Nödrop om stök och hot på biblioteken får inget gehör

93 procent av dem som arbetar på folkbibliotek uppger att de har upplevt social oro, till exempel bråk eller respektlöst beteende från besökare. Arkivbild: Simon Rehnström/SvD/TT.

Trots bibliotekens nödrop om stök och hot har situationen inte förbättrats. En ny undersökning visar att det tvärtom har blivit värre. ”Oacceptabelt” är kommentaren från politiskt håll. Men fackförbundet Diks ordförande Anna Troberg ser en oroande utveckling.

Biblioteken blir mer och mer samhällets sista utpost. Det visar den senaste rapporten från fackförbundet Dik (dokumentation, information och kultur), som vartannat år undersöker arbetssituationen för landets bibliotekarier.

Redan för fyra år sedan larmade Dik om att samhällets sociala oro flyttat in på biblioteken. Trots det har situationen förvärrats.

– När vi pratar med våra medlemmar så stärker det den bild som vi får i rapporten, att det har blivit värre de senaste åren, säger Anna Troberg.

93 procent av dem som arbetar på folkbibliotek uppger att de har upplevt social oro, till exempel bråk eller respektlöst beteende från besökare. För två år sedan var den siffran 86 procent. I relation till det svarar 60 procent att de ibland jobbar ensamma.

– Det finns alltid en viss trygghet i att ha kollegor runt omkring sig. Men när man står ensam och måste hantera problemen själv – det är väldigt oroväckande.

Illavarslande utveckling

Utvecklingen är illavarslande över hela landet, men de senaste åren har social oro, skadegörelse, kränkningar, hot och våld förekommit i större utsträckning på bibliotek som ligger i förorter till storstäder.

– Det är också de platserna som ofta är utsatta för neddragningar och där det finns en stor social utsatthet.

Från politiskt håll har frågan väckts om att utestänga ordningsstörande personer från bibliotek. Möjligheterna kring att lagstifta i frågan utreds.

”Ingen ska behöva utsättas för hot på jobbet, det är oacceptabelt. Just nu är ett förslag på en nationell biblioteksstrategi ute på remiss, där vi särskilt tittar på frågan om bibliotekariernas förutsättningar. Jag ser fram emot att ta det arbetet vidare”, skriver Helene Öberg, statssekreterare hos Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, i en kommentar till TT.

Amanda Lind, som är delvis frånvarande på grund av nyfött barn, kommer att närvara vid Bokmässan i Göteborg som inleds på torsdag.

”Större samhällsproblem”

Anna Troberg tycker att lagstiftning är fel väg att gå.

– Om någon ställer till med problem på ett bibliotek ska man naturligtvis lyfta ut den personen där och då. Men att ha avstängningar över lång tid, det skapar bara andra typer av problem.

Hon vill i stället att fokus läggs på grundproblemet, som hon menar är bristen på resurser i samhället och i biblioteken.

– Det är ett mycket större samhällsproblem som kräver att hela samhället också sluter upp.

Enligt Anna Troberg måste beslutsfattare på såväl kommunal som statlig nivå samverka för att vända på utvecklingen.

– Det kan bli bättre, men då måste det göras något ganska radikalt, framförallt från politikernas sida, det måste skjutas till resurser. Nu har vi sett budgeten och den ser inte upplyftande ut på den här punkten.

Text: Oskar Carlsson/TT

Fakta: Diks rapport

Dik är ett partipolitiskt obundet fackförbund för alla som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. Det har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet.

Vartannat år undersöker Dik social oro, hot och våld på biblioteken i Sverige. Den här undersökningen är deras tredje och speglar utvecklingen de två senaste åren, 2017–2019.

Årets rapport går under titeln ”Samhället drar sig tillbaka” och visar bland annat att arbetsmiljön har försämrats på biblioteken.

Underlaget till undersökningen är en enkät som har skickats ut till Diks medlemmar. Totalt har 1 618 medlemmar inom biblioteksområdet svarat, svarsfrekvensen var 34 procent.

Källa: Dik

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL