fbpx

Nu öppnar Gourmand Awards för anmälningar till årets kokbokstävling

Pelle Agorelius, ansvarig Sverige World Gourmand Awards, Anna Benson, författare och initiativtagare till Blå kokboken, Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen. Foto: Privat

Den årliga internationella tävlingen för mat- och dryckesmedia Gourmand Awards söker nu svenska bidrag till 2019 års omgång av ”kokböckernas Oscarsgala”.

Allt inom kokböcker och matmedia från Sverige som är publicerat mellan 15 november 2018 och 15 november 2019 kan nu anmälas till Gourmand Awards. Att delta är kostnadsfritt och representanter för tävlingen uppmanar alla författare, utgivare och förlag inom mat- och dryckeslitteratur att delta.

– Det är nu 20 år sedan jag delade ut de första nationella kokbokspriserna i Sverige. Med utmärkelser för ’bäst genom 10 år, 1989–1999’, säger Edouard Cointreau, grundare och president samt ordförande i Gourmand Awards internationella jury, i ett pressmeddelande. 

ANNONS

– Redan då, 1999, var det tydligt att Sverige stack ut med världens högsta utgivning av mat- och dryckesböcker, per capita, i världen. Mycket har förändrats sedan dess, kokböcker är design, fotokonst och toppmodern kommunikation idag. Inte minst på klimatområdet, men även i företagsvärlden och inom diplomatin. Dryckesböcker är ett särskilt område Sverige utmärker sig på med stora framgångar internationellt.

Sverige både producerar och säljer fler kokböcker per capita än något annat land i världen.

– Det som kallas ’det svenska kokboksundret’ är främjande i många stora frågor, säger Pelle Agorelius, representant för Gourmand Awards i Sverige. Hög integritet och kvalitet i utgivningen bär frukt och böcker från Sverige översätts till många olika språk. Vi ser redan nu en rad fina böcker med svensk anknytning på den internationella scenen 2019. Vi har i Sverige oerhört många duktiga kokboksförfattare, fotografer, formgivare, kokboksförläggare och matmedia på TV, radio och webben. Sakkunskapen imponerar, inom allt från fermentering till drycker, hälsa och hållbarhet.

Den 17 december avslöjas vilka svenska böcker som vinner i sina respektive kategorier. Dessa går sedan vidare till världsfinalen i kampen om titeln Best in the World.

Senast deltog 216 länder i tävlingen, som avgjordes i Kina i juni. Sverige kom då på tredje plats av de länder som kammade hem flest vinster. 
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny