ANNONS

Svenska Akademien får två förslag till årets Nobelpris(er) i litteratur på torsdag

Hittills flyter arbetet med höstens två Nobelpris på mycket väl, enligt den ständige sekreteraren Mats Malm. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

På torsdag sammanträder Svenska Akademien för första gången efter sommaruppehållet. På dagordningen står bland annat Nobelkommitténs förslag till höstens två Nobelpris.

En högtidssammankomst med inval av fyra nya kvinnliga ledamöter ska förberedas. Mats Malm, Akademiens ständige sekreterare, glädjer sig mycket åt detta och att Akademien för första gången på 30 år blir fulltalig.

Men först väntar Nobelprisen i litteratur. I år är de två och ska till skillnad från tidigare meddelas på ett bestämt datum. Det är den utökade Nobelkommitténs uppgift att lägga fram två förslag på pristagare som Akademien sedan ska fastställa.

– Sommaren har ju bestått av intensiv läsning av väldigt många väldigt bra böcker för alla inom Nobelkommittén och Akademien och nu samlas vi för att förbereda allting kring Nobelprisen, säger Mats Malm.

ANNONS

Kommittén lämnar förslag

– Nobelkommittén kommer att lämna oss förslag inför den 10 oktober och där har vi några tillfällen på oss att diskutera och fatta beslut.

TT: Vad händer om Akademien säger nej till kommitténs två förslag?
– Det tror jag inte kommer att hända. Det vore väldigt osannolikt. Vi har ju kontakt hela tiden och allting flyter väldigt väl.

”Samma uppfattning”

Men Mats Malm har inte enbart läst potentiella Nobelpristagare utan även de två journalisterna Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds bok Svenska Akademien. Makten, kvinnorna och pengarna. Boken är en granskning av Akademiens kris efter avslöjandena om kulturprofilen och ett försök att blicka bakåt och förstå bakgrunden till Akademiens problem.

– Man kan förstå att allt inte blir faktamässigt korrekt i en sådan bok men jag kommenterar inte enskilda missuppfattningar eller felaktigheter. Men jag kan väl säga att på flera punkter har vi samma uppfattning. Organisationer som denna behöver hela tiden utveckla sina former och sin tydlighet, och det har ju Akademien arbetat hårt med de senaste åren, vi har kommit en god bit på väg och arbetet fortsätter, säger Mats Malm.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: På gång i Svenska Akademien

Under Sara Danius tid som ständig sekreterare sjösattes sajten svenska.se där alla ges gratis tillgång till Akademiens ordböcker i digital form. Nu planeras en ny litteraturportal, ett samarbete med den redan existerande Litteraturbanken, med tusentals klassiska verk, som bland annat ska göra det möjligt att söka på ett ord inte enbart i ordböckerna utan också att följa dess användning och utveckling genom litteraturhistorien.

Akademien försöker också få till stånd en fortsättning på projektet med intensivsvenska för nyanlända.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se