ANNONS

Stefan Malmström sålde själv in boken – snart släpps den på engelska

Stefan Malmström skrev och gav ut Hjärntvättad på eget förlag. Nu har han lyckats sälja rättigheterna till ett brittiskt förlag och snart släpps den på engelska med titeln Kult. Bakgrundsfoto: iStock.

Stefan Malmström gav ut thrillern Hjärntvättad på eget förlag, Lind & Co gav ut ljudboken. Nu har han lyckats sälja rättigheterna till Silvertail Books som lanserar den både i UK och USA.

Boktugg hade kontakt med Stefan Malmström för ett par veckor sedan då det var klart att hans bok Hjärntvättad skulle översättas och ges ut av ett brittiskt förlag. Men han väntade på klartecken från dem innan han fick slå på PR-trumman i Sverige. Men förra veckan dök nyheten plötsligt upp i den brittiska branschtidningen The Bookseller.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Kult är både en briljant kriminalthriller och en viktig insikt i hur Scientologikyrkan har behandlat sina medlemmar. Jag är stolt över att Silvertail tidigare gett ut böcker i ämnet av Lawrence Wright, John Sweeney, Tony Ortega, Leah Remini och Steve Cannane. Stefan Malmström är ett värdigt tillägg på den listan. Han har använt sina egna erfarenheter tillsammans med en av de mörkaste episoderna i scientologernas historia när han skrev Kult och visade prov på mod, stor skicklighet och känslighet. Jag längtar tills läsarna får se resultatet. Det här är en högklassig thriller, säger Humfrey Hunter, förläggare på Silvertail, till The Bookseller.

Du blev själv lite överraskad?
– Förlaget hade lagt munkavle på mig tills de gjorde klartecken. Men det måste ha blivit någon miss eftersom The Bookseller plötsligt lade ut en artikel om det, säger Stefan Malmström.

Boken är en kombinerad hämnd- och sekthistoria, till hälften baserad på verkliga händelser, som kom ut första gången i november 2017. (Läs vår intervju där Stefan berättar om hur han gav ut boken.)

– Jag blev manipulerad in i Scientologikyrkan i Hässleholm när jag var sjutton år och lyckades dra mig ur när jag var 25. Handlingen är flyttad till Karlskrona eftersom jag har bott där i över trettio år. Sekthistorien utspelas på nittiotalet och hämndhistorien i nutid, säger Stefan Malmström.

ANNONS

I korthet: En fd street gangster från New York, Luke Bergmann, har flytt till Karlskrona och hittar sin bästa vän och hans dotter död i vännens lägenhet. Polisen avskriver det hela som en familjetragedi och menar att vännen tagit livet av både dottern och sig själv. Det tror inte Luke Bergmann och drar därför igång en egen utredning som visar att vännen var scientolog i sin ungdom. Samtidigt får man följa en ung tjej som dras in i en församling i Scientologikyrkan tjugo år tidigare.

– Boken har sålt hyfsat i Sverige, inga våldsamma volymer men helt ok. Ljudboken kom i våras med Reine Brynolfsson som uppläsare och låg på streamingtjänsternas topplistor i flera veckor. Nu i dagarna har pocketversionen släppts, säger Stefan Malmström.

Och om några veckor, den 5 september, släpps Kult – den engelska översättningen av förlaget Silvertail Books.

– Jag gillar verkligen omslaget. Jag var inte inblandad i framtagningen av det överhuvudtaget. Blev väldigt glatt överraskad när förlaget visade det för mig första gången. Den engelska designern har lyckats fånga den blekingska skärgården utomordentligt väl, säger Stefan Malmström.

Att en svensk författare säljs utomlands är inte helt ovanligt, men Stefan har ingen agent. 

– Jag hade ingen hjälp, fixade det helt själv. Jag ville försöka få boken utgiven i USA främst, eftersom Scientologikyrkan är välkänd där. Jag beskriver bland annat i boken ett av det värsta övergreppen som Scientologikyrkan begått mot en av sina medlemmar. En ung kvinna, Lisa McPherson, som jobbade för kyrkan i Florida, dog i december 1995 i Clearwater efter att kyrkan underlåtit att se till att hon fick adekvat medicinsk vård. Scientologikyrkan anlitade dyra advokater som lyckades hitta fel i den medicinska utredningen och fallet lades ner. Jag vill gärna se att fallet uppmärksammas igen, säger Stefan.

ANNONS

Vilka förväntningar har du?
–  Förlaget satsar ganska rejält på USA framförallt, men även i UK. Självklart hoppas jag att boken ska sälja, men jag inser att konkurrensen är stenhård. Jag tror att nycklarna handlar om tur, timing och hur skickligt förlaget är på att marknadsföra boken. Förlaget har köpt alla rättigheter worldwide, exklusive Sverige, så jag har inte haft några kontakter med andra länder. Jag har dock blivit kontaktad av förlag från andra länder, men de hänvisar jag till mitt förlag i England.

Utöver intresse för boken från flera länder så har det även öppnats andra dörrar.

– Extra roligt just nu är att det också finns intresse för att göra långfilm alternativt en tv-serie byggd på boken. Inget är klart, men det pågår diskussioner. Det engelska förlaget anlitar en mycket ansedd byrå i Hollywood som är specialister på att skapa intresse för att göra filmer/tv-serier baserade på böcker, säger Stefan och fortsätter:

– Vi får se hur det går med det. Att få ihop finansiering till filmer alt tv-serier är ju komplicerade och långa processer. Dessutom har Tom Cruise, den mest kända scientologen, väldigt mycket makt över nöjesindustrin i USA. Det är inte alla som vågar göra något som retar upp honom eftersom han då kan göra livet svårt för ens yrkeskarriär.

Skriver du på något nytt?
– Ja, tanken har hela tiden varit att det ska bli en Luke Bergmann-trilogi med samma karaktärer. De som överlevde första boken, vill säga. Jag började förberedelsearbetet för bok två i november förra året, började skriva i april och skriver nu två timmar om dagen. Jag kan än så länge inte leva på författandet utan måste även fortsätta mitt arbete i min egen konsultfirma, säger Stefan Malmström.

Sveriges senaste litterära export får helt enkelt vänta och se om boken blir en försäljningssuccé i resten av världen.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se