Dagens boktips med mera – 11 september 2019

Många författare blir starkt ifrågasatta under sin livstid men får upprättelse efter sin död. En sådan person var D. H. Lawrence, som bad människor att se om själen snarare än plånboken.

Denna dag föddes D. H. Lawrence för många, många år sedan – 1885.

D. H. Lawrence föddes 11 september 1885

Det är inte alltid lätt att vara författare. Men kanske är det ändå enklare idag än det har varit. Tänk bara på en kille som D. H. Lawrence, som satte stora tankar på pränt och ifrågasatte hur industrialiseringen och det allt modernare samhället avhumaniserade oss (redan på den tiden). I hans produktion återfinns noveller, poesi, pjäser, målningar och översättningar av andra författare. Även en del litteraturkritik. Flera av hans verk är klassiker och på gång som nyutgivningar hos Modernista: Lady Chatterleys älskare, Kvinnor som älskar och Söner och älskande.

Men han betalade ett högt pris för sina tankar, när han konfronterade ämnen som själslig hälsa, vitalitet och sexualitet. Människans instinkt. Först efter sin död fick han upprättelse och kallades då bland annat för sin generations mest fantasifulla författare.

Piano – D. H. Lawrence 1885

Softly, in the dusk, a woman is singing to me;
Taking me back down the vista of years, till I see
A child sitting under the piano, in the boom of the tingling strings
And pressing the small, poised feet of a mother who smiles as she sings.

In spite of myself, the insidious mastery of song
Betrays me back, till the heart of me weeps to belong
To the old Sunday evenings at home, with winter outside
And hymns in the cosy parlour, the tinkling piano our guide.

So now it is vain for the singer to burst into clamour
With the great black piano appassionato. The glamour
Of childish days is upon me, my manhood is cast
Down in the flood of remembrance, I weep like a child for the past.

Nya böcker som släpps idag

Även idag kommer runt 70 nya böcker, pocket och återutgivningar. En fin skörd av dem är det, och särskilt en som redaktionen här huggit tag i. En ny Stephen King!

Institutet

Institutet

Tallöarna

Tallöarna

Det som tillhör dig

Det som tillhör dig

Tusen och en natt

Tusen och en natt

Rosy & John

Rosy & John

Bitter frukt

Bitter frukt

Denna dag i Boktuggs historia – 11 september

2018 var det på tapeten att Storytel tar in 400-500 Mkr i nyemission ikväll och En svart dag för internet – länkskatt, censurfilter och selfieförbud. Men också lite litteraturkritik från Boktugg: Recension: ”En helt vanlig familj” av Mattias Edvardsson

2017 var huvudnyheterna Oroliga förlag efter att uppdatering hos Bokinfo drog ut på tiden och att Amazon kräver miljoner i skadestånd av utpekade bedragare.

2016 kunde du läsa att Akademibokhandeln satsar på utveckling av medlemsklubben, och att Bokfabriken på tillväxt – utökar med barn- och ungdomsböcker. Kommer du också ihåg att Succé för Akademibokhandeln – över en miljon medlemmar?

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL