Läsare försöker komma åt Atwoods manus före utgivningen av nya boken

Margaret Atwood. Arkivbild: Arthur Mola/AP/TT.

På tisdag släpps Margaret Atwoods ”Gileads döttrar”, uppföljaren till hennes moderna klassiker ”Tjänarinnans berättelse”. Och hemlighetsmakeriet inför utgivningen är enormt.

1985 gav den kanadensiska författaren Margaret Atwood ut Tjänarinnans berättelse. Romanen blev en bästsäljare och ligger till grund för HBO:s succéserie ”The handmaid’s tale”.

Nu över 30 år senare är Atwood aktuell med uppföljaren, Gileads döttrar. Intresset är enormt och hängivna läsare väntar otåligt på utgivningen på tisdag. Säkerheten runt manuskriptet är därför stor.

– Ja, jag kanske borde oroa mig för att de ska kidnappa mig och tvinga mig att avslöja vad som händer i boken, säger Margaret Atwood i en intervju med Dagens Nyheter.

”Försöker hacka oss”

Så otåliga är vissa läsare att de till och med försöker lura till sig manuskriptet.

– Folk försöker hacka oss. De skriver till oss från fejkade e-postkonton och låtsas komma från en annan avdelning på förlaget. Allt för att komma åt manuskriptet innan publicering, säger en förlagsassistent till Dagens Nyheter.

Skickades av misstag

Det stora hemlighetsmakeriet till trots råkade e-handelsjätten Amazon tidigare i veckan av misstag skicka ut runt 800 förbeställda exemplar av ”Gileads döttrar” till amerikanska läsare, skriver The Guardian. (Något som upprört amerikanska bokhandlare, vilket Boktugg skrivit om.)

Den 10 september, samma dag som uppföljaren släpps, håller Margaret Atwood en presskonferens i London för att berätta om boken.

Text: TT/Boktugg

Fakta: ”Gileads döttrar”

Margaret Atwoods Gileads döttrar är en romanuppföljare till dystopin Tjänarinnans berättelse från 1985, som utspelar sig i det fiktiva landet Gilead, där kristna fundamentalister tagit makten. Tv-serien ”The handmaid’s tale” är baserad på Tjänarinnans berättelse.

Historien i Gileads döttrar berättas ur tre olika kvinnors perspektiv, men det är oklart om första romanens huvudperson Offred kommer att vara en av dem.

Boken ges ut den 10 september.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL