Denna artikel sponsras av författare/förlag

Henrietta Johansson skriver om trakasserier, mobbning och rasism i en svensk småstad

Henrietta Johansson. Foto: Privat

I sin debutroman Droppen utanför havet berättar Henrietta Johansson om fyra karaktärer som på olika vis försöker begripa vardagen och livet som passerar förbi dem.

– Jag har alltid vänt mig till litteratur, använt det som en verklighetsflykt, när jag tyckt att livet blivit för komplicerat att förstå, säger Henrietta Johansson, som debuterar som författare med boken Droppen utanför havet.

Familjen flyttade från Frankrike till Perstorp, en liten by på skånska landsbygden när Henrietta gick i fjärde klass. Det var en svår period av hennes barndom, hon kände sig utanför och kämpade för att få vänner.

– Åren som följde blev en mardröm. Killar som tafsade dagligen, tryckte in sina händer i mina trosor, öste glåpord och spolade mitt huvud i toalettstolarna. Först när jag blev äldre lyckades jag få vänner, men då följde andra problem – dödsfall, otrohet, sorg. 

Att skriva blev hennes trygghet, en plats där hon kunde häva ur sig alla känslor.

– Att bli författare har varit min dröm ända sedan jag kan minnas. När jag som femåring satt i gymnastiksalen och väntade på att mamma skulle komma och hämta mig efter skolan, skrev jag och drömde om livet utanför. Redan då planterades idén om att ge ut en bok. 

Till slut var det dags. Hon sa upp sig från jobbet som nyhetschef på Expressen, backpackade ensam genom ett tiotal länder i Asien och flyttade ner till södra Frankrike för att sätta igång att skriva. Nu, ett par år senare, håller hon debutboken i sin hand.

– Den här boken är som mitt barn, som att släppa ifrån mig det absolut viktigaste jag någonsin haft, säger Henrietta.

Droppen utanför havet

Droppen utanför havet

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-04
  • ISBN: 9789188931955

Med Droppen utanför havet vill hon beskriva hur det är att vara på andra sidan – att känna sig som en åskådare av livet i stället för att vara delaktig i ekorrhjulet, i vardagen som alla andra verkar ha så enkelt att leva.

– Boken handlar om trakasserier, mobbning och rasism i en småstad. Om döden, som ständigt är närvarande, genom alla tidsperioder av livet. Men också om ångesten och längtan att finna något, men utan att veta vad. Att leta efter en dröm som aldrig kommer, ett liv som inte finns, säger Henrietta.

Ensamhet och ångest är ständigt återkommande i hennes texter. Känslan att balansera mellan viljan att leva – bryta sig fri från mönster och det vardagliga livet för att nå någon slags förståelse och mening – och viljan att dö. 

– Därför blir karaktärernas strävan efter att hålla fast vid varje känsla, smak och doft, en viktig drivkraft för dem att orka fortsätta.

Henriettas största litterära inspirationskälla är Albert Camus Främlingen

– Huvudkaraktären, Meursault, och hans totala likgiltighet, är min skräck – att tappa förmågan att se det goda med livet till den grad att ingenting längre har någon betydelse. Det förklarar existentialismen på ett sätt jag aldrig tidigare har stött på: att själva meningen med att ingenting har betydelse, oundvikligen måste innebära att varje sekund har en innebörd. Varje tillfälle måste värderas.

Hon har till och med tatuerat in ett citat från boken på handleden, så viktig har den haft för hennes skrivande.

Droppen utanför havet har fyra huvudkaraktärer vars berättelser flätas samman. De tre kvinnliga karaktärerna Clementine, Élodie och Theresa gestaltar tre av de många skeden som man går igenom under ett liv: barndomen, tonårsperioden och vuxenlivet. Handlingen är delvis inspirerad av alla de resor som Henrietta har gjort genom åren och hennes egna upplevelser.

– När jag reser skriver jag små korta historier om människor jag möter. Från likbränningen i indiska Varanasi till vandrarhemmet med kackerlackor i Australien eller festandet längs med strömmarna i floden i Laos. Allt dokumenteras och fotograferas. Fotografierna ställer jag ut numera runtom i Stockholm, men hoppas framöver kunna binda ihop dem med mina noveller, så att jag kan visa dem för omvärlden, säger Henrietta, som redan skriver på sin andra roman.

Om författaren

Henrietta Johansson är född i São Paulo och uppvuxen i norra Frankrike. Efter att ha utbildat sig till journalist och tagit sin mastersexamen i Bryssel, har hon jobbat som nyhetschef på bland annat Göteborgs-Posten och Expressen. Hon älskar att måla, fotografera och resa och har varit i närmare 50 länder. Droppen utanför havet är hennes debutroman.

Droppen utanför havet

Droppen utanför havet
Författare
Förlag Vulkan
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor361
Vikt450 gr
Utgiven2019-09-04
SABHc
ISBN 9789188931955
"Vi har förberett molotovcocktails. Raphael tittar mot mig. Han ler. Jag vet att det är dags. Jag trycks mot metallstängslet av folkmassan. Kan knappt andas. Några av killarna som står på andra sidan, med metallkängor och rakade skallar, slet sönder mina kläder och våldtog mig. Öga för öga – tand för tand." I den olidliga värmen vaknar jag upp i en sunkig lägenhet med horder av disk, pizzarester och tomma vodkaflaskor. Jag måste få luft. Vad är egentligen meningen med allting? Vad är poängen med att leva? Svåra minnen av oförlåtliga brott, svek och död gör mig lamslagen. Min hjärna förstår vad som hänt, men min själ är likgiltig. I Droppen utanför havet får vi följa tre berättelser. Clementine som lever i skräck för sin styvfar och blir slagen av de vitklädda nunnorna i den katolska skolan. Élodie, ett ”nyckelbarn” utanför samhället, som bestämmer sig för att revoltera och ta kampen mot rasisterna under det tidiga 2000-talet. Och Thomas vars ”att göra-lista” och ständiga kalkylerande blir det viktigaste i hans liv när allt ryckts ifrån honom. Men Thomas organiserade tillvaro, som är det enda som håller honom ovanför ytan, omkullkastas när han träffar Theresa – en kvinna som kämpar för att begripa vardagen. Det är en gripande berättelse om död,kärlek, hat och ångest. Henrietta Johansson föddes i São Paulo och växte upp i Frankrike. Hon är journalist, har rest till närmare 50 länder och haft en serie utställningar med sina fotografier. Droppen utanför havet är hennes debutroman.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se