ANNONS

Läsare försöker komma åt Atwoods manus före utgivningen av nya boken

Margaret Atwood. Arkivbild: Arthur Mola/AP/TT.

På tisdag släpps Margaret Atwoods ”Gileads döttrar”, uppföljaren till hennes moderna klassiker ”Tjänarinnans berättelse”. Och hemlighetsmakeriet inför utgivningen är enormt.

1985 gav den kanadensiska författaren Margaret Atwood ut Tjänarinnans berättelse. Romanen blev en bästsäljare och ligger till grund för HBO:s succéserie ”The handmaid’s tale”.

Nu över 30 år senare är Atwood aktuell med uppföljaren, Gileads döttrar. Intresset är enormt och hängivna läsare väntar otåligt på utgivningen på tisdag. Säkerheten runt manuskriptet är därför stor.

– Ja, jag kanske borde oroa mig för att de ska kidnappa mig och tvinga mig att avslöja vad som händer i boken, säger Margaret Atwood i en intervju med Dagens Nyheter.

ANNONS

”Försöker hacka oss”

Så otåliga är vissa läsare att de till och med försöker lura till sig manuskriptet.

– Folk försöker hacka oss. De skriver till oss från fejkade e-postkonton och låtsas komma från en annan avdelning på förlaget. Allt för att komma åt manuskriptet innan publicering, säger en förlagsassistent till Dagens Nyheter.

Skickades av misstag

Det stora hemlighetsmakeriet till trots råkade e-handelsjätten Amazon tidigare i veckan av misstag skicka ut runt 800 förbeställda exemplar av ”Gileads döttrar” till amerikanska läsare, skriver The Guardian. (Något som upprört amerikanska bokhandlare, vilket Boktugg skrivit om.)

Den 10 september, samma dag som uppföljaren släpps, håller Margaret Atwood en presskonferens i London för att berätta om boken.

Text: TT/Boktugg

Fakta: ”Gileads döttrar”

Margaret Atwoods Gileads döttrar är en romanuppföljare till dystopin Tjänarinnans berättelse från 1985, som utspelar sig i det fiktiva landet Gilead, där kristna fundamentalister tagit makten. Tv-serien ”The handmaid’s tale” är baserad på Tjänarinnans berättelse.

Historien i Gileads döttrar berättas ur tre olika kvinnors perspektiv, men det är oklart om första romanens huvudperson Offred kommer att vara en av dem.

Boken ges ut den 10 september.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se