ANNONS

Långfilmen En komikers uppväxt kommer 11 oktober – se trailern här

Pressbild från filmen En komikers uppväxt. Här syns Loke Hellberg i rollen som unga Juha. Foto: Johan Bergmark/SF Studios

Filmatiseringen av Jonas Gardells roman En komikers uppväxt har premiär den 11 oktober 2019. Huvudrollen spelas av Johan Rheborg och 13-åriga Loke Hellberg. Dessutom släpps boken i nyutgåva, i en samlingsvolym.

Romanen En komikers uppväxt av Jonas Gardell kom 1992 och handlar om 12-åriga Juha Lindström som växer upp i en Stockholmsförort under 70-talet. Gardell har själv omvandlat sin roman till det filmmanus som ligger till grund för filmatiseringen av dramat om ung vänskap, oförglömliga svek och en förkrossande längtan efter att få vara med. En film där Jonas Gardells två stora signum – humor och svärta – ständigt är närvarande, sida vid sida.

Den 11 oktober har filmen premiär på svenska biografer. I rollerna syns Johan Rheborg, Loke Hellberg, Elisabet Xie, Teo Dellback, Maria Sid, Fredrik Hallgren, Klara Zimmergren, Ulla Skoog och Jakob Eklund. Filmen är regisserad av Rojda Sekersöz, som i januari 2018 utsågs till bästa nykomling på Guldbaggegalan för sin hyllade debutfilm Dröm vidare. 

Författaren Jonas Gardell, skådespelaren Johan Rheborg och regissören Rojda Sekersöz. Foto: Johan Bergmark/SF Studios

Johan Rheborg har rönt flera framgångar med komedifilmer som Solsidan, Morran & Tobias och Kenny Begins och 2005 Guldbaggenominerades han för bästa manliga huvudroll i Killinggängets succé Fyra nyanser av brunt. De mer dramatiska rollerna har han fram till nu framförallt spelat på teaterscenen, i exempelvis Nattpromenad, Mellanrum och Bash på Stadsteatern. 

Huvudrollen som den unge Juha spelas av 13-åriga Loke Hellberg. Han började sin skådespelarkarriär som nioåring och har medverkat bland annat i Partaj på Kanal 5, Syrror på TV4 och i biofilmen Morran & Tobias. Sin första huvudroll gjorde han i kortfilmen Freak och den senaste i långfilmen Krig.

Filmen produceras av Anagram i samproduktion med Film i Väst, SVT, SF Studios och Belga Film, med stöd från Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Calle Marthin och NFTF och i samarbete med CMore och YLE.

En komikers uppväxt fick två uppföljare: Ett ufo gör entré och Jenny. I samband med filmpremiären släpper Norstedts en samlingsvolym med alla tre böckerna i serien, med utgivningsdatum 17 oktober under titeln Komikertrilogin.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se