fbpx

Pippi Långstrump i fokus på Astrid Lindgren-konferensen 2019

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren skulle i år ha fyllt 112 år. Astrid Lindgren-konferensen, som har temat mod, makt och medkänsla, arrangeras på författarens födelsedag den 14 november. Bild från sommaren 1962. Foto: John Kjellström/SvD/TT.

Greta Thunberg, Josef Fares, Jacqueline Woodson och många fler gästar i höst Astrid Lindgren-konferensen i Stockholm. Den snart 75-årsjubilerande barnboksfiguren Pippi Långstrump smygfiras med teman som mod, makt och medkänsla.

Vem har makt och vem är maktlös? Är makt alltid korrumperande eller kan man, likt Pippi, kombinera generositet och mod med makt? Frågorna är centrala på Astrid Lindgren-konferensen.

”I sina berättelser har Astrid Lindgren skildrat barndomens maktlöshet såväl som barns mod att stå upp för sig själva och bekämpa orättvisor i samhället. Konferensen tar avstamp i hennes texter och hennes grundmurade värderingar”, säger Gunilla Halkjaer Olofsson, ordförande i Astrid Lindgren-sällskapet, i ett pressmeddelande.

Thunberg på länk

Konferensen arrangeras på Astrid Lindgrens födelsedag, den 14 november, och äger rum i Filmhuset i Stockholm. Medverkar gör bland andra förra årets Alma-pristagare Jacqueline Woodson och klimataktivisten Greta Thunberg.

ANNONS

Om allt går som det ska är Greta Thunberg då sedan länge framme i Amerika, men hon kommer att medverka på videolänk för att under rubriken ”Ingen liten lort” prata om vikten av att kavla upp ärmarna och försöka göra något åt saker som är fel.

November 1945

Jacqueline Woodson är däremot på plats i Stockholm, och det kommer även regissören och spelskaparen Josef Fares, psykologerna Jenny Jägerfeld och Jonas Mosskin, Handelshögskolans rektor Lars Strannegård och många fler att vara.

Konferensen smygfirar den nästa år 75-årsjubilerande bokfiguren Pippi Långstrump. Den första boken om Pippi kom ut i november 1945, i en värld ödelagd av andra världskriget och där mänskligheten fick ta hand om konsekvenserna av sitt eget agerande. En tid när frågor om mod, makt och medkänsla var centrala – precis som i dag.

Text: Viktor Andersson/TT

Fakta: Program och medverkande

  • ”Ingen liten lort”: Greta Thunberg, klimataktivist.
  • ”Mod, makt och medkänsla i spelandets värld”: Josef Fares, filmregissör och spelskapare.
  • ”Mod, makt och medkänsla – hur böcker kan få oss att gå från tystnad till empati till handling ”: Jacqueline Woodson, författare och Alma-pristagare.
  • ”I begynnelsen var medkänslan”: Lasse Berg, författare och dokumentärfilmare.
  • ”Släpp loss fantasin”: Carole Bloch, verksamhetschef för den läsfrämjande organisationen Praesa.
  • ”Bildning i den digitala eran”: Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan.
  • ”Kamp på nya arenor mot nya hot och nya medel”; Rikard Molander, analytiker och föreläsare på konsult- och analysföretaget Kairos Future.
  • ”Psykologer läser Pippi Långstrump”: Jenny Jägerfeld och Jonas Mosskin, psykologer.
  • ”Barn och frihet”: Suzanne Osten, dramatiker, regissör, författare och professor.
  • Medverkar gör även: Agnes Wold, läkare och professor, Emma Adbåge, författare och illustratör, samt Gabriela Pichler, regissör och manusförfattare.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny