ANNONS

Förlag och författare rasar mot nya Audible Captions som textar ljudböcker: ”Upphovsrättsintrång”

Audible Captions har fått förlag och författare att instinktivt ropa "upphovsrättintrång". Bakgrundsfoto: Pixabay. Montage: Boktugg.

Vad sägs om ljudböcker som är textade? En god idé tycker Audible, inte minst för dem som har svårt att läsa. Upphovsrättsintrång tycker förlag, författare och agenter i USA.

Det började med att Audible lade upp en video på Youtube (se klippet längre ner) som introducerade en betaversion av Audible Captions där ljudböcker textas. Alltså inte som Storytels funktion där man kan växla mellan att läsa och lyssna på en bok, och där ditt ”bokmärke” följer med. Där är tanken att du ska kunna ligga i soffan och läsa, därefter ta din mobil med dig och växla till att lyssna när du exempelvis sätter dig i bilen.

ANNONS

Audible Captions är istället ett läge där texten visas likt en karaoke-maskin, det ord som läses lyser upp så att en ovan läsare kan följa med och faktiskt se vilka ord som hörs i hörlurarna.

Dessutom har Audible lagt till en funktion för att markera ett ord som man kanske är osäker på vad det betyder och få det förklarat via Wikipedia – eller översatt via Google Translate till ett annat språk ifall man nu läser boken på originalspråk.

Så här presenterar Audible den nya funktionen Captions i en video.

Kort sagt – rätt smarta funktioner för den som vill utveckla sitt läsande och/eller lära sig ett annat språk. Reaktionen från läsare/lyssnare var därför positiv. Reaktionen från förlagen var den motsatta.

– Vi har informerat Audible om att vi anser att Captions-programmet är icke auktoriserad och ett skamlöst rättighetsintrång mot författare och förlag, och ett klart brott mot våra försäljningsvillkor. Vi insisterar därför på att Audible inte inkluderar Captions på några titlar för vilka Simon & Schuster äger audio- eller texträttigheter, säger en representant för Simon & Schuster till Publishers Weekly.

Även förlagsorganisationen Association of American Publishers och författarnas Authors Guild var snabba med att uttala sig och påpeka att Audibles avtal inte ger dem rätt att skapa en textprodukt.

– Captions-programmet ser ut att vara ett fullständigt och uppsåtligt upphovsrättsintrång, menade Authors Guild.

Även agenterna som Publishers Weekly talat med ser det hela som en stöld av rättigheter och menar att Audible inte har rätt att producera text.

Audible själva menar att Captions inte innebär ett sätt att sälja en ebok tillsammans med ljudboken utan är avsett för lärande. Kritikerna menar dock att det bara är en taktik för att kunna hävda ”fair use”.

Den nya funktionen har alltså inte rullats ut för alla Audible-användare och Amazon menar att förlagen kommer att lugna sig när de ser funktionen i verkligheten, och att de ska lyssna på synpunkter.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Men dessa synpunkter låter som ett ramaskri. Ett som ger eko av en helt annan strid för tio år sedan när Amazon på Kindle 2 gav läsaren möjlighet att få texten uppläst med hjälp av talsyntes. Då rasade förlagen och påpekade att Amazon inte ägde audiorättigheterna. Det fanns en rädsla för att ingen skulle vilja investera i ljudboksutgivning och framför allt en rädsla för att talsyntes skulle kannibalisera på ljudboksförsäljning. Den gången backade Amazon och lät det vara frivilligt för förlag att tillåta talsyntesuppläsning av deras eböcker.

Tittar man på de svenska streamingtjänsterna så verkar det här egentligen inte vara ett problem, de äger ju redan rättigheter till både text och ljud på en stor del av titlarna.

Så för Storytel, Bookbeat och Nextory skulle det egentligen inte innebära något större problem rent rättighetsmässigt att utveckla en funktion likt Audibles Captions. Tvärtom skulle det förmodligen tas emot med öppna armar, inte minst av föräldrar som just nu är lite kluvna till att låta barnen upptäcka hur enkelt det är att lyssna på en ljudbok jämfört med att läsa själva.

– Jag tycker det är en spännande funktion, dock med begränsat kommersiellt behov än så länge. Inga planer på att erbjuda den än när vi först vill se till att vi har marknadens i särklass bästa ljudspelare och e-boksläsare. Men så fort det är fixat kan den komma på tal. Har ingen exakt koll på rättighetsläget. Förhoppningsvis har det klarnat till dess när vi eventuellt gör detta, när vi såklart vill säkerställa att allt sker korrekt för alla delar av värdekedjan, säger Niclas Sandin, VD för Bookbeat.

Hans kollega på Nextory är inne på liknande tankegångar.

– Det är en spännande funktion som vi ser positivt på eftersom det främjar lärande och läsförståelse. Men om vi ska lägga till liknande funktion framöver kommer det att göras i samråd med de förlag som berörs, säger Shadi Bitar, VD och grundare av Nextory.

Men den amerikanska upprördheten är en påminnelse om att trots digitalisering så är bokbranschen fortfarande väldigt analog i sina resonemang.

Bara tanken på att en och samma person skulle köpa en bok i både ebok och audio ifall Caption-funktionen stoppas, den är ju faktiskt rätt absurd.

Fotnot: Vi har sökt även Storytel för en kommentar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se