Blå kokboken II utsedd till världens näst bästa kokbok av Gourmand Awards

Pelle Agorelius, ansvarig Sverige World Gourmand Awards, Anna Benson, författare och initiativtagare till Blå kokboken, Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen. Foto: Privat

Anna Benson fick ta emot pris för Blå kokboken II på Gourmand Awards i Macau, Kina. Boken kom på andra plats i kategorin världens bästa kokbok.

Blå kokboken II (Benzer Publishing, 2018) knep en andraplats i kampen om utmärkelsen världens bästa kokbok i tävlingen Gourmand Awards. Priset delades ut den 3 juli 2019 i Macau, Kina, och författaren Anna Benson tog emot priset tillsammans med representanter från Prostatacancerförbundet.

Anna Benson har tidigare vunnit i kategorin Välgörenhet med sina kokböcker, samt fått juryns specialpris för sina böcker, men denna gång prisades alltså Blå kokboken II i kategorin Bästa kokbok i världen, alla kategorier.

– Det är helt ofattbart. Är så otroligt tacksam för alla som har gjort projektet möjligt och för den skillnad vi faktiskt gör. Både genom att sprida matglädje, information om cancer, får framförallt män att prata om sin sjukdom och inte minst samla pengar till kampen mot den. Jag är överlycklig och för mig personligen betyder det här enormt mycket. Men framförallt betyder det mycket att kunna göra skillnad, säger Anna Benson, i ett pressmeddelande.

Blå kokboken II blir Anna Bensons fjärde kokbok som vinner pris på Gourmand World Cookbook Award, som årligen har ca 35 000 nominerade titlar i 100 olika kategorier. Först prisades Rosa kokboken år 2015, därefter Rosa kokboken II år 2016 och senast Blå kokboken år 2017. 

– Anna Benson har fått otroligt stor uppmärksamhet här för sitt mod och sin energi. Boken är specifik för den svenska marknaden, men formatet att kända personer delar med sig av berättelser och recept är både viktigt och gripande. Det är direkt omsättningsbart till andra länder att göra något i samarbete med Annas och Mustaschkampens pionjärarbete, säger Pelle Agorelius, Sverigeambassadör för Gourmand Awards.

Anna Benson under prisutdelningen. Foto: Pelle Agorelius
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL