Dagens boktips med mera – 4 oktober 2019

På dagens datum visades det första avsnittet av Beverly Hills 1990, och omkring 50 år tidigare föddes författaren Anne Rice, som skrev allt annat än tv-serier. Hennes böcker hade mer bett än så …

Anne Rice har sett en hel del sorger i sitt liv, men texten har alltid funnits där. Ett stort genombrott kom med hennes böcker om vampyrer.

En odödlig författare?

Två syskon som författare? Jodå, det fungerar. Både Anne Rice och hennes syster Alice Borchardt skriver böcker. Av dem är det Anne som är född på dagens datum, den 4 oktober 1941 i New Orleans. Barndomen innehöll en del tragiska händelser, så som moderns död efter missbruk av alkohol, då Anne bara var 14 år gammal. Hon fick senare en dotter, som dog i leukemi vid 6 års ålder, och i desperation och sorg skrev hon En vampyrs bekännelse, som handlar om vampyren Louis. Boken filmatiserades 1994 med Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst och Antonio Banderas i rollerna.

På samma ämne har hon sedan skrivit en mängd böcker, och ibland även publicerat sig under pseudonymen Anne Rampling. Några exempel är Beautys punishment, Prince Lestat and the Realms of Atlantis, The Wolves of Midwinter, Prince Lestat and the Realms of Atlantis: No. 2 och Prince Lestat.

Hennes son, Christopher Rice skriver också böcker, född 1978.

På dagens datum dog Anne Sexton, författaren till Askungen. Hon skrev också Leva eller dö och Sanningen de döda vet : dikter i urval.

Helt orelaterat kan också nämnas att det var just den 4 oktober som det första avsnittet av Beverly Hills hade premiär 1990, på Fox i USA. I huvudrollerna fanns bland andra nyligen avlidna Luke Perry, och Shannen Doherty, som senare lämnade serien.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 34 titlar på svenska. Men över 430 stycken på engelska, i Sverige.

En magisk julshow

En magisk julshow

Beröringen

Beröringen

Grymma april

Grymma april

Pakten

Pakten

Denna dag i Boktuggs historia – 4 oktober

2018 var senaste nyheterna att Boktugg träffar ett av alla småförlag på Bokmässan 2018 – möt Sara Johnsson och Ny rapport: 37 procent av svenskarna läser och lyssnar digitalt på böcker och Förskolebarnen får ett eget litteraturpris.

2017 stod det att läsa att Spårhunden 2017 går till Elsie Petrén, Sofi Poulsen ger bort böcker i julklapp till barn och Bibliotekshögskolan i Borås hade en välbesökt monter på Bokmässan även i år.

2016 skrev vi att Storytel överträffar prognosen – nu 341 500 abonnenter och Ferrante avslöjad – vad har läsaren egentligen rätt att veta om författaren?

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL