ANNONS

Svenska Akademien tar Peter Handke i försvar

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vid tillkännagivandet. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Det stormar kring Nobelpristagaren Peter Handke. Men det finns inga belägg för att författaren skulle ha förnekat krigsförbrytelser eller folkmord på Balkan, menar Svenska Akademien.

I en artikel i Dagens Nyheter tar Akademiens ständige sekreterare Mats Malm och ledamoten Eric M Runesson valet av Handke i försvar.

”Akademien har behandlat en författare som definitivt fällt provocerande, olämpliga och otydliga yttranden i politiska frågor, men har inte funnit något i det han skrivit som innebär angrepp på det civila samhället eller respekten för alla människors lika värde”, skriver de.

ANNONS

Gick på Milosevics begravning

Peter Handke beskylls för att ha förnekat serbiska krigsbrott under krigen på Balkan och för att ha uttryckt stöd för den serbiske presidenten Slobodan Milosevic, bland annat genom att gå på dennes begravning.

Men Malm och Runesson citerar Handke där han fördömer massakern i Srebrenica 1995 och de skriver att det inte finns några belägg för att författaren ”dyrkade ett monster” när han närvarade på begravningen.

”Egna utsagor förtigs”

Vidare efterlyser de källor till påståendena.

”Vad vi undrar är vilka källor kritikerna använt och vad det kommer sig att Handkes egna utsagor förtigs.”

Även när Handke tilldelades det norska Ibsenpriset 2014 utbröt en hätsk debatt kring österrikarens tidigare politiska ställningstaganden. Då ryckte författaren Karl Ove Knausgård ut och bad i en debattartikel kritikerna att presentera konkreta källor till påståendena.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se