjade Europa. Romanen W behandlar utsatta människor och kan översättas till vilken tid som helst, menar kritikern Sara Abdollahi.

– Han skriver inte om Instagram, Tinder och den svenska samtiden utan har ett större perspektiv, slår hon fast.

Fagerholm en favorit

Också Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottenskuriren, tror att Steve Sem-Sandberg finns med bland de nominerade, liksom ”Testamente” av Nina Wähä. Åtminstone en av hennes favoriter har också en god chans, tror hon: Monika Fagerholm med Vem dödade bambi?.

– Den hoppas jag verkligen på. Hon är tillbaka i sin bästa form och ger oss den här fantastiska språkvärlden och de här suggestiva platserna. Och så lyckas hon också pricka in ett väldigt angeläget tema, om gruppsykologi, våld, övergrepp och gråzonerna i det, säger hon.

Hon skulle dessutom gärna se David Vikgren bli nominerad, och tycker att ”Materialvägensägen” är skriven med ett ”originellt språk där han får in mytologi, regionalpolitik och det polyfona berättandet” i samma verk.

– Och vilken skräll det skulle vara om det blev poesin som fick priset två år i rad, säger hon.

Hoppas på poesin

Sara Abdollahi ser också gärna att lyriken lyfts fram även i år, ”så att förra året inte bara var ett alibi”. Hon hoppas på Ann Jäderlunds Ensamtal, som hon kallar ”storslagen”.

– Den beskriver omöjligheten i att tala med varandra, och att höra varandra. Det kan behövas i dag när alla skriker högt men ingen förstår den andre.

Hennes andra favorit är den redan Augustprisbelönade Lina Wolff, som har skrivit ”Köttets tid”. Även Mikaela Blomqvist, kritiker på Göteborgs-Posten, bedömer att det är en typisk Augustbok. Men hennes personliga favorit är Katarina Frostensons ”K”.

– Jag tycker att det är en väldigt vacker bok som visar på litteraturens kraft och på skillnaden mellan en litterär sanning och en journalistisk sanning, säger hon.

Jonas Eklöf, redaktör på Vi läser ser ingen självklar vinnare i den skönlitterära klassen men tror också han att Lina Wolff, Nina Wähä och Steve Sem-Sandberg finns bland de nominerade. Som andra kandidater lyfter han fram Amanda Svenssons ”Ett system så magnifikt att det bländar”, Sara Villius ”Madonna” och Monika Fagerholms ”Vem dödade bambi?”.

I kategorin barn- och ungdomsböcker tror han på två bilderböcker: Pija Lindenbaums ”Vi måste till jobbet” och ”Bara rumpor” av Annika Leone och Bettina Johansson.

En annan ofta tippad bok är ”Dyksommar” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg. Sara Meidell tycker att boken är ”bilderbokskonst när den är som finast” och Sara Abdollahi menar att skildringen av en ensam man ligger i tiden.

– Den är inte uppfostrande men pekar på en skörhet, säger hon.

Sara Meidell hoppas också på den Umeåfödde dramatikern Gustav Tegby som i år debuterade som författare för unga vuxna med romanen ”Beröringen”.

Biografins år?

Jonas Eklöf ser Patrik Svenssons Ålevangeliet som en trolig vinnare i fackboksklassen, som annars domineras av biografier: Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf nämns, liksom Ingrid Carlbergs bok om Alfred Nobel: Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.

Mikaela Blomkvist tror på Ulrika Milles ”Ensamvargar” om Stig Ahlgren och Birgit Tengroth.

– Hon skildrar ett kritikeröde på ett väldigt inkännande sätt, hon har gjort ett gediget arbete.

Text: Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT

Fakta: Augustpriset

Årets nomineringar presenteras måndag 21 oktober. Ordförande för den skönlitterära nomineringsjuryn är Gunnel Furuland, bibliotekarie och litteraturforskare, ordförande i juryn för fackbokspriset är Gunilla Herdenberg, tidigare riksbibliotekarie, och i juryn för barn- och ungdomsböcker Björn Sundmark, redaktör för den internationella tidskriften Bookbird.

Augustpriserna är på 100 000 kronor plus en bronsstatyett. Pristagarna presenteras 25 november.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.