fbpx

Storyhood: Vi vill vara nära människorna som brinner av engagemang

Theodor Lundgren driver förlaget Storyhood tillsammans med Katrin Kjöller. Foto: Privat

Förlaget Storyhood grundades 2018 och ger ut starka berättelser i olika genrer av författare som använder sina personliga erfarenheter som drivkraft.

Bakom det relativt nystartade förlaget Storyhood står det äkta paret Theodor Lundgren och Katrin Kjöller. Theodor Lundgren är frilansjournalist och författare och har skrivit ett tiotal böcker, framförallt dokumentära böcker som medförfattare och spökskrivare.

– Så jag har en del erfarenhet från bokbranschen. Det är en bransch som idag befinner sig i en stor omstöpning vilket många ser som bokförlagens död, men tvärtom så är behovet av bra berättande större än någonsin – det är bara gamla affärsmodeller och maktstrukturer som dör ut. Detta innebär stora möjligheter för nya aktörer som oss och idag kan en oberoende aktör konkurrera med stora jättar då det inte är lika lätt att dominera och kontrollera utbudet, säger Theodor.

ANNONS

– Bokbranschen upplever jag till stora delar som väldigt pretentiös och stel. Och jag tycker det är slående hur dåliga många förlag är på att suga upp bra berättelser, framförallt de dokumentära som är det vi sysslar mest med.    

Med detta som bakgrund startade Theodor Storyhood för ett år sedan tillsammans med sin fru Katrin Kjöller. Den första boken, Kobanesyndromet : min berättelse från kriget, kom ut i mars 2018 och handlar om Dorpec Kobane som åkte ner till kriget i Syrien för att hjälpa till i kampen mot IS.

– Vi fokuserar främst, men inte bara, på starka livsöden. Vi ser att det finns hur många starka berättelser och berättare där ute som helst. Oavsett om våra historier är dokumentärer eller fiktion vill vi gärna vara nära människorna som brinner av engagemang. 

Förlaget har än så länge gett ut tre böcker och fyra till är planerade att släppas nu i höst. Utgivningen består av en blandning av reportageböcker, biografier och skönlitteratur. Bland annat släpps Kaj Linnas debutroman Gäststjärnan på Storyhood i september.

– Det vi ser som en gemensam nämnare mellan många av de vi arbetar med är att de använder sina egna erfarenheter som en drivkraft och i sitt berättande, oavsett om det är självbiografiskt eller om det är för att skapa fiktion, säger Theodor. 

Egentligen är för tidigt att säga hur det går, förklarar han, men hittills känns det väldigt bra. Förlaget har också precis byggt upp en ljudstudio tillsammans med en ljudtekniker där de spelar in egna och andras ljudböcker.

En vanlig fråga förlag får är om de tar emot spontanmanus. Svaret i det här fallet är ja, det går bra att skicka in sitt manus till Storyhood – men det är inte främst så förlaget arbetar.

– Det allra mesta kommer än så länge ifrån vårt egna kontaktnät och som resultat av andra projekt vi arbetar med. Vi har också en del samarbeten med filmbranschen och hittar en del berättelser där. En del av vår affärsidé är också att arbeta med synergieffekter med andra medier där boken kan vara en del av ett större projekt, säger Theodor.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny